Dickova díla na filmovém plátně

Dickova díla na filmovém plátně

Tisk
ImageDíla málokterého spisovatele vědecko-fantastické literatury se dočkala tolika filmových zpracování jako díla Philipa K.  Dicka. Drtivá většina těchto snímků byla natočena až po autorově smrti, sám spatřil pouze pracovní verzi snímku Blade Runner, jenž vznikl v roce 1982. Jedná se patrně o nejlepší adaptaci Dickova textu. Krom přímých adaptací existuje také mnoho filmů, jejichž příběh či atmosféra byla Dickovými romány a povídkami silně ovlivněna.


Skutečnost je to, co nezmizí, pokud v to přestanete věřit. (Dick)

Philip Kindred Dick se narodil 16. prosince v Chicagu. Celý svůj život byl sužován schizofrenií. Tuto svou nemoc Dick přemáhal užíváním drog a poslechem vážné hudby. Je autorem čtyř desítek románů a mnoha povídek. Ač se řadí mezi spisovatele vědecko-fantastického žánru, ve svých příbězích kladl důraz především na fantazii. Jeho texty se odehrávají v paralelních vesmírech, některé z postav předvídají budoucnost, žijí současně v několika časových rovinách nebo se nechávají geneticky vylepšovat. Časté je užívání drog, skupinové halucinace a neurčitá hranice mezi snem a realitou. Něteré Dickovi texty se odehrávají po atomové válce či kdesi ve vzdáleném koutu vesmíru, prostředí je však vždy detailně a uvěřitelně prokresleno.

Blade Runner
(1982) – Snímek je volným zpracováním povídky „Sní androidi o elektrických ovečkách?“. Harrison Ford ve filmu ztvárnil specialistu na odhalování a následnou likvidaci replikantů – robotů v lidské podobě. Režisér Ridley Scott se inspiroval klasickými noirovými snímky, děj se však odehrává v pochmurné budoucnosti. Tato kombinace se stala odrazovým můstkem pro řadu dalších filmů. Vyjímečnou vizuální stránku podpořilo také skvělé hudební podkreslení.

Image

Temný obraz (2006) – Tento komixově stylizovaný snímek je poctivou adaptací románu Scanner Darkly. Svět je rozdělen mezi drogově závislé a čisté. Keanu Reeves se pohybuje v obou těchto sférách, je totiž jedním z mnoha anonymních agentů protidrogového oddělení, současně však drogově závislý. Psychický stav hlavního hrdiny se zhoršuje ve chvíli, kdy je pověřen sledováním sebe samého. Kniha i film jsou charakteristé všudepřítomnou a značně intenzivní paranoidní atmosférou.

Minority Report
(2002) – Blockbuster Minority Report režiséra Stevena Spielberga je zpracováním stejnojmenné povídky odehrávající se v poměrně blízké budoucnosti, v níž policejní jednotky spolupracují s trojicí jasnovidců. Tom Cruise ve filmu ztvárnil specialistu na interpretaci jasnovideckých vizí.

Image

Total Recall (1990) – Jedná se o typický Dickův příběh. Stavební dělník žije svým skromným životem, v průběhu filmu však zjistí, že na Zemi byl odklizen s implementovanými vzpomínkami, neboť na Marsu byl členem odbojové organizace.  Filmaři se bohužel rozhodli zpracovat příběh ve stylu akčních filmů osmdesátých let, a to včetně Arnolda Schwarzeneggera v hlavní roli. Určité kouzlo však filmu nelze upřít. Film je charakteristický svěžím nadhledem, brutálními přestřelkami a na svou dobu povedenými efekty.

Mezi další volné adaptace Dickových povídek patří Screamers (1995), Next (2001), Impostor (2001), Výplata (2003) či Správci osudu (2011). Za zmínku stojí také francouzská adaptace románu Král úletů s názvem Confessions d'un Barjo (1992). Tento román jako jeden z mála nespadá do kategorie science-fiction, jedná se o psychologické drama. Netradiční je také námět právě vznikajího animovaného snímku The King of the Elves, jenž spadá spíše do klasického fantasy žánru.

Z námětů některých povídek vychází i další filmy. Povídka „Druhá série“ z roku 1953 se kupříkladu odehrává po nukleární válce. Několik motivů z tohoho textu je zpracováno ve filmové sérii Terminátor. Ducha Dickových děl nezapře Počátek, trilogie Matrix, eXistenZ ani Dvanáct opic Terryho Gilliama.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/, http://www.imdb.com/
Zdroj foto: filmpopper.com, brattlefilm.org


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

8. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

8 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Divoká stvoření jižních krajin: dokonalý film s dojemným a naivním poselstvím

divoka stvoreni jiznich krajinV porovnání s blockbustery letošního léta trhajícími rekordy v multikinech působí Divoká stvoření jižních krajin jako blesk z čistého nebe. Celovečerní debut Benha Zeitlina...


Literatura

Vražedná hra na kočku a na myš

vrazda s napovedou perexČtvrtým dílem ze série Julie Schwarzová a Florian Kessler Shepherdová opět potvrzuje řemeslné zvládnutí žánru. Thriller je čtivý, příběh má rychlý spád až k zajímavému vyvrcholení. Na napínavosti nic neubírá ani to, že...

Divadlo

Divadelní Flora odstartovala ve velkém

altOd čtvrtečního večera probíhá v Olomouci jeden z největších českých divadelních festivalů, Divadelní Flora. Její 16. ročník přibližuje festivalovým návštěvníkům tvorbu režiséra Jana Mikuláška, v unikátní retrospektivě se loučí s p...

Film

Mučedník – jak vnutit spásu

ucenik 200Na nedávno skončeném karlovarském filmovém festivalu se uváděl film, který se dotýkal fanatismu – a přestože se vztahoval k náboženství, určitě lze jeho poselství vnímat jako univerzální. „Karlovarské“ pojmenování varovného snímku MUČEDNÍK, natoč...