Společenský román na motivy skutečných událostí

Společenský román na motivy skutečných událostí

Tisk

kryci jmeno studentka perexHusákovská normalizace nutila lidi k přetvářce a lhaní. Jen tak mohli vést jakžtakž normální život. Jen málokdo se proti ní dokázal otevřeně postavit.

 


K těmto odvážlivcům patřila i chartistka Lilian Landová, studentka jednoho pražského gymnázia, kterou StB v roce 1979 dohnala k sebevraždě. Její příběh se stal volnou inspirací pro román Krycí jméno Studentka. Život románové Lídy se od toho Lilianina v mnohém liší, obě se však staly obětmi stejného režimu.

O autorce knihy
Autorkou knihy Krycí jméno Studentka, která vyšla v Nakladatelství Ikar, je Milena Štráfeldová. Ta vystudovala kulturologii a dějiny umění na Karově univerzitě. Pracovala v knihovnách, muzeu, na ministerstvu kultury i v několika redakcích. V letech 2001 až 2021 působila v Českém rozhlase. Dlouhodobě se věnuje literární činnosti. Zatím největší úspěch měla její kniha To je on! O té, co si říkala Toyen.

Silný a realistický příběh nejen o Lídě
Román vypráví nejen o Lídě, ale i o její matce Evě, tetě Daně, a Mirce, matce jednoho jejího kamaráda. Každá z těchto žen je originální postavou s kladnými i zápornými vlastnostmi a zajímavým osudem. Díky tomu, že se román nesoustředí jen na Lídu, nabízí komplexnější pohled na celou společnost. Můžete tak sledovat, jak se společenská situace měnila a vyvíjela a co všechno mělo vliv na Lídu i další hrdinky.

Naděje, zděšení i zoufalství
Autorka dokázala autenticky zachytit atmosféru, které tehdy ve společnosti panovala, ať už jde o naději spojenou s Pražským jarem, zděšení a zoufalství z příchodu Rusů či následující snahu vzdorovat a bojovat za svobodu. Ukazuje, co všechno byli lidé schopní protrpět kvůli tomu, čemu věřili, a dává spoustu podnětů k zamyšlení. Co bychom na místě hrdinek dělali my? Kromě silného a realistického příběhu oceníte také poutavý styl psaní.

kryci jmeno studentka

KRYCÍ JMÉNO STUDENTKA
Autorka: Milena Štráfeldová
Žánr: společenský román
Vydáno: Ikar, 2022
Počet stran: 360

Hodnocení: 90 %

Zdroj obrázku/Odkaz: https://www.knizniklub.cz/knihy/562091-kryci-jmeno-studentka.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Pavlovský: „Čistota půl zdraví. CREW celé.“


pavlovsky jiri 200Jiří Pavlovský
. Jméno, které by měl znát každý fanoušek ať už fantastické, nebo komiksové literatury v našich krajinách. Jiří Pavlovský byl jedním ze zakladatelů komiksového nakladatelství

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Julia Childová, Simone Becková: Umění francouzské kuchyně

franc200Nadčasová kniha o vaření, tvrdí o ní recenzenti z celého světa. Osobně mi kniha nejvíce připomněla staré dobré kuchařky mé babičky. Dneska už jsou  jejich zažloutlé listy dávno rozpadlé, ale ona jednoduchá úprava. Milí drazí, tady to je vysoká škola ...


Literatura

Klíč: Minulost jedné ženy skrývá klíč k budoucnosti druhé

Kathryn HughesováPokud máte chuť na pořádnou dávku romantiky a chcete si i poplakat, přečtěte si spletitý příběh s názvem Klíč. Právě tento román postupně odemyká dveře, za kterými se nachází dávné tajemstv...

Divadlo

Dream job nebo mediální pakáž?

MP DJ perexJe poslední týden před volbami a v redakci nejmenovaného periodika vládne napětí. Nestačí, že musí celý tým během předvolebního týdne dělat přesčasy, aby byly pokryty všechny důležité události, ale je potřebné zveřejnovat všechno dřív, než konku...

Film

Kinematografie a stát v českých zemích mezi roky 1895-1945

kinema 200Doposud se slovo "kinematografie" vztahovalo především na filmovou tvorbu. Teprve Ivan Klimeš se v knize Kinematografie a stát v českých zemích 1895-1945 soustředí na to, jak stát a jeho předpisy ovlivňovaly kinematografické podnikání - výrobu i ...