S toxickými vztahy je to jako s chřipkou – virus daleko snadněji napadne člověka s oslabenou imunitou

S toxickými vztahy je to jako s chřipkou – virus daleko snadněji napadne člověka s oslabenou imunitou

Tisk

Mezi dvema perex

S velkou nadsázkou by se tenhle příběh dal nazvat „Jíst, meditovat a milovat po česku“. Jen to není taková selanka, i když se děj odehrává v romantickém přírodním prostředí Grand Canyonu. Hlavní hrdinka tam ani nemedituje, ani si neužívá místních kulinářských specialit, ale tvrdě maká a kručení v břiše už ani nevnímá. A milování? Počáteční elektrické výboje vzrušení brzy vystřídají bolest, paralýza ze strachu a živočišný odpor. Naštěstí zafunguje i pud sebezáchovy.

Anotace více než výstižná

Již upoutávka na knihu dokonale připraví čtenáře na obsah a nastíní zápletku. „Její předchozí vztah se rozpadl a ten nynější jí nepřijde o mnoho lépe fungující. Jednadvacetiletá hrdinka novely Mezi dvěma se vydává na životní cestu. Doufá, že tisíce kilometrů od domova zahojí rány z bolestivého rozchodu a ona znovu najde cestu sama k sobě. Brzy však poznává, že není možné utéct a hledat rozhřešení na druhém konci světa, a zjišťuje, co se může stát, když se na cestu za sebepoznáním a uzdravením vydáme s rozvrácenou myslí a zlomeným srdcem“. V tom je jistě hluboká pravda. Iluze zvýšení vlastní hodnoty prostřednictvím rychlého navázání nového vztahu se brzy rozpadne na prach.

Dnes se těmto myšlenkovým pochodům musím smát. Nebála jsem se o svůj život, o svou budoucnost, o svoje fyzické či psychické zdraví, ale strachovala jsem se o dveře… co se stane, pokud ty dveře rozbije. Kdo je zaplatí? Jak je zaplatíme?

Čtenář tak, spolu s autorkou, listuje fotoalbem toxického vztahu, stránku za stránkou proniká do myšlenkových pochodů hlavních postav, které se vyvíjejí zároveň s příběhem. Občas se vrací o pár listů zpátky, aby si připomenul, jak se to vlastně všechno stalo a proč právě takhle. A pak už je tu závěr – anebo nový začátek? Díky sugestivnímu popisu je poměrně snadné ponořit se do děje, což s sebou však přináší mnoho protichůdných pocitů. Ostatně, na tom je čtení lidských příběhů založeno - a tady se záměr podařilo naplnit bezezbytku.

Detoxikace bývá nepříjemná, ale tělu i duši prospěje

Ten, kdo na sobě někdy praktikoval detoxikační proces, ať už se jednalo o očistu organismu nebo mysli, se přitom možná potýkal s nepříjemnými průvodními jevy. Někoho rozbolí hlava, jiného svaly a klouby, dalšímu naskáče vyrážka nebo ho postihne průjem. Když se pak podaří toxiny odbourat (a další do sebe neládovat), nitro si lebedí a uzdravuje se. Se vztahy je to podobné.

Hlavní hrdinka novely Mezi dvěma se ocitla v bodě, kdy ve vlastním zájmu musí pohlédnout pravdě do očí, aby se v budoucnu mohla podívat do očí sama sobě. Na nánosy bahna bude potřebovat spoustu vody, mýdla a pořádný kartáč. A taky bude muset sebrat veškerou svou odvahu...

Vnímala jsem silnou touhu vycházející odněkud zevnitř, odněkud z prostoru mezi žebry blízko u páteře. Cítila jsem, jak moc ho chci obejmout, schoulit se k němu a doufat, že když projevím dost náklonnosti a svolnosti, možná i lítost, tahle bouře zase rychle odezní.

Knížka velice přesně vystihuje problematiku partnerských vztahů založených na principu „predátor a oběť“. Pravda, nečte se zrovna lehce, ale její poselství je zjevné. Nezbývá, než si přát, aby jeho dosah byl co největší.

Mezi dvema
Mezi dvěma
Autor: Gabriela Boška
Žánr: Romány
Vydáno: 2023, Pointa
Počet stran: 88

Hodncení: 79 %

https://pointa.cz/project/92f21195-8519-11ec-a197-0242ac130008


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michael Kiske: „Tipuju, že nás opět pozvou na další Masters Of Rock…”

michael kiske unisonicJak se vede bývalému zpěvákovi legedárních dýní Helloween Michaelovi Kiskemu? Momentálně spolu s kytaristou Kaiem Hansenem exceluje ve skupině Unisonic. Spoustu jeho zajímavých názorů ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bára Basiková opět ukázala, že umí psát. A míří na komoru!

Basikova perexKdyž skočíš, já taky... Takový název nese knížka zpěvačky Báry Basikové. Jedná se o rozšířený stejnojmenný blog plný úvah, postřehů, vzpomínek i současného žití, prožívaných smutků i drobných radostí. Jde o souhrn příspěvků psaných v d...


Literatura

První den mého života – kniha o smrti, plná života

Prvni  den zivotaKdyž Napoleon kouká z Manhattan Bridge do chladné řeky, přemítá, jak je možné, že se dostal až sem. On, který jako výborný řečník a motivátor dává lidem naději. Říká jim, že stojí za to žít, a že jejich ži...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA slaví devadesátiny a zve na letní divadelní premiéry

Vrsovicke-divadlo 200Silné milostné příběhy plné emocí: Čapek a Olga a Víra! Láska! Naděje? Ale i česká premiéra černé komedie MASH. To jsou tři atraktivní novinky, které Vršovické divadlo MANA chystá na léto. Scéna, která letos slaví 90. výročí ...

Film

Severský filmový čtvrtek vyprodala islandská komedie

kralovska cesta 200První čtvrtek v srpnu patřil pravidelnému setkání u promítání severského filmu. Skandinávský dům společně s Komorním kinem Evald tentokrát přichystaly pro návštěvníky dramatickou komedii Královská cesta, která nás zavedla do malé k...