Naprosto unikátní výstava Mistři renesance míří do pražského Mánesa

Naprosto unikátní výstava Mistři renesance míří do pražského Mánesa

Tisk

MISTRI RENESANCE perexUnikátní výstava MISTŘI RENESANCE míří do Prahy". Od 1. března 2023 najdou návštěvníci v pražském Mánesu celkem 12 světových TOP galerií a muzeí pod jednou střechou. Uvidí tak něco, co zde ještě nebylo a už vůbec ne v tomto legendárním výstavním prostoru. Na 40 uměleckých a 5 nejslavnějších děl světa představí výstava v reálných velikostech jako neskonale zdařilé repliky starých mistrů. Expozice, kterou vidělo na půl milionu návštěvníků v Německu i v Rakousku, se stěhuje do hlavního města, kde bude umístěna v reprezentativních prostorách galerie Mánes. 

Z bezprostřední blízkosti bude možno shlédnout nejdražší obraz na světě od Leonarda da Vinci „Salvator Mundi" (spasitel světa) zobrazující Ježíše Krista jako Spasitele, který pochází z doby kolem roku 1500. Na obraze je Kristus v renesančním ošacení udělující požehnání se zdviženou pravou rukou s překříženými prsty, v levé ruce drží křišťálovou kouli. Obraz byl v roce 2017 prodán za 450 milionů dolarů do Abu Dhabi. Originál obrazu v současnosti není veřejnosti přístupný.

Chybět nebudou ani dvě nejdražší malby na světě od Raffaela: Hlava múzy (36 milionů dolarů) a Hlava mladého apoštola (40 milionů dolarů), které nejsou v současnosti v žádné galerii na světě veřejnosti přístupné.

Výstava Mistři renesance nabízí ještě další historické lahůdky: Poslední soud, Stvoření Adama od Michelangela, Mona Lisa, Poslední večeře, Vitruviánský muž Leonarda da Vinci, Athénská škola, Sixtinská Madona od Raffaela, Zrození Venuše, Primavera (Jaro) od Botticelliho, David - socha od Michelangela s výškou 5,17 metru, která i s kupolí má okolo 9 metrů.

MISTRI RENESANCE

To vše pod jednou střechou v prostorách pražského Mánesa. Expozice Mistři renesance bude v těchto lukrativních prostorách po dobu téměř půl roku. Spojení magického místa a umění je jako stvořené pro další umělecké a reprezentativní aktivity.

„Cílem výstavy je přiblížit laické veřejnosti, studentům a žákům i dalším zástupcům z řad veřejnosti tato famózní díla a dostat je na jedno místo. Málokdo z nás má v životě šanci vidět je všechna. Toto jsou vlastně ´kopie´ děl, které fascinují lidstvo mnoho staletí a další staletí ještě budou," podotkla producentka výstavy Jana Kaiserová.

Součástí výstavy budou i mnohá kulturní a společenská setkání, minikoncerty, recitály, a také některé besedy. Hlavním ambasadorem výstavy je houslový virtuóz Jaroslav Svěcený, který nabídku přijal s velkým nadšením.

"Propojení výtvarného umění a hudby je geniální. Je to něco, co zde bylo už historicky a co vlastně k sobě patří. Tento projekt mně zaujal svým rozsahem, pojetím i formou a jedinečností. Velmi se těším, že se v Mánesu potkáme a ne jedenkrát," dodal Jaroslav Svěcený, ke kterému postupně přibudou i některé další osobnosti kulturního i veřejného života.



TO NEJ z projektu MISTŘI RENESANCE:

- 12 muzeí pod jednou střechou
- 40 uměleckých děl 5 nejslavnějších děl světa

- NEJDRAŽŠÍ OBRAZ NA SVĚTĚ: tak blízko jako nikdy předtím – Salvator Mundi, obraz Leonarda da Vinci zobrazující Ježíše Krista jako spasitele, byl v roce 2017 prodán za 450 milionů dolarů do Abu Dhabi. Originál obrazu v současnosti není veřejnosti přístupný.

- Dvě NEJDRAŽŠÍ RUČNÍ MALBY na světě od Raffaela: „Hlava múzy" (36 milionů dolarů) a „Hlava mladého apoštola" (40 milionů dolarů), obě v současnosti nejsou veřejnosti přístupné.

NEJVĚTŠÍ „TAHÁKY" VÝSTAVY:

Poslední soud, Stvoření Adama od Michelangela, Mona Lisa, Salvator Mundi, Poslední večeře, Vitruviánský muž Leonarda da Vinci, Athénská škola, Sixtinská Madona od Raffaela, Zrození Venuše, Primavera (Jaro) od Botticelliho, David – socha od Michelangela (výška 5,17 m – 9 m i s kupolí)

Předprodej vstupenek na výstavu MISTŘI RENESANCE:
www.ticketportal.cz/event/MISTRI-RENESANCE#vstupenky

Více o projektu MISTŘI RENESANCE ZDE
FB profil projektu
IG profil projektu

Zdroj foto: Výstava Mistři renesance


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Harasimová

MH200Markétu Harasimovou znám poměrně krátkou dobu, ale po přečtení jejího románu Poháry touhy se mi tak nějak dostala pod kůži. A protože jsem ji chtěla poznat víc, zrodil se tento rozhovor:

 

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

V Domě kultury v Kroměříži vystaví obrazy Antonín Dobrovolný

ant. dobrovolny foto perexPaletu pestré tvorby nabídne od 9. května ve foyer Domu kultury v Kroměříži výstava obrazů Antonína Dobrovolného. Malíř je rodák z Adamova (okres Blansko), ale příští rok to bude třicet let, co žije v Kroměříži. ...


Literatura

Seznamte se s americkou kuchyní

jizanska kucharka200Pojďte se díky Marshi Kocábové přesvědčit, že Američanky vaří a nepřipravují jen hamburgery, jak si mnozí myslí. Napsala totiž knihu Jižanská kuchařka, kterou vydalo nakladatelství Motto.

 <...

Divadlo

Kašpárkova dobrodružství v šípkovém království

kasparek a ruzena sipkova200Zlín se pyšní dvěma „oficiálními“ místy, kde se nacházejí prkna, která znamenají svět, a to Městským divadlem a Divadlem Scéna. Navíc se čas od času změní na divadelní sál část klubu Zelenáčova šopa, která pravide...

Film

Ceny udělované v kultuře odrážejí ekonomii prestiže

altMédia nám ráda vnucují představu, že udělení nějaké prestižní ceny skutečně odráží hodnoty oceněného díla. Však také jeho atraktivita jako prodejného produktu tím každopádně vzroste. Stačí si připomenout třeštění pravidelně provázející udílení amerických Oscarů...