I v těch nejhorších časech v sobě lze nalézt jiskřičku života

I v těch nejhorších časech v sobě lze nalézt jiskřičku života

Tisk

Jiskra zivota perexKoncentrační tábor Mellern slouží jako odkladiště pro vězně, kteří už nejsou schopni žádné práce. V nelidských podmínkách tady přežívá dvanáct „veteránů“, kteří jsou obklopeni řadou nově příchozích zbídačených vězňů.


Ti se stali pouhými čísly a z vědomí vytěsnili všechny city včetně nenávisti. Mezi vězni se ale najdou osobnosti, které navzdory dlouhým rokům v koncentračním táboře neztratili své já: lékař Berger, obchodník Lebenthal nebo bývalý novinář známý jako 509. Ti všichni se snaží povzbuzovat ostatní a probudit v nich víru v lepší budoucnost, která se rychle blíží.

Kniha od německého protiválečného spisovatele
Autorem románu Jiskra života je německý spisovatel a dramatik Erich Maria Remarque. Ten se díky osobním zážitkům z obou světových válek stal mužem názorově zcela vyhraněným a do povědomí čtenářů se zapsal jako představitel protiválečné literatury, který zdůrazňoval právo jedince na sebeurčení a život v míru a svobodě. K jeho nejznámějším dílům patří knihy Na západní frontě klid, Černý obelisk, Tři kamarádi a Noc v Lisabonu.

Příběh dvanácti veteránů
Kniha se odehrává na počátku jara 1945, tedy pár týdnů před koncem války. To, že válka se chýlí ke konci, vědí nejen nacisté, ale i vězňové. Zatímco u nacistů tato zpráva vyvolává paniku, vězni začínají po dlouhém čase pociťovat naději. Autor dokázal skvěle zachytit nejen tento kontrast, ale i atmosféru v koncentračním táboře. Nic nezatajuje ani nezakrývá, právě naopak. Nebojí se psát ani o těch nejstrašnějších věcech.

Příběh se soustředí především na dvanáct veteránů, vězňů, kteří jsou v táboře už několik let. Autor ukazuje jejich pocity a myšlenky, které jsou až děsivě prázdné. Nejdůležitější je přežít další den a poté další, až do chvíle, kdy skončí válka. Nálety na nedaleké město pořád pokračují, tak už to nemůže trvat dlouho, ne?

Remarque napsal strhující román, ve kterém navzdory všem hrůzám, které se v něm odehrávají, nechybí lidskost ani snaha pomoct ostatním. Ukazuje, že i v těch nejtemnějších časech v lidech zůstává jiskra života, která jim pomáhá to nevzdat.

Jiskra zivota

JISKRA ŽIVOTA
Autor: Erich Maria Remarque
Originální název: Der Funke Leben
Překlad: Věra Houbová
Žánr: historický román
Vydáno: Ikar, 2022
Počet stran: 368

Hodnocení: 95 %

www.knizniklub.cz/knihy/586959-jiskra-zivota


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Autoři Varování – Ilona Fryčová a Tomáš Kříkava – se vyzpovídali navzájem

Varovani 200Koncem srpna vyjde druhá knížka nevidomé spisovatelce Iloně Fryčové. Její Varování – sedm povídek, v nich dětem pomáhá sedm dobrých duchů – ilustroval spolužák z Literární akademie Josefa Škvoreckého, spisovatel...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Simpsonofilové, zbystřete! Je tu Homerova kniha

HomerovaKniha perexNakladatelství Jota si pro fanoušky a příznivce žluté rodinky ze Springfieldu přichystalo lahůdku ve formě milé knížečky o životě Homera Simpsona. Dozvíte se vše a ještě mnohem víc!...


Literatura

Jídlem proti rakovině

jidlemprotirakovine 200Ucelená kuchařka, věnovaná velmi aktuálnímu tématu stravování v období léčby diagnostikovaného rakovinného onemocnění i po jeho ukončení, na našem knižním trhu dlouho chyběla. Vzhledem k t...

Divadlo

James Harries a další známí i začínající umělci vystoupí za záchranu kostela na Festivale KUKOKLI: 21. – 23. července

Festival KUKOKLI  foto Vojtěch Krunt 15Léto a festivaly pod širým nebem zkrátka patří k sobě. Návštěvníky všech generací od 21. do 23. července přivítá KUKOKLI 2023. Šestý ročník multižánrového festivalu opět oživí chátrajíc...

Film

Favoritka - exhibice intrik, toxinů a naturalismu

Favoritka perexRežisér Yorgos Lanthimos proslulý úspěšnými podivnostmi jako byly filmy Humr (2015) a Zabití posvátného jelena (2017) představuje historické drama z doby vlády královny Anny Stuartovny s názvem Favoritka (2018). Dokonalé scény, šokující na...