Zásnuby nejsou červená knihovna

Zásnuby nejsou červená knihovna

Tisk

ZASNUBY 200Zásnuby bývají úžasným romantickým zážitkem. Člověk by tentýž romantický zážitek čekal i u románu Zásnuby od J. Courtney Sullivanové. Ale chyba lávky. Tento mnohovrstevný román v sobě skrývá totiž mnohem mnohem víc než jen červenou knihovnu.

 


Pět příběhů. Pět časových rovin. Pět pohledů na zásnuby, manželství a společnost od 50. let do současnosti.Frances vymýšlí reklamní kampaně pro firmu De Beers. V roce 1947 v podstatě jen tak na rychlo vymyslela slogan, který přetrval celá desetiletí. Diamanty jsou věčné. Její reklamní kampaně dokázaly v lidech vyvolat pocit, že diamanty zkrátka potřebují, ať už tím muži chtějí dokázat společnosti, že na to mají, nebo si ženy přejí diamantový prsten jako důkaz lásky. Sama Frances paradoxně žádný diamantový prsten dosud nedostala ani o něj nestojí, jediné, o co stojí, je uznání.

Její slogan se uznání dočkal, v jakémkoliv roce na jakémkoliv místě na něj člověk mohl natrefit. Diamanty jsou věčné, ale přinesou někomu věčnou slávu? Kromě historické exkurze do života Frances sleduje kniha čtyři příběhy pozoruhodných postav a jejich partnerů. V každém z příběhů hraje důležitou roli také diamantový prsten. Ať už jde o příběh stárnoucí Evelyn, jejího manžela a zlobivého syna, který přivede domů milenku. Nebo o příběh Jamese, který neustále bojuje s penězi, nespavostí a pocitem, že nedokáže zaopatřit svojí rodinu. Delphine zase pro trochu pocitu dobrodružství a vášnivé lásky opustí stávajícího manžela i prostředí, které je jí blízké. A v neposlední řadě Kate, která za diamanty vidí krutou realitu jejich výroby a v manželství zbytečnou věc, kterou si všichni chtějí dopřát jen proto, že se to zkrátka dělá.

Na první pohled nesourodé příběhy se v rámci celého románu postupně propojují v různých drobnostech, které až na konci zapadnou do úžasného celku. Čtenář nesleduje jen problémy v mezilidských vztazích, ale především otázky a problémy celé společnosti. Evelyn se v roce 1972 podivuje, že se navzájem mohou brát bílí s černými. Kdyby tak věděla, že o čtyřicet let později se mohou oficiálně vzít i lidé stejného pohlaví. Autorka se nebojí nakousnout jakékoliv téma, staví vedle sebe příběhy vysoce úspěšného umělce spolu s lidmi na kraji společenského žebříčku, pracovní život v reklamní branži proti problémům v mezilidských vztazích.

ZASNUBY

Zásnuby se dají číst dvěma způsoby:
1.    Knihu přečtete během chvilky a necháte ji jako pěkný román o lidech a mezilidských vztazích jen tak kolem vás proletět.
2.    Knihu budete číst pomalu po malých dávkách, budete vnímat všechny její dokonalé detaily, vžijete se do různých osobností a spatříte proměnu společnosti během uplynulých pětašedesáti let.


Kdo zvolí první variantu, počte si pěkné příběhy, ale ochudí se o podstatné věci. Druhá varianta je sice na čtení náročnější, občas se člověk ztratí v rozličném časovém sledu, někdy bude trochu tápat, kde a s kým se zrovna při čtení nachází, ale až dojde na konec, zaklapne knihu s pocitem, že získal většinu toho, co mu kniha může nabídnout. A že toho není málo.

J. Courtney Sullivan dokázala popsat několik rozdílných a zároveň propracovaných postav. Každou z nich můžete dokonale poznat a pochopit téměř veškeré její jednání. Někdy máme při čtení chuť postavu litovat, a někdy zase obdivujeme její konání. Přestože příběhy se dějí v jiném místě a většinou v jiné době, než která je vám blízká, máte pocit, že jsou vám postavy blízké. Řeší stejné problémy jako vy: s láskou, rodinou i s přemýšlením, jak se na ně dívá společnost, ve které žijí. Avšak i přesto, že jsou postavy a situace někdy vskutku reálné, povedlo se autorce sepsat originální román, a to právě díky zajímavým postavám, historickému pozadí i drobným detailům, které na konci vytvoří kompletní celek.

Zásnuby jsou o mezilidských vztazích, svatbě, manželství, rodině a společnosti, ale rozhodně bych ho neškatulkovala jako klasický román pro ženy. Myslím si, že i mužské části populace má co nabídnout. Nečeká na ně žádná červená knihovna ani kniha plná kýče, ale zajímavý a propracovaný román, po jehož dočtení budete mít chuť si jej přečíst znovu a sledovat další drobné detaily, které s koncem nabírají nové rozměry. Nebýt toho, že se člověk občas ztrácí v čase a prostoru a čtení tím pádem není zrovna procházka růžovou zahradou, bylo by to dokonalé dílo.

Autor: J. Courtney Sullivan
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2014
Počet stran: 510
Hodnocení: 89 %

( 0 hlasů )

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Prager: „Když jsem vstoupil do knižního světa, všichni z oboru říkali, že je to běh na dlouho trať – tak běžím. “

ales pragerLetos na jaře jste si na webu K21 mohli přečíst rozhovor "Kniha, kterou má cenu číst" se začínajícím táborským spisovatelem Alešem Pragerem. A protože je Aleš ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pojďte se naučit cvičit! Malá škola Pilates
skolaV červnu vyšla pod hlavičkou nakladatelství Esence příručka s příznačným názvem Malá škola Pilates. Britská autorka Anya Hayesová nás uvede do tohoto typu cvičení, naučí nás základy, ale i složitější cviky a sestavy. Hlavně je vše srozumitelně popsáno a ...

Literatura

Frost aneb Červená knihovna pro muže

frost  200Česká fantasy, to je škatulka sama o sobě a nakladatelství Epocha to moc dobře ví a nabízí nám právě toto v druhém vydání prvotiny Oskara Fuchse s názvem Frost. V březnu vyšlo upravené vydání šíleného příběhu - nebo šíleně vyhláškovaného vypravov...

Divadlo

Městská strašidla: Cyklus tří minioper pro dětského diváka

mestska strasidla 200Městská strašidla jsou cyklem tří minioper v režii Lukáše Kopeckého, který je určený převážně dětským divákům. V humoristicky laděných libretech Martina Kyšperského se setkáváme se strašidly, která žijí v dopravních prostředc...

Film

Navždy spolu pro romantické duše?
ImageNavždy spolu je až neuvěřitelně klasický romantický film. Člověk by řekl, že už musí být americké publikum takovýmito filmy nasyceno, ale kdyby tomu tak bylo, tvůrci by se nejspíš tvorby dalších a dalších romanti...