Z čeho se zpovídá kacíř?

Z čeho se zpovídá kacíř?

Tisk

Scruton200Ne bezdůvodně svou knížku Roger Scruton nazval „Kacířova zpověď“. Jde skutečně o intimní vyznání toho, koho pro jeho názory většinou považovali za nepohodlného.

 

Roger Scruton byl (1944–2020) význačným anglickým konzervativním myslitelem. Jakkoli jsou jeho práce ideologické, je to dáno spíše výrazem a emocionálním důrazem než nějakým zkreslováním reality. Tu podává jasně a přesvědčivě, takže o jeho myšlenkách nepochybujeme. Přinejmenším věříme, že je myslí upřímně.

Scrutona má cenu číst, ať souhlasíte, nebo ne

Neznamená to ovšem, že čtenář musí souhlasit se vším. Já jsem se začal ošívat asi po padesáti stranách, když jsem narazil na první tvrzení, s nímž jsem nesouhlasil, ale usoudil jsem, že má cenu Scrutona číst, ať souhlasíte, nebo ne. Pomůže nám utvořit si vlastní názor na věci, o nichž jsme třeba přemýšleli, ale bez valného výsledku, nebo ani přemýšlet nezačali. Četba Scrutona je tak příhodným duševním cvičením.

Vyjadřuje se k řadě témat, každá z kapitol je věnována jednomu. Z celé škály pro ilustraci vyberme třeba pojednání Jak solidně stavět, v němž kritizuje moderní architekturu, jmenovitě třeba Le Corbusiera, která to, co cenného zbořila, nahradila dočasnými krabicemi. Úkryt za obrazovkou zas mluví o tom, že hledat přátelství přes počítač je ošidné a vlastně zbabělé. Hamletovu otázku Žít, či nežít?" pak klade nám „přestárlým“ v kapitole Umět včas zemřít.

Čtivý podklad pro rozvoj konzervativního myšlení

Trochu se mi zdá, jako by Scruton nechápal, že každá nová doba přináší nové možnosti a nová řešení, ať je to architektura, či sociální sítě, ale jak říkám, ne všechno je třeba brát smrtelně vážně, přinejmenším nám však Scruton předkládá čtivý příklad konzervativního myšlení, o jehož rozvíjení se snaží.

Scruton270

Kacířova zpověď
Autor: Roger Scruton
Původní název: Confessions of a Heretic (2021)
Žánr: filozofická literatura
Nakladatelství: LEDA
Rok vydání: 2022, pevná vazba
Počet stran: 200

Hodnocení: 100 %

www.leda.cz/Titul-detailni-info.php?i=876


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je skvělé mít pevné a stabilní zázemí, říká Martin Chodúr

chodurZpěvák Martin Chodúr zazářil už před několika lety, ale faktem je, že zejména až v poslední době zažívá nevšední úspěch. Natáčí, skládá i textuje, koncertuje se svou kapelou MACH. Přitom je vidět a slyšet nejen na svých, ale i na velkých show dalších hvězd...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pes, kocour a sirotek

pes kocour a sirotek200V úterý 4. října se v Knihkupectví a kavárně Řehoře Samsy uskutečnilo autorské čtení Františka Kalendy a zároveň vernisá...


Literatura

Máme tu týmovku! Deadpool: Hodný, zlý a ošklivý

deadpool3 perexVloni zavalil čtenáře komiksů šílenec jménem Deadpool a nejinak tomu je i letos. V květnu vydalo nakladatelství Crew další komiks s tímhle bláznem v hlavní roli: Deadpool 3- Hodný, zlý a ošklivý. A jak naznačuje název, DéPéčko na to neb...

Divadlo

Kašpaři budou hrát opět u Bezručů

kaspari200Pražský Divadelní spolek Kašpar již tradičně přiváží do Ostravy k Bezručům výběr ze svého repertoáru. Letos Kašpaři přivezou čtyři tituly, které představí na jevišti Divadla Petra Bezruče od 19. do 24. března 2022.

...

Film

Bezva ženská na krku vás pobaví i rozněžní

bezva zenska na krku 200V kinech se od 13.října objeví nová česká romantická komedie Bezva ženská na krku od režiséra Tomáše Hoffmana. Jedná se o velice příjemnou záležitost s kvalitním hereckým zastoupením.