Jaký byl devátý případ oddělení Q?

Jaký byl devátý případ oddělení Q?

Tisk

chlorid sodny 200Fanoušci dánského spisovatele Jussiho Adlera-Olsena se opět dočkali, tentokrát už devátého dílu ze série oddělení Q. Jednalo se o knihu Chlorid sodný, která klasicky vyšla v nakladatelství HOST.

 

 

 Předchozí díl Oběť 2117 vyšla v roce 2020 a tehdy se mluvilo o tom, že bude celkem deset dílů. Tyto poslední z nich se navíc zaměřovaly na jednotlivé členy z oddělení a po těch zaměřených na Rose a Asada jsem se nyní těšila, co přinese ten o Carlovi. Na úvod musím přiznat, že jsem čekala, že bude o něm ještě mnohem více.

Nejen oddělení Q se v tomto díle čelí nejen vyšetřování, ale také koronaviru. Situace je náročná, představuje pro ně různé změny, ale také je dokáže semknout. V některých recenzích je covidové téma autorovi vytýkáno, ale mě podobně jako u Minierova Lovu vůbec nevadilo a do děje pasovalo.

Oddělení Q se ponořuje do vyšetřování úmrtí výrazných osobností, která policie dosud považovala za sebevraždy nebo nešťastné náhody. Oni zjišťují, že ne vždy všechno sedí a navíc objevují, že se na místech činu vždy našla sůl. Když se snaží odhalit pachatele a najít v jeho počínání nějaký vzorec, tak zjistí, že vraždám ještě není konec a jedna se může odehrát v období vánočních svátků. Utíká jim proto čas, a navíc se je zde ještě jedna velká komplikace, která souvisí právě s Carlem.

Na knihu jsem se hodně těšila, ale tentokrát jsem měla zřejmě větší očekávání. Jak jsem zmiňovala výše, čekala jsem, že bude tento díl mnohem více zaměřený na Carla a něco mi při čtení chybělo. Dlouho jsem se nedokázala začíst, stránky mi ubíhaly pomalu a neměla jsem problém knihu odložit. Ačkoliv byl případ zajímavý, tak mě tak moc nevtáhl a předchozí díly mi přišly zajímavější.

Potěšilo mě však, že ani zde nechyběl humor a byla jsem ráda za různá velbloudí přirovnání od Asada jako například tato na straně 56: „Rozporuplné pocity často prozradí hra vrásek v obličeji. Carlova tvář právě svou strukturou připomínala architektonický návrh, který načmáral architekt na LSD.“ (56)

Závěr Chloridu sodného jsem na rozdíl od jeho začátku zhltla a teď jsem snad nejvíc napnutá, co se stane dál a co ten závěrečný díl přinese. Už aby vyšel!

Jussi Adler-Olsen (nar. 1950) pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Svou literární kariéru zahájil romány Alfabethuset (Abecední dům, 1997) a Og hun takkede guderne (A děkovala bohům, 2003), které v češtině ještě nevyšly. V roce 2006 vydal politický thriller Washingtonský dekret (Host 2014). Poté se začal věnovat tématům spojeným s jeho rodným Dánskem. Čtenářskou oblibu si získal především sérií detektivních románů o oddělení Q, která čítá už devět dílů. Prvních pět z nich bylo zfilmováno a promítaly se i v českých kinech. Charakteristickým znakem autorova stylu a jistě i jedním z důvodů jeho obrovského mezinárodního úspěchu je osobitý smysl pro humor, nadhled a ironie. Jeho knih se celosvětově prodalo už dvacet sedm milionů výtisků.

chlorid sodny

Chlorid sodný
Autor: Jussi Adler-Olsen
Překlad: Kristýna Václavů
Žánr: thriller, detektivka
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2022
Počet stran: 479
Hodnocení: 87 %

https://www.hostbrno.cz/chlorid-sodny/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondrej Kandráč a Kandráčovci: Už jedenásť rokov s Alexandrovcami

Kandracovci perexS Alexandrovcami je to v poradí už siedmy a záverečný koncert, ktorý sme na Slovensku odohrali Je nám veľkou cťou, že sme mohli byť ich predkapelou. Hrali sme s nimi všade okrem Humenného. Najskôr sme mali koncert pol hodinu pred ich ko...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Hra s ohněm

hra s ohnem perexOsm nebo klidně devět bodů z deseti. Opravdu výborná severská krimi, které nelze vytknout snad nic, lehký propad bodů dávám jen proto, že ne každému musí sednout atmosféra společenství, o které se zde jedná. A které bude čtenář...


Literatura

Pohádková literární soutěž
ImageKnihovna Václava Čtvrtka v Jičíně, Nadační fond Jičín – město pohádky, ZŠ Bodláka a Pampelišky Veliš a časopis Pastelka vyhlašují v rámci 22. ročníku festivalu Jičín - město pohádky krásnou literární soutěž

Divadlo

Nadčasový příběh o velké lásce a velké nenávisti

Devet krizu200Muzikál Devět křížů napsaný speciálně pro brněnské divadlo vypráví starou moravskou legendu o ukrutném činu, který se podle kronik odehrál kolem roku 1540 v malé vísce nedaleko Velké Bíteše. Statkář z Hlubokého při své cestě z Bíteše z trhu dom...

Film

Corpus Christi: Polské drama nominované na Oscara přináší očistný příběh hříchu

corpus-christi 200Strhující drama hříchu, který přinesl vykoupení. Corpus Christi, který režíroval Jan Komasa a v jehož hlavní roli exceluje Bartosz Bielenia, se vedle nominace na Oscara v sekci nejlepší zahraniční film pyšní oceněním z MFF Benátky a ...