Na okraji propasti – náš program myslí za vás

Na okraji propasti – náš program myslí za vás

Tisk

na okraji propasti 200Technologický pokrok je úžasná věc. Stroje a programy nám usnadňují a zlehčují život, díky nim máte život pestřejší. Jedním klikem se na internetu dostanete kamkoliv. Kde je ovšem hranice, kdy nám program život ulehčuje a kdy už nám ho řídí? Jak dalece je výběr např. restaurace naše rozhodnutí a kdy už za nás restauraci vybere aplikace? A kolik odpovědnosti jsme technologiím ochotni přenechat?

Moïra získává práci snů pro digitálního giganta, společnost Ming, v oblasti vývoje nových technologií. Práce zahrnuje i stěhování do Hongkongu, tak si zabalí kufry a odletí ze své rodné Francie. Hned po příjezdu má všechno zajištěno, dostanete firemní mobil, tablet i byt. Na první pohled je všechno perfektní – její pracoviště je jedno z nejmodernějších, vládne tu zdánlivě přátelská atmosféra a kolegové jsou na ni milí. Ovšem na druhý pohled tu něco nesedí. Přijde jí, že před ní kolegové něco tají, navíc jí hned první den po příjezdu osloví tajná policie a chce s ní navázat spolupráci. Moïra ovšem odmítne, a aby dokázala svou loajalitu, o to víc se ponoří do své práce.

alt

Pracuje na programu umělé inteligence Deus, která má lidem pomáhat v každodenním životě, jak už se to třeba děje už teď, ale společnost Ming plánuje zajít ještě dál. Deus se může stát vaším společníkem, radit vám, konzultovat a diskutovat a taky i rozhodovat. Je navržen tak aby se po nějaké době, stal pro uživatele nepostradatelným. Pokud si nebude uživatel vědět rady, Deus může podle jeho předchozích preferencí rozhodnout prakticky za něj. Poté co za tragických a velmi zvláštních okolností, zemře její kolega, jí znovu osloví policie, ale tentokrát už Moïra spolupráci neodmítne. Zvláště když jí objasní, proč zrovna ji potřebují. V ulicích Hongkongu se pohybuje vrah, který zabíjí své oběti velmi brutálním způsobem. Všechny mrtvé dívky měly jedno společné – pracovaly ve společnosti Ming, sice na různých pozicích, ale všechny měly firemní telefony a tablety. Moïra jim má pomoci vraha dopadnout, protože je jasné, že to bude někdo, kdo měl přístup k datům dívek. Mohl snad její kolega objevit, kdo by tím vrahem mohl být, a proto zemřel? A najde ho Moïra dříve, než půjde o život i jí????

O autorovi 

Bernard Minier je francouzský autor narozen 26. 8. 1960 v městě Beziérs v Pyrenejích. Není tedy divu, že do oblasti Pyrenejí zasadil děj svých krimi thrillerů, s hlavní postavou detektiva Martina Servaze. První kniha, která celou sérii odstartovala, byla Mráz – vydaná u nás v roce 2015 (francouzské vydání v roce 2011), následovalo pokračování Kruh (české vydání 2015, francouzské vydání 2012), dále Tma (české vydání 2016, francouzské 2014) a Noc (české vydání 2018, francouzské 2017) a zatím poslední díl Sestry (české vydání 2019, francouzské 2018). Jedinou autorovou knihou, není spjatá s touto sérii je Zkurvenej příběh (české vydání 2017, francouzské 2015) taktéž ovšem kriminální příběh sledující šestnáctiletého Henryho, jehož přítelkyně byla zavražděna a on se okamžitě stává hlavním podezřelým. Než Bernard Minier debutoval svou první knihou, pracoval jako celní úředník, dnes žije poblíž Paříže s manželkou a dvěma dětmi. Na Pokraji propasti je jeho nová kniha, která stejně jako Zkurvenej příběh nenavazuje na detektivní sérii s policistou Servazem. Je o technologiích, které nás obklopují a o jejich temné straně- možnosti zneužití, sociálním odstupu a naší čím dál větší závislosti na nich.

Ukázka z knihy

Moira seděla v čele postele ve svém pokoji ve stotřináctém patře a pozorovala světla města, podobající se řece diamantů ve výkladní skříni zlatníka. Cítila se strašně. Co to bylo? Čeho byla svědkem? Ne svědkem, byla do toho zapletená...

Cítila, že má břicho tvrdé jako okolo. Vstala a šla se vyčurat. Využila toho a v umyvadle si opláchla obličej. Co se to přesně stalo? Ti policisté ji sledovali od příletu. Proč? Proč se zajímali právě o ni, když jsem přiletěla právě před chvíli?

Polovina jejího mozku se přikláněla k tomu, že toto setkání nebude mít žádné následky. Ale druhá polovina to brala nesmírně vážně. Nevěděla, že se do něčeho zapletla....

A co když to nebyli opravdoví policisté, co když to byl jen další test Ming Inc.? Falešní policisté, kteří ji měli vystavit zkoušce. Falešní policisté? Už jsi úplnej paranoik děvče!

Vrátila se do postele.

IMG 20200420 153734

Název: Na okraji propasti

Autor: Bernard Minier

Překlad: Petra Niederlová

Žánr: Thriller

Vydáno: 2020

Stran: 541

Vydalo nakladatelství: Albatros Media s.r.o.

Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/56531000/na-okraji-propasti/ 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejchytřejší Čech Jiří Šafka: „Svoji paměť netrénuji a jsem si jist, že moje přítelkyně by vám řekla, jak špatnou ji mám.“

nejchytrejsi cech200Nejchytřejší Čech, student Jiří Šafka z Hradce Králové, si 29. května odnesl z České mincovny svou zaslouženou výhru. Stal se totiž vítězem zábavné show České televize Nejchytřejší Čech. Pět čty...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jak číst romány jako profesor

Jak cist romany 200Mírně nadsazený název knihy a jasně oranžový obal mě okamžitě zaujal. Dělá si z nás autor legraci? Myslí to vážně? Brnká na struny našeho ega, abychom nahlédli a byli vtaženi do jeho úvah? Jsme vyzýváni k polemice? Nebo o co vla...


Literatura

Je libo českou fantasy pohádku?

pekelny plast 200Pekelný plášť je literární debut mladé české spisovatelky Simony Machálkové. Titul láká na fantasy, pohádkové prvky i young adult nebo humor a rozhodně potěší malé i ty větší čtenáře.

 

...

Divadlo

Švandovo divadlo natáčí povzbudivá videa, divákům je nabídne na sociálních sítích

Svandovo divadlo200Povzbudit, zlepšit náladu, zaměřit pozornost k dobrým věcem v životě a také neztratit kontakt s diváky. To je smyslem videí, která začali natáčet tvůrci a herci z pražského Švandova divadla.

...

Film

Lovci a oběti - Jste připraveni vidět svět takový jaký je?

lovci 200Dluhy, exekuce, vymahači, to je hlavní téma filmu Lovci a oběti, ve kterém září Martin Kraus nebo Tomáš Hanák. Akce, napětí, nadsázka i příběh velké lásky nebude chybět v tomto novém českém filmu na...