Petr Neužil: V hlavní roli srdce

Petr Neužil: V hlavní roli srdce

Tisk

v hlavni roli srdce perexSvětová kapacita v oboru kardiologie, profesor Petr Neužil (*1962), vydává v listopadu 2022 svůj deník doplněný vlastními povídkami pod názvem V hlavní roli srdce.

 

Nakladatelská anotace upozorňuje, abyste nečekali strohého akademika. Petr Neužil je člověk s velkým smyslem pro humor, který bere život s úctou a nadhledem. Říká, že lidské srdce by mělo dostat Oscara za hlavní roli. Protože právě srdce je nejen zásadním orgánem našeho těla, ale věčným motivem lidské kultury. Se srdcem souvisí v našem životě vše.

Osobní zpověď

Autor přibližuje deníkovou formou běžný život neobyčejného kardiologa a jeho špičkového pracoviště (Nemocnice Na Homolce), kde v některých výkonech drží světový primát. Na své si přijdou jak odborníci, tak laici. Autor s ironií sobě vlastní říká: "To tisková mluvčí mě naučila mluvit jako debil. Protože když něco odborného dobře vysvětlím, pacienti se hrnou." Z textu je zřejmé, že tato rada mu pomohla i při psaní této knihy.

Sám prof. Petr Neužil označuje svou knihu V hlavní roli srdce za osobní zpověď. Překračuje v ní dosud přísně střežené tabu vlastní rodiny, vypráví o své milované kardiologii a o pacientech, o nichž mluvíme jako o obyčejných lidech, i těch, které označujeme jako VIP. Zachránil tisíce životů, léčil např. Václava Neckáře, Martu Kubišovou, Hanu Hegerovou, Ivu Janžurovou i řadu kolegů z branže. Prof. Petr Neužil patří mezi světové špičky, a ačkoli letos oslavil teprve šedesátiny, bývá označován za kardiologickou legendu.

VIP a celebrity

Přestože Petr Neužil léčil a léčí řadu celebrit, kategoricky tvrdí, že není lékařem známých osobností: „K pacientům se musíte chovat stejně. Nesmíte uhnout z profesní dráhy, ze svého přesvědčení. Jakákoli improvizace, protože jde o VIP pacienta, je prvním krokem k průšvihu. Nikoho nikdy nevyléčí nadýchaná peřina, exkluzivní postel a zlaté umyvadlo. Všechny lidi musíte léčit standardně, ať jsou kýmkoli.“ Autor se vyznává: "Mám hodně rád úspěšné lidi, kteří si ten úspěch vydobyli svým umem. Prostě mám přirozenou úctu k profesionálům a těm, které lze bez nadsázky nazvat perfekcionisty. Sám bych jím chtěl být." Čteme-li tuto knihu, můžeme autora ujistit, že jím dávno je.

Zdravý rozum

V jeho knize najdeme deníkové zápisky z covidových let 2020 a 2021, z doby, kdy "jsme začali tápat a jistoty, které jsme znevažovali, najednou přestávaly existovat... Banální blaho přestalo být banální a udržet si zdravý rozum nebylo zrovna jednoduché." Autor dává do protikladu přístup zdravotníků, "zvyklých pracovat ve stresu, pod tlakem a řešit denně krizové situace" a politiků, všímá si, že politický systém nezvládá nápor krizové situace, vychýlení z normálu a glosuje to strohým: "Tady se už asi všichni pomátli." A dále to upřesňuje: "Procesy jsou nahodilé a neřídí je profesně zdatní lidé... a hlavně máme spoustu politologů, sociologů, ale nikdo v tom řízení není silný v kramflecích. Umíme my vůbec definovat nějaký náš společný národní nebo státní zájem? Vyšší mravní princip, který by nás spojoval? Tak to bude ještě prdel!"

Záznamy zachycují každodenní práci kardiologa i jeho názory a myšlenky v syrové podobě. Poznáme Petra Neužila nejen jako primáře, ale také jako manžela, dědečka, skalkaře, milovníka dobré kávy a cestování.

Povídky

Druhou část knihy tvoří povídky Petra Neužila, kterými se autor představuje jako spisovatel. Tady jde čistě o literární tvorbu, která autorovi podle jeho slov slouží k odreagování od jeho náročné profese. Jedná se však o plnohodnotnou literaturu na pomezí mezi povídkami a eseji. Autor disponuje bohatou slovní zásobou, obrazovou představivostí, text plyne přirozeně a čtenáře nepustí od knihy. "Tvůrčí práce musí mít vlastní duši", říká prof. Neužil. Ta jeho ji má.

Myšlenky, citáty

Autorovu vytříbenou češtinu někdy doplní hovorový nebo ostřejší výraz a podtrhuje tak význam hlubších myšlenek. Jako například zde: "Naše prďácké životy plynou v rámci současného všudypřítomného nárokového blahobytu jen tak, jakoby mimochodem. Žijeme, jako bychom nikdy neměli zemřít."

Nebo když píše o organizaci semináře (webináře): "Velmi zajímavý koncept pro východní sektor Evropy. Jestli si někdo myslí, že Evropa je jedna a Unie všechno sjednotila, byznys plány a korporace vám na to jasně odpoví: "Hovno!" Jsme pořád východní sektor a nejhorší je to, že to tak berou i intoši a vzdělaní lidé."

Na rozdíl od mnoha lidí, kteří nemají co říci a říkají to stále a nahlas, profesor Neužil patří k menšině. To, co říká, stojí za to. Posuďte sami z pár citátů:

O výzkumných studiích: "Kredit obětování zvířete ve prospěch záchrany lidského života je naprosto jinde, než pokusy na zvířatech při vývoji kosmetických výrobků."

O sociálních sítích: "Není potřeba sdílet pouze obrázky a videa, je potřeba sdílet myšlenky a duševní procesy, pro které v tomhle globálním virtuálním světě místa nepřibývá, naopak ubývá."

O svobodě: "Svobodu získává jednotlivec nezávislostí svých rozhodnutí... Svobodu si představuji i tak, že mohu někomu říkat myšlenky, o kterých si myslím, že jsou opravdové, a nemusím uhýbat a schovávat se za pseudoargumenty, které pak sice nikoho nenaštvou, ale také nic nezmění, nic neposunou."

V Epilogu autor konstatuje hořkou pravdu, a sice, že lidé vám nezávidí, že dřete jako kůň, že víc přemýšlíte, nervujete se, často ani nespíte, vaši strašidelnou intenzitu práce, že někoho naštvete, protože jste chytřejší než ti druzí. "Ale úspěch, úspěch vám závidí kdykoliv! A ten se prostě neodpouští!"

S lehkým odstupem se ptáme, jestli autor není vizionář: "Rozleptá ten virus konečně něco? Nerozleptá nic, a lidi se stejně nikdy nezmění, chyby se opakují pořád dokola! A myslím, že naopak, až odezní covid, přijde jiná blbost."

Profesor Petr Neužil léčil řadu známých a slavných lidí. Ale skutečnou celebritou, hodnou původního významu tohoto slova, je on sám. A jeho kniha to každou stránkou potvrzuje.

Zdroj: Všechny citace jsou z knihy NEUŽIL, Petr. V hlavní roli srdce. Praha: KNIHA ZLIN ve společnosti Albatros Media, a. s., 2022. ISBN 978-80-7662-438-2.

v hlavni roli srdce

V hlavní roli srdce - Povídky a deníky kardiologa
Autor: Petr Neužil
Ilustrace: Tomáš Bím
Žánr: Deník a povídky
Nakladatelství: KNIHA ZLIN Albatros Media a. s.
Rok vydání: 2022
Počet stran: 392

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Albatros Media a. s. www.albatrosmedia.cz/tituly/79709544/v-hlavni-roli-srdce/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Kadečková: Draků není nikdy dost

116339490 210826513650369 423286207714227236 nO dracích a lidech je název debutového románu mladé české autorky Terezy Kadečkové. Proč si zvolila zrovna tuto tématiku a žánr? Byl rozdíl v psaní povídek a p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kiosek na pláži - dědictví za všechny prachy

Kiosek perexVybíráte-li si knihu na dovolenou a zároveň dáváte přednost románům s poněkud závažnějším tématem, než je plážová romantika, může být Kiosek na pláži Felixe Booma tou pravou volbou pro vás.

...

Literatura

Haló, tady pěkné knížky pro děti!

halo-tam-dole 200V nakladatelství Presco Group, v edici Ella a Max určené pro naše nejmenší vyšly dvě velkoformátové knihy s názvy Haló, město a Haló, tam dole. Pojďte do nich nahlédnout s námi!

...

Divadlo

Sindibád mořeplavec na prknech Divadla Scéna ve Zlíně už 27. října!

200divPříběh provoněný exotikou a orientem, plný humoru a napětí, na motivy Pohádek z tisíce a jedné noci. Mořeplavec Sindibád v něm musí čelit lesní divoženě Jamambě, obřímu ptáku Ruchovi, zrádným kamarádům... a aby získal dívku svého srdce, musí přemoci krále ...

Film

SVĚTY NA POKRAČOVÁNÍ

svety na pokrac 200Pětatřicetiletý badatel v audiovizi Radomír D. Kokeš, spjatý s brněnskou univerzitou, se čtenáři komunikuje už déle než celé desetiletí (hlavně skrze časopis Cinepur).  Nedávno se představil knihou Rozbor filmu, shrnující výsledky p...