Jak si neudělat z domova cirkus jako na Piccadilly

Jak si neudělat z domova cirkus jako na Piccadilly

Tisk

jak si neudelat z domova cirkus jako na piccadilly 200V červnu vyšla u nakladatelství Mladá fronta příjemná knížečka o životě ve Velké Británii od známé české autorky Hany Parkánové-Whitton s delším, ale vtipným, názvem Jak si neudělat z domova cirkus jako na Piccadilly.

 



Hana Parkánová-Whitton se narodila v roce 1950 v Praze. Zde vystudovala na Karlově univerzitě kombinaci čeština a angličtina, poté působila po pětadvacet let v nakladatelstvích. Věnovala se i překládání (přeložila přes padesát titulů) a vlastní literární tvorbě. Je autorkou knih Jak si vypěstovat na anglické zahrádce českého trpaslíka a Jak se po anglicku vytratit v Anglii. Též se představila úspěšným historickým románem Zimní královna.

Po roce 1989 hodně cestovala a navštívila i země tak vzdálené, jako jsou Čína a Thajsko. V roce 2001 se provdala za Angličana a nyní žije převážně ve Velké Británii. Založila si literární agenturu, dál překládá i píše a s Českým rozhlasem spolupracuje na pořadech o Velké Británii.

Hana Parkánová-Whitton už nějakou dobu žije v Anglii a své zkušenosti a zážitky s tímto kusem světa a mnohdy excentrickými postavičkami, které v něm žijí, přenesla do fikčního světa a tak vznikla knižní řada s názvem Anglické příhody, kde nejnovější přírůstek je právě tato novinka a nese pořadové číslo sedm.

Kniha je přehledně rozdělena do dvanácti kapitol a obsahuje rámcový příběh, takže nejenom, že se seznamujeme se svéráznou anglickou náturou a vším, co k ní patří, nadto zde máme pořádný propletenec vztahů a příběh o ne zrovna rozumném a promyšleném otevření dívčí školy.

Kniha mi uběhla velmi rychle a byla napsána svižným tempem a dokázala opravdu živě vykreslit anglický venkov. Pobavilo mě, jak jejich sousedka považovala vše od Hany za „kontinentální“ a tím dávala na odiv typickou anglickou rezervovanost, kdy považovala za dobré jen to, co pochází z Británie. Povaha Angličanů je prostě jiná a z celé knihy to na člověka dýchne. Taky se mi líbily jak nenápadné historické vsuvky, ojedinělé poučky o původu slov nebo rady, jak co přeložit a kdy to požít nebo spíš nepoužít (např. old chap, old fruit).

Jak si neudělat z domova cirkus jako na Piccadilly doporučuji jako úsměvné čtení, nad kterým člověk nemusí moc přemýšlet, ale které je psáno svižně a vtipně. Pokud se zajímáte o angličtinu, jistě vás kniha pobaví ještě víc. Ale užijí si ji i neanglofilové, tak směle do čtení!

jak si neudelat z domova cirkus jako na piccadilly

Název: Jak si neudělat z domova cirkus jako na Piccadilly
Autor: Hana Parkánová-Whitton
Žánr: biografie
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 240
Hodnocení: 80 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/jak-si-neudelat-zdomova-cirkus-jako-na-piccadilly


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniela Choděrová: Divadlo a kreativní práce jsou mojí bytostnou součástí

Daniela Choderova perexJe dvojnásobnou mistryní ČR v pole dance, což je tanec na tyči. Na scéně vystupuje ve vtipné komedii Cavewoman a je to podle ní jedna z nejlepších hereckých zkušeností. Vyzkoušela si také psaní scénářů a kromě divadla milu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Češka v Kanadě

altÚtlá knížka Sousedka ze Skalistých hor se vám vejde akorát do kabelky. Dá se číst kdykoliv, můžete začít odkudkoliv a nemusíte o tématu moc přemýšlet. Ano, je to taková knížka do vlaku, autobusu – prostě na cesty. Nic víc, nic míň.


Literatura

Odhalte chybějící kousek životního příběhu Jima Hoppera

stranger things200Sledování seriálu Stranger Things jsem dlouze odkládala, i když se na něj pěla velká chvála. Odrazovalo mě, že se odehrává v osmdesátých letech - a vycpávky na ramenou, modré oční stíny a trvalá, na to se obvykle odmítám dívat. Nic...

Divadlo

Komediomat vyprodal zlínské Studio Z
ImageO partě improvizátorů Komediomat jste si mohli nedávno přečíst v našem rozhovoru. Nyní jsem se na ně opět vydala do Zlína, abych se uvolnila od stresu a nechala si nahnat do očí slzy smíchu.
 
 
...

Film

Bizarní hříčka Davida Cronenberga jménem Cosmopolis

comopolis pattinsonDavid Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí, Východní přísliby) patří k jedněm z nejzajímavějších režisérů současnosti. Robert Pattinson (Twilight sága) naopak k těm nejvysmívanějším hercům z aktu...