Audiokniha roku - projekt pro všechny příznivce audioknih a mluveného slova

Audiokniha roku - projekt pro všechny příznivce audioknih a mluveného slova

Tisk

headmailUž od dubna funguje na českém internetu projekt Audiokniha roku. Na jeho webových stránkách www.audiokniharoku.cz nachází posluchači audioknih recenze na novinkové i starší tituly, ale na pozadí lze tušit i něco dalšího. Oč jde, jaké má projekt ambice a jistě i další podrobnější informace, se dozvíme od vedoucího projektu Audiokniha roku Jakuba Horáka.

 


Co je to Audiokniha roku?

Audiokniha roku je nový projekt, který si klade za cíl ocenit ty nejlepší české audioknihy, které v průběhu roku vycházejí. Vzhledem k tomu, že vydavatelů je už u nás docela dost a další přibývají, roste i počet titulů, které se dostanou k posluchačům. Chceme jim usnadnit výběr a ocenit tvůrce audioknih za jejich práci.

Udivuje mě, že žádná taková soutěž ještě neexistuje.

Podobné ankety už několikrát proběhly. Na Slovensku například ve stejnojmenné soutěži za rok 2010 vyhrála česká audiokniha Vykoupení z věznice Shawshank vydavatelství Tympanum. Projekt Audioknihy.net uspořádal hlasování o nejlepší audioknižní obal. Já jsem se ale rozhodl pojmout vyhlášení cen komplexněji a zainteresovat do hry i vydavatele.

Kdo se na projektu Audiokniha roku podílí?

Na vedoucího projektu jsem se pasoval sám, vzhledem k tomu, že jde o moji aktivitu. Původně jsem chtěl na webu www.audiokniharoku.cz publikovat své recenze, ale za několik málo dní se projekt rozrostl. Měl jsem to štěstí, že jsem hned z počátku projektu získal silného partnera - největší český on-line obchod audioknihami audioteka.cz. Také jsem kolem sebe vytvořil skupinu lidí, kteří se audioknihami a mluveným slovem zabývají už nějakou dobu a provozují svoje projekty (www.audioknihy.net nebo www.mluveny.panacek.com ). Ti tvoří základ poroty, která bude nejlepší audioknihy vybírat. Dále jsem oslovil a ještě oslovím lidi z oblasti tvorby, interprety i obchodníky. Máme představu poroty o zhruba dvaceti členech.

kniha

Zatím jsou na stránkách audiokniharoku.cz jen recenze. Kdy propukne vlastní soutěž?

Jsem přesvědčen, že recenze jsou pro posluchače a potenciálního kupce důležitým informačním zdrojem. Rozhodl jsem se proto v mezičase, než dojde k nominacím a následnému vyhlášení, publikovat na webu projektu Audiokniha roku svoje i cizí recenze audioknižních titulů. Navázal jsem spolupráci jak s jednotlivci, tak s kulturními magazíny, jejichž redaktoři audioknihy recenzují. V současné době je na stránkách www.audiokniharoku.cz už téměř sto třicet recenzí.

Myslíte si, že je projekt typu Audiokniha roku u nás potřeba? Mají audioknihy takovou širokou posluchačskou základnu?

Audioknihy mají u nás dlouholetou tradici. Už za mého dětství vycházely na dlouhohrajících deskách dramatizované adaptace literárních předloh a Český rozhlas patřil a patří k jedničkám ve zvukové dramatické tvorbě. V posledních letech ale roste zájem také o “čisté” nedramatizované audioknihy. Svůj podíl na tom jistě má i rozvoj technologií, které umožňují poslouchat zvukovou knihu v podstatě kdekoliv. Rovněž nákup se díky on-line službám jako audioteka.cz stává rychlým a příjemným procesem. Čili ano, jsem si jist, že projekt Audiokniha roku má u nás svou cílovou skupinu.

Takže půjde o jakousi obdobu filmového Českého lva nebo hudebního Anděla?

Ano, zjednodušeně to tak můžeme chápat. Největší rozdíl je v nominacích. Na Cenu Audiokniha roku budou své tituly nominovat sami vydavatelé. Z nich pak porota vybere ty nejlepší v daných kategoriích.

Jaké kategorie to jsou?

Na konečném seznamu kategorií pro nominace zatím pracujeme. Jisté je, že budeme oceňovat audioknihy v kategoriích Nejlepší interpret, Nejlepší audiokniha, Nejlepší audiokniha pro děti a mládež, Nejlepší obal a prostor jistě dostanou i posluchači, kteří budou moci hlasovat v Ceně posluchačů.

A co nejprodávanější audiokniha?

Obdobu této ceny vyhlašuje audioteka.cz jako součást ceny Bestseller roku a společně jsme se dohodli, že ji nebudeme duplikovat. Je to docela složitě technicky zajistitelná záležitost - určit za jaké časové období a jak se budou prodeje počítat, pokud bychom to chtěli určit přesně. Obchod www.audioteka.cz , jako největší on-line prodejce audioknih u nás, je určitě schopen ocenit tu pravou. Vyhlášení Bestseller roku proběhne ještě před předáváním cen Audiokniha roku, takže nejprodávanější audiokniha bude již známá.

Plánujete tedy veřejné vyhlášení?

Ano, to je další z věcí, které se nám díky audioteka.cz povedly. Vyhlášení cen Audiokniha roku proběhne v rámci veletrhu Svět knihy v květnu příštího roku. Je to možná trochu později než jsem původně zamýšlel, ale dal jsem přednost možnosti vyhlášení na takto renomované akci před dřívějším termínem. Porota tak alespoň bude mít dostatek času poslechnout všechny soutěžní tituly opravdu pozorně.

Kdy budou známy nominace?

Chceme, aby vydavatelé nominovali své tituly roku 2013 do konce ledna příštího roku. Obratem budeme moci posoudit, zda všechny splňují podmínky a zahájit práci poroty. Počítám tedy, že během února budou nominace zveřejněny. Vyhlášení, jak už jsem říkal bude v polovině května.

Proč myslíte, že vydavatelé budou mít zájem své tituly nominovat?

Většinu těch velkých vydavatelů jsem již oslovil a u všech jsem se setkal s pochopením a s příslibem zúčastnit se ceny Audiokniha roku. Předpokládám, že ani malí vydavatelé nebudou mít důvod svou účast odmítnout. Je to pro ně přece jen další způsob jak zpřístupnit své produkty posluchačům a jak upozornit na existenci trhu s audioknihami u nás.

Je cena Audiokniha roku spojená s finančním ohodnocením?

To bohužel ne. Audiokniha roku vznikla jako soukromý projekt a jen díky pochopení dalších lidí se vcelku utěšeně rozjel. Finanční fondy žádné nemáme, vše funguje díky nadšení. Laskavostí partnera www.audioteka.cz a financí, které může uvolnit, jsme schopni uspořádat veřejné vyhlášení cen. Finanční ocenění tvůrcům či vydavatelům audioknih ale bohužel slíbit nemůžeme.

Takže nadšenecký projekt?

No jistě, bez entuziasmu všech, kteří se na Audioknize roku podílí, by to nešlo. Rád bych zde poděkoval všem recenzentům, kteří poskytli své texty, vydavatelům, kteří se k projektu staví bez výjimek kladně, Břetislavu Hanzelovi a Lucii Koníčkové z audioteka.cz za podporu, našim fanouškům na sociálních sítích a zejména posluchačům audioknih - bez nich by to vše bylo k ničemu.

Přejeme mnoho zdaru s projektem Audiokniha roku.

Děkuji. Věřím, že se vše podaří a že v květnu završíme první úspěšné vyhlášení cen Audiokniha roku.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Operní režisérka: „Odvážné kroky nás posouvají kupředu“

klasterky rozhovor 200S odvahou sobě vlastní se do přípravy novodobé premiéry opery J. A. Bendy Vesnický trh pustila zkušená operní režisérka Magdalena Švecová. Dílo spatří světlo světa poprvé na zahájení festivalu Klášterní hudební slavnosti 30. k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Ivan Gutierrez: „Uvnitř kapely to funguje tak, že se máme rádi, hezky komunikujeme i hudebně, a věříme tomu, co děláme.“

Madera 200Na rozhovor pro náš magazín kývl zpěvák původem z Kolumbie Ivan Gutierrez. Momentálně učí filozofii na univerzitě v Praze a především se realizuje ve skupině Madera, se kterou vystoupí 15. června na Respect festivalu na pražsk...


Literatura

Změňte svůj život za 28 dní

poradek v hlave200Začátek nového roku bývá vždy spjatý s mnoha předsevzetími a přáními. Nejčastěji chceme zhubnout, přestat kouřit, začít více sportovat, zdravě jíst, naučit se nový jazyk či nějakou dovednost, najít lásku, vyhrát v loterii, více odpoč...

Divadlo

Vánoční festival v divadlech Rokoko a ABC

vanocni festival divadlo rokoko abcDruhý ročník originálního jednodenního divadelního festivalu se uskuteční v sobotu 8. prosince. Podtitul vánoční skutečně přinese zážitky týkající se největších svátků v roce. Divadelní hry, doprovodný program a...

Film

Robocop 1 - tip pro čtvrteční lednový večer

Robo 200Za dob komunismu nešlo mnoho amerických filmů do československé distribuce, a tak si bohužel hodně filmů musí fanoušci zopakovat o mnoho let později na VHS, DVD a případně na Blu-ray. Jedním z filmů, které v době své americké premiéry nebyly pro českosl...