Rodinné recepty mohou představovat soukromý poklad

Rodinné recepty mohou představovat soukromý poklad

Tisk

Moje recepty 200V záplavě kuchařek, které se v poslední době objevují na našem knižním trhu, je obtížné přijít s něčím originálním, co by mohlo zaujmout čtenáře a potenciální laické kuchaře. Nakladatelství Fragment nabídlo jedno řešení: napište si svoji vlastní rodinnou kuchařku sami!

 

Vepište si do ní své oblíbené recepty, děděné po několik generací, osvědčené, chutné, zkrátka rodinný poklad. K tomu toto nakladatelství nabídlo polotovar: knihu evokující starý, ušmudlaný sešit s ohmatanými listy, se skvrnami od kávy na obálce, kam se vejde 154 receptů. Sami se stáváte autory a redaktory, sami si vytváříte obsah, určujete pořadí receptů, způsob písma, barvu inkoustu atd. Na každé stránce je předtištěn název pokrmu, doba přípravy, počet porcí, suroviny (těší mě, že tam nenajdeme v současnosti tak často používaný pojem ingredience), postup a místo se najde i na poznámky. U každého pojmu pro větší přehlednost nalezneme i grafickou ikonku, abychom se opravdu nespletli…

Moje recepty


Nápad to není úplně originální, na pultech lze najít i jinou variantu téhož. Přesto tenhle počin nakladatelství Fragment potěší. Mám doma několik sešitů s řadou posbíraných i domácích receptů, mnohdy náhodně sepsaných a neuspořádaných. Některé recepty jsem ještě nikdy nevyzkoušela, zapsala jsem si je v jakési euforii nebo na doporučení svých kamarádek. Některé recepty mě zaujaly v televizních pořadech. Na řadu z nich nikdy nenajdu čas či odvahu. Přesto máme v rodině řadu oblíbených domácích i převzatých receptů, které různě upravujeme, doplňujeme, zavrhujeme nebo preferujeme. A právě tyhle recepty stojí za to do rodinné kuchařky zapsat. Co kdyby se některému z dětí jednoho krásného dne zastesklo po chutích svého dětství?
Knížka může udělat radost jako případný dárek. Některé estéty by však mohla odradit příliš prvoplánová grafická úprava.

Název: Moje recepty
Autor: neuveden
Žánr: populárně naučná literatura pro dospělé / kuchařky a nápoje
Nakladatelství: FRAGMENT, s. r.o.
Vydání: 1.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 160
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: Fragment

( 7 hlasů )
www.fragment.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přišel jsem na to, že i s harfou se dají dělat šílené věci, říká Michal Matejčík

michal matejcik perexVídeň, Hamburg, Berlín, Sapporo, New York... To jsou alespoň některá z měst, kde koncertoval slovenský harfista Michal Matejčík. Respekt mu zajistily precizní hra a originální úpravy skladeb různých stylů, což vyvrcholil...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Deník plný vulgarismů. Rok se sprostou matkou

Denik-sproste-matky200Vytvořit literární dílo, jehož poetika stojí na kumulaci pravidelně se opakujících vulgarismů, nadávek a capslockových odstavců soustavy sprostých slov, je nepopiratelně originálním počinem.


Literatura

Potápění, tajemství a Černý korál

cerny koral 200Pro fanoušky napínavých příběhů vydalo nakladatelství Kalibr v červnu knihu Černý korál od úspěšného amerického autora Andrewa Maynea. Netradiční prostředí i akční vyšetřování obohatí příznivce krimi příběhů o úderný zážitek!

Divadlo

a-á-a-á-a

kavarna 200Švandovo divadlo uvedlo v sobotu 28. dubna 2018 premiéru hry Kauza pražské kavárny. Na vzniku inscenace se podíleli sami herci divadla pod vedením Jacoba Erftemeijera, který hru také režíroval. Pražská kavárna – útočiště intelektuálních povalečů ...

Film

Já robot

ja 200K nočnímu promítání na Prima Cool 4. 4. něco před třetí ráno připomínám film, který si vzal několik témat od slavného sci-fi autora Isaaca Asimova.

...