Poválečné svědectví z Osvětimi

Poválečné svědectví z Osvětimi

Tisk

prezila jsem osvetim perexKrystyna Żywulská byla obyčejná žena. V očích některých lidí se však provinila tím, že byla Židovka. A právě tihle lidé se dostali k moci a odsoudili ji strastiplnému životu v táboře smrti v Osvětimi.

 


Ona však všechno přežila. Měsíce hladu ve varšavském ghettu, pobyt v koncentračních táborech Osvětim a Birkenau i pochod smrti, při kterém se jí podařilo utéct. Mnoho bývalých vězňů z koncentračních táborů o svých zážitcích nemluvilo, nebo mluvilo až s odstupem několika let či desetiletí. U Krystyny to bylo jinak.


Šokující svědectví
Své vzpomínky sepsala krátce po skončení války, a tak dokázala bez přikrášlení zachytit hrůzy, které přežila. Kniha není tak čtivá jako moderní bestsellery s touto tematikou, což může některým čtenářům vadit. Poskytuje však pravdivý pohled na popisované události. Ten díky tomu, že kniha byla napsána hned po válce, není zkreslený časem, proto je toto dílo výjimečné.


Krystyna se nebojí popisovat ani nelidské činy, kterých byla svědkem. Její popisy jsou brutální a surové a často šokují. Přes to všechno ale měla štěstí a dožila se svobody. Její knižní zpověď uzavírá epilog, ve kterém její dva synové vyslovují své názory na to, co pro Krystynu tahle kniha znamenala, vypráví o jejím dalším životě a hodnotách, které vyznávala.


Druhé necenzurované vydání
Kniha vyšla poprvé v českém překladu již v roce 1957. Prošla však cenzurou, a tak v ní byly některé pasáže pozměněny a další zcela vynechány. V novém překladu knihu vydalo Nakladatelství XYZ. Toto vydání je necenzurované, slova Krystyny jsou ponechány tak, jak je napsala, a tak se jedná o skutečně hodnotné a autentické čtení, které vám přiblíží válečné události tak, jak to dokáže jen málokterá kniha.

prezila jsem osvetim

PŘEŽILA JSEM OSVĚTIM
Autorka: Krystyna Żywulská
Originální název: Przeżyłam Oświęcim
Překlad: Martin Nový
Žánr: literatura faktu, válečná literatura, biografie
Vydáno: XYZ, 2021
Počet stran: 336

Hodnocení: 90 %


Odkaz: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/56920705/prezila-jsem-osvetim/
Zdroj obrázku: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/56920705/prezila-jsem-osvetim/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Já už si tu jízdu chci jen užívat, říká operní pěvec Radek Krejčí

radek krejci 200Na scéně Severočeského divadla v Ústí nad Labem je Radek Krejčí řadu let. Vedle oper a operet se objevuje i v muzikálech jako jsou Cikáni jdou do nebe, Noc na Karlštejně nebo Limonádový Joe. Přitom se nebrání ani dalším pěveckým příle...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Prázdniny s Dinou a tajemstvím starých tenisek

200perexKdy jindy mají děti větší šanci zažít pořádné dobrodružství, než o letních prázdninách! Ale pozor, je k tomu potřeba pořádná dávka fantazie a samozřejmě také odvahy.

...

Literatura

Maxim Čáp: Silnější pes

silnejsi pes 200Silně kontroverzní kniha o fotbalu. Pokud zdaleka netušíte, jakýže hnus se skrývá v zákulisí českého fotbalu, raději ji nečtěte. Pokud tušíte, pak si ji přečtěte. Garantuji vám, že i tak se vám z ní trošku zvedne kufr. Maxim Č...

Divadlo

Mariina volba. Dramatik Milan Uhde představil svou verzi biblického příběhu

Mariina volba foto perexVážený náš dramatik, kdysi zakázán režimem, pak vyzdvižen na politický piedestal, jenž s pochopením všech, kteří ho znají, opustil, aby se dál věnoval tomu, co umí a miluje. Dramatické tvorbě. Takového ho známe, tak...

Film

Poláková a Příkazký vyrazí obytňákem k moři. Do kin dojedou v dubnu

prazdniny s brouckem200Bára Poláková a Lukáš Příkazký vyjedou na letní dovolenou k moři obytňákem v nové filmové komedii Prázdniny s Broučkem režiséra Jiřího Matouška. Nečekané dědictví jim přihraje do cesty starý karavan, jemuž se odjakživa říká Br...