Všichni lžou, to říkával už Doktor House

Všichni lžou, to říkával už Doktor House

Tisk

vsichni-lzou 200V nakladatelství HOST vyšla v březnu knihu Všichni lžou s podtitulem Velká data, chytré algoritmy a jak nám internet může říct, kdo opravdu jsme. Jedná se o opravdu moderní publikaci napsanou velmi srozumitelným jazykem, která stojí za to.

 

 

Kniha je rozdělená do tří velkých kapitol nazvaných: Velká a malá data, Jak mocná jsou velká data a Velká data – pozor křehké! Samozřejmě nechybí úvod, předmluva experimentálního psychologa a lingvisty Stevena Pinkera, Závěr, Poděkování a Poznámky se zdroji. Autor v úvodu logicky vysvětluje, co znamená a neznamená těžce představitelný a uchopitelný pojem velká data a pak už přichází s nejrůznějšími konkrétními příklady. Ty vychází z internetového vyhledávání a přináší zajímavá zjištění.

Nejvíce mě zaujala kapitola nazvaná Digitální sérum pravdy pojednávající o předsudcích, nenávisti, zneužívání dětí a potratech, ale také o přátelích na Facebooku nebo zákaznících. Ostatně témata jako je sex nebo mezilidské vztahy je protkáno celou knihou, a to velmi vtipným a lehkým způsobem, jak naznačuje i ukázka:

„Poznámka na okraj: jedním z častých dotazů na Googlu v sou¬vislosti s mužskými genitáliemi je „jak velký je můj penis?“. Fakt, že muži sáhnou spíš po Googlu než po pravítku, je podle mě pro naši digitální éru nanejvýš typické. *
* Původně jsem tuto knihu chtěl nazvat Jak velký je můj penis? Co nám mohou vyhledávání na Googlu říct o lidské povaze. Můj vydavatel mě však varoval, že kniha s takovým názvem by se špatně prodávala, protože by se lidé styděli po ní v knihkupectví sáhnout. Souhlasíte s ním?“ (str. 134)

Dále se mi líbilo také čtení o A/B testování. A obzvláště možnost otestovat si vlastní intuici na základě srovnání dvou titulků článků a jejich počtu kliknutí. Potěšilo mě, že jsem přesně odhadla, co funguje. Radost jsem měla také z odborníků, které autor v řádcích citoval, a to například konkrétně Adama Altera a jeho skvělou knihu Neodolatelné.

Všichni lžou je velmi zajímavou populárně naučnou knihou, která se čte téměř sama a obsahuje spousty překvapivých informací. Teď je jen otázkou, jak lidé nebo spíše společnosti do budoucna velká data využijí…

Seth Stephens-Davidowitz je novinář a univerzitní učitel. Dříve se živil jako datový analytik pro Google. Píše například pro The New York Times a své články o pozorování lidského chování založené na analýze velkých dat publikoval i v odborných časopisech. Žije v New Yorku. Všichni lžou (2017) je jeho první kniha.

vsichni-lzou

Všichni lžou
Velká data, chytré algoritmy a jak nám internet může říct, kdo opravdu jsme
Autor: Seth Stephens-Davidowitz
Překlad: Romana Hegedüsová
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2019
Počet stran: 328
Hodnocení: 90 %

https://www.hostbrno.cz/vsichni-lzou/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Postava mě musí něčím nadchnout a pak zase odejít. Nechci žít se všemi těmi holkami

archiv Markéta Stehlíková 4Divadlo začala hrát již během studií na DAMU, když hostovala ve Východočeském divadle v Pardubicích, Švandově divadle nebo v Činoherním klubu v Praze, kde v současné době hraje Markéta Stehlíková v ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Příběhy dětí, které přežily

Deti ktere prezily perexTři židovské dívenky měly štěstí v neštěstí. V úkrytu se jim podařilo přežít druhou světovou válku. Pro Polku Selmu i její mámu zařídil její otec falešné doklady a rodné listy, které prokazovaly křesťanský původ. K...


Literatura

Kdo naposledy prolije krev polobohů?

bohove olympu200Bohyně Gaia sice je díky svým stoupencům den ode dne silnější, avšak jejímu úplnému probuzení a následné zničující pomstě chybí už jen jeden malý detail – kapka krve. Tato poslední a zároveň nejmocnější esence znovuzrození koluje v žilá...

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

The Artist: němý film roku 2012
ImageSnímek The Artist, který natočil francouzský režisér Michel Hazanavicius, má už v této chvíli na svém kontě tři Zlaté glóby a deset nominací na Oscara. Jakkoli výmluvné mohou oficiální vizitky být, nejdůležitějším f...