Ať děti poznají, co se děje na obloze i v podzemí

Ať děti poznají, co se děje na obloze i v podzemí

Tisk

doprava-nad-a-pod-zemi 200Presco Group tentokrát v edici Ella a Max přichází s novinkou v podobě knih STAVBY nad a pod zemí a DOPRAVA nad pod zemí.

 

 

Jedná se o rozkládací knihy, které jsou díky rozkládacím stránkám dvakrát tak široké a dvakrát tak vysoké. Kromě této odlišnosti a menšího čtvercového formátu mají podobnou grafiku jako mnou oblíbené Velké knížky pro malé vypravěče. I tady najdete na stránkách plno objektů pro potěchu oka a hlavně skvělých detailů! A tentokrát nechybí ani krátké doprovodné texty.

Doprava

Dopravních prostředků je celá řada a spousta se jich ukáže také v knize. Čtenáři se nejprve podívají na letiště, pak na dálnici i na nádraží. Letišti dominuje řídicí věž, a co se dopravních prostředků týče, kromě letadel na velké stránce najdete například tahač letadel, vysokozdvižný vozík, cisterny s palivem, osobní auta, motorku, policejní vůz, nebo autobus. A opomenout byste neměli ani lidi – od uklízeče v letištní hale, přes zaměstnance pošty až po spoustu výletníků.

Na dálnici se pracuje a vy si tak můžete všímat aut stojících v koloně (od ambulance přes svatební limuzínu po přepravu koní). U benzínové stanice se lidé občerstvují, v dáli na louce se pase kůň a dělník kontroluje plán stavby. Na pražské hlavní nádraží zrovna přijíždí rychlík, holubi si libují na párku v rohlíku a na peróně jsou nejrůznější cestující. A co se děje podzemí? Tam je přece metro a opět velmi živo!

doprava-nad-a-pod-zemi

Stavby

Kniha Stavby nad a pod zemí také nabízí tři prostředí. Ve městě se staví nový vysoký hotel, nad řekou vzniká most a v podzemí se pracuje na tunelu, kde bude brzy jezdit metro. Ve městě stavbaři připravují základovou desku – obrázek je opravdu blízký realitě, na podobné jsme nedávno pracovali u švagra. Jen nás nebylo tolik, ale usmívali jsme se také. Stavební práce v knize pak pokročily a hotel pořádně poskočil. Panely na něj dodává věžový jeřáb a každý dělník ví, co má dělat. A to i ten, co si čte noviny na otevřené mobilní toaletě. :-)

Na řece se nejprve budují mostní pilíře a v akci je lodní bagr. Toho pak střídá mobilní jeřáb a betonuje se. Pracovníky z břehů povzbuzují místní obyvatelé, koupající se děti, rybář i bezdomovec dřímající pod mostem. V podzemí jsou pak nejen potkani a králicí, ale těžké stavební stroje. Ty na dně dolují zeminu a kameny a nechybí zde lampy a klimatizace.

stavby-nad-a-pod-zemi

Knihy nad a pod zemí se mi opravdu moc líbí a věřím, že se posléze budou líbit i dětem a strávíme u nich společně mnoho jedinečných chvil. Ačkoliv jsou knihy od zahraničních autorů, jsem nadšená jejich lokalizací – veškeré nápisy jsou české a drží se našich reálií, což je skvělé.

Z čeho mám jen trochu strach je kvalita právě rozkládacích stran. Jsou totiž poměrně tenké a sama jsem při své netrpělivosti měla dojem, že je roztrhnu, ne tak malé děti. A minimálně bych u nich uvítala také šipky, protože není úplně jasné, na kterou stranu se mají rozevřít, a tím pádem je při zkoušení roztrhnete o to snáze. Nezbývá než děti naučit opatrnosti a úctě ke knihám a snad to dobře dopadne. Protože by byla velká škoda taková krásná leporela zničit!

Doprava nad a pod zemí
Autor: Igor Lange
Překlad: Alena Vítová
Žánr: pro děti
Nakladatelství: Presco Group, edice Ella a Max
Rok vydání: 2018
Počet stran: 8 bez rozkládacích stran
Hodnocení: 90 %

https://www.presco.cz/doprava-nad-a-pod-zemi-velkoformatova-rozkladaci-kniha/

Stavby nad a pod zemí
Autor: Stefan Seelig
Překlad: Alena Vítová
Žánr: pro děti
Nakladatelství: Presco Group, edice Ella a Max
Rok vydání: 2018
Počet stran: 8 bez rozkládacích stran

https://www.presco.cz/stavby-nad-a-pod-zemi-velkoformatova-rozkladaci-kniha/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Hrubý Rohozec

hruby rozhozec 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Ne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Brendon Burchard: Náboj

naboj200Tady za vás nikdo nic nevyčistí, neodčaruje a tak podobně… To rozhodně NE. Ale tohle se mi líbí. Ačkoliv o sobě autor na několika místech říká, že je někdy na své klienty tvrdý, či až příliš agresivní, má pocit, že to je prostě potřeba. Jen tak je to...


Literatura

Jde o to i bez lepku!

kucha200V roce 2006 byla potomku Radky Vrzalové diagnostikována celiakie. Toto vážné zdravotní omezení postihuje stále více lidí a začíná být opravdovou hrozbou pro společnost. Ale Vrzalová se nevzdala a jako správná matka se snažila svému dítěti všemožně pomoc...

Divadlo

Třeskutá komedie podle hry Carla Goldoniho Sluha dvou pánů s písněmi Granta Oldinga

Sam na dva sefy200Když v roce 2011 umělecký ředitel londýnského National Theatre Nicholas Hytner zvažoval, že jeho divadlo mezi záplavou vážných dramat potřebuje nasadit výrazný komediální titul, navrhl jeden z jeho dramaturgů prověřenou klasik...

Film

Ježíšek letos nepřijde

prijde letos jezisek plakat 200Po filmu Křídla Vánoc přichází do kin další "sváteční" snímek Přijde letos Ježíšek?, opět spjatý motivem stěží uchopitelného zázračna, které může do lidských životů zasáh...