Sestry – minulost a přítomnost se propojují

Sestry – minulost a přítomnost se propojují

Tisk

 

sestryPříběh začíná roku 1993 v květnu, kdy jsou na břehu jezera nalezeny dvě zavražděné mladé dívky. Jsou přivázány ke stromu silnými provazy, oblečené do šatů k prvnímu svatému přijímání a jedné z nich visí na krku dřevěný křížek. Obě plavovlasé a stejného věku, avšak jedna má tvář zmlácenou k nepoznání.

 

 

Martin Servaz, začínající policista, se účastní vyšetřování a je to jeho první velký případ. Jelikož si dívky jsou podobné, vychází policie z myšlenky, že by mohlo jít o sestry. Začnou vyšetřovat nejbližší okolí místa činu, což jsou studentské koleje, kde brzy zjistí identitu obou dívek. Jedna z nich má v pokoji knihu autora Erika Langa jménem Dívka od svatého přijímání, jejíž obálka znázorňuje dívku v bílých šatech. Lang jako spisovatel je právě ve svých knihách známý brutálními a často i zvrácenými scénami, ponurou atmosférou a nešťastnými konci. Vyšetřování nabere spád, když se prokáže, že Lang obě dívky znal - dokonce i osobně a několik let si dopisovali. Policejní tým společně se Servazem vezme Langa do vazby a snaží se z něj dostat přiznání k vraždě dívek. Jejich snažení vyjde naprázdno, protože se během vazby k činu přizná někdo jiný, kdo své přiznání doplní sebevraždou. A tímto je pro tentokrát případ uzavřený.

Po dvaceti pěti letech je Servaz, už jako vedoucí svého týmu, přivolán k záhadnému úmrtí ženy. Ženy, kterou není nikdo jiný, než manželka spisovatele Erika Langa. Servaz se tedy s Langem setkává již podruhé a to ho donutí rozpomenout si na mrtvé dívky. Mohou oba tyto případy spolu souviset? A je jejich společným jmenovatelem teď už slavný autor? Co když se před lety k vraždě nepřiznal samotný vrah, ale někdo jiný?

Bernard Minnier je mezi čtenáři detektivek už proslulý pojem, ale já se s ním setkala poprvé až s touto knihou. Nutno podotknout, že jeho styl psaní je opravdu můj šálek kávy. Ačkoliv jsem předchozí knihy nečetla, s hlavní postavou jsem se sžila celkem rychle. Děj knihy plyne celkem poklidně – ale ne nezáživně. Nejsou v něm nějaké dechberoucí zvraty, ty si autor nechává až na konec. Popravdě už jsem byla skoro na konci knihy a stále jsem nevěděla, kdo je vrah ani jak to celé skončí. Ovšem ke konci kniha nabrala takový zvrat, že jsem ji dočetla najednou. Takže jsem si autora přidala do, už teď nekonečně dlouhého, seznamu knih k přečtení a těším se, až se pustím do jeho prvotiny Mráz.

O autorovi:

Bernard Minier je francouzský autor narozen 26. 8. 1960 v městě Beziérs v Pyrenejích. Není tedy divu, že do oblasti Pyrenejí zasadil děj svých krimi thrillerů, s hlavní postavou detektiva Martina Servaze. První kniha, která celou sérii odstartovala, byla Mráz – vydaná u nás v roce 2015 (francouzské vydání v roce 2011), následovalo pokračování Kruh (české vydání 2015, francouzské vydání 2012), dále Tma (české vydání 2016, francouzské 2014) a Noc (české vydání 2018, francouzské 2017) a zatím poslední díl Sestry (české vydání 2019, francouzské 2018).

Jedinou autorovou knihou, která není spjatá s touto sérií, je Zkurvenej příběh (české vydání 2017, francouzské 2015) taktéž ovšem kriminální příběh sledující šestnáctiletého Henryho, jehož přítelkyně byla zavražděna a on se okamžitě stává hlavním podezřelým. Než Bernard Minier debutoval svou první knihou, pracoval jako celní úředník. Dnes žije poblíž Paříže s manželkou a dvěma dětmi.

Ukázka z knihy:

Zadržel dech. Opatrně posunul ostatní knihy a román vytáhl. Jako kdyby manipuloval s velmi starým dílem, jako kdyby se tyto knihy a stránky měly rozplynout v prach. Zahleděl se na obálku. Byla na ní fotografie mladé dívky stojící naboso mezi sedmikráskami u velkého stromu, buď topolu, nebo osiky. Byla oblečená v bílém. Jako nevěsta. Nebo jako dívka jdoucí k prvnímu svatému přijímání. Její bílé šaty tvořily od pasu dolů svislé záhyby. Podobaly se vrásnění na kmeni stromu. Na hrudi jí visela šňůrka s velkým dřevěným křížkem.

Kniha se jmenovala Dívka od svatého přijímání. Napsal ji jistý Erik Lang. Servaz se zamračil. Co to znamená? Měl sucho v ústech. Otevřel knihu a hledal rok prvního vydání. 1985. Znovu se podíval na poličku. Nacházely se tam ještě tři knihy od Erika Langa. O co tady jde? Nejdříve dvě mrtvá těla oblečená v šatech k prvnímu svatému přijímání, a teď tohle. Co to znamenalo?

Název: Sestry
Autor: Bernard Minier
Překlad: Jiří Žák
Žánr: thriller
Vydáno: 2019
Stran: 423
Vydalo nakladatelství: NAKLADATELSTVÍ XYZ ve společnosti s Albatros Media a. s.
Hodnocení: 90 %

sestry

Foto: Lenka Kališová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

10. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

10 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovník...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Víkend v Londýně jako perfektní oslava čtyřicetin

vikend v londyne 200Jan Folný se do čtenářského povědomí zapsal svou na první pohled kontroverzní povídkovou knihou Buzíčci. Na mě tehdy udělala velký dojem, a proto jsem měla radost, když jsem v nabídce nakladatelství Host zahlédla další jeho poč...


Literatura

Příručka mladých svišťů pro singl třicátníky

duvod200Jen co dozněl aplaus nad blogem (a knihami) plných věcí, které nás serou, máme tu další várku k zamyšlení. A ne jen tak ledajakého - jdeme po stopách posledního důvodu, proč se nezabít. Najdete si ten svůj?

 

...

Divadlo

Epochální výlet rodiny Smolíkovy

smolikovi200„S písní bláznivou a s trochou smůly v patách čtyři klauni jdou, kam, kdo ví kam,…“ Přesně těmito slovy začíná úvodní znělka mnoha generacemi milovaného animovaného seriálu o maďarské rodince Smolíkových a jejich mrzoutském sousedovi Dr. Halířo...

Film

A JE TO TADY!!!! - Rychle a zběsile 8

RZ perexUž je to skoro šestnáct let, co vyšel první díl nejznámější a nejsledovanější filmové série Rychle a zběsile. A dnes je tady osmička - jeden z filmů, které nejrychleji vydělaly miliardu dolarů a šestý nejúspěšnější a nejpopulárnější film na pokračování ...