Encyklopedie komiksu 2 představuje další kreslené příběhy

Encyklopedie komiksu 2 představuje další kreslené příběhy

Tisk
Image13. února byl pokřtěn druhý díl encyklopedie komiksu pánů Josefa Ládka a Roberta Pavelky. Kmotrem publikace se stal fotograf Miroslav Martinovský. Zatímco první díl encyklopedie se zabýval výhradně časopisem ABC, díl druhý se soustřeďuje na komiksy z Pionýrské stezky, ze Sedmičky pionýrů a z Pionýrských novin. Formát zůstal zachován, text je tedy psán čtivou formou, přičemž fakta jsou doplněna mnoha zajímavostmi.

 


Úvod knihy se mimo jiných témat zabývá také ohlasy, které sklidil první díl. Kniha není encyklopedií v pravém slova smyslu. „Úmyslem bylo dát čtenářům knihu, která nebude suchým výčtem faktů, ale aby je bavilo ji číst a ne ji strčit do police a po čase na ni zapomenout,“ vysvětlují autoři. Každému komiksu je věnována jedna či několik dvoustran, na sudých stranách knihy se nachází textový popis, na lichých stranách je koláž obrázků či komiksových políček. Je škoda, že nezbylo místo pro delší úryvky či rovnou celé epizody komiksů. Vzhledem k rozsáhlosti publikace je to však pochopitelné. Text zevrubně popisuje okolnosti vzniku jednotlivých kreslených příběhů, hlavní dějovou linku i historické souvislosti. Ke každému ze tří časopisů jsou krom několikastránkového úvodního textu přítomny také tzv. komiksové dodatky – jedná se o přehled stripů či jiných drobných útvarů, které se v časopisech objevovaly, přičemž řada těchto dílek se objevovala velmi nepravidelně, často tvořila jen výplň mezi stálými rubrikami apod.

A o kterých konkrétních komiksech se lze v encyklopedii dočíst? Vlajkonošem Pionýrské stezky se stala Modrá pětka, touto vodáckou partou se zabývá hned 14 stran knihy. Za zmínku stojí také kreslený seriál Třináctka ze Staré čtvrti, komiksové zpracování knihy Bylo nás pět, Příběhy majora Zemana kreslíře Káji Saudka, či řada titulů z Francie (Rahan, Asterix), Maďarska (Návrat na Zemi) a Kuby (Huckleberry Finn, Potulný samuraj). Nechybí ani příběhy Walta Disneye (Lady a Tramp, Robin Hood, Zorro) a pestrá řada méně známých kousků. Komiksy jsou tématicky řazeny mezi humorné, vojenské, historické, klubové, zahraniční a ostatní.

Image


Obsaženy jsou také tři nové původní komiksy. Jmenovitě se jedná o Vyplněný sen kreslíře Miroslava Schönberga odehrávající se ve Skotsku koncem 19. století, Comeback zvaný Spořínek Edity Plické a Telegraf versus zločin Jiřího Petráčka. Poslední příběh je doplněn několika obrázky, které názorně ilustrují vznik klasického komiksu, a to od sběru faktů, příběh totiž vychází ze skutečné události, až po finální vzhled.

Na závěr lze dodat, že autoři splnili, co si předsevzali, předložili nám tedy vyčerpávající přehled kreslených příběhů doplněný o řadu zajímavých informací a faktů, které mohou v leckterém pamětníkovi vyvolat vlnu nostalgických vzpomínek.

Encyklopedie komiksu 2
Josef Ládek, Robert Pavelka
Počet stran: 345
Hodnocení: 90%

Zdroj foto:
XYZ nakladatelství


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Koubková: „Dobrá muzika je prostě dobrá muzika, je jedno, do kterého stylu patří“

Koubkova Jana 200K Janě Koubkové právem patří spousta přívlastků; je jedinečná (nejen) jazzová zpěvačka, skladatelka, moderátorka, která na pódiu i v rádiu skvěle komentuje jednotlivá čísla; a má mimořádný básnický talent, jímž komentuje veřejné dě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Druhý MANDEL SONETŮ – Miloň Čepelka

druhy mandel sonetu 200Druhý Mandel sonetů. Dvacettři stran poezie a to i s doslovem. Šestnáct básní, čtrnáct řádků, nic víc a nic míň. V těch čtrnácti verších je bravurně popsaná podstata jednotlivých básní. Jakoby básník viděl...


Literatura

František Kotleta pro děti aneb Anna Marie Kyšová přichází s debutem Superholky

big superholky-BrI-394075Anna Marie Kyšová přichází s moderním příběhem pro mládež, který dostal název Superholky. Už podle něj je docela jasné, jakého tématu se autorka dotkla. Ale koho mi to jen její příjmení připomíná?

...

Divadlo

Dramatizace románu o ženách, víře a zlu

Bila Voda200Brněnská rodačka Kateřina Tučková, autorka románů Vyhnání Gerty Schnirch, Žítkovské bohyně a dalších, je v současné době jednou z nejlepších a nejprodávanějších českých spisovatelek. Na její poslední román s názvem Bílá Voda čekali čtenáři celýc...

Film

Herečka Jaroslava Vysloužilová-Wanieková hrála vždy ne na sto, ale na tisíc procent

jaroslava foto perex

V úterý 23. listopadu zemřela ve věku 85 let divadelní a filmová herečka Jaroslava Vysloužilová-Wanieková Přes čtyřicet let byla věrná šumperskému divadlu, kde se dočkala rolí, na které vzpomínala jak ona sama, tak její ...