YRSA mne uhranula

YRSA mne uhranula

Tisk

Detektivky 200Tak dlouho jsem přemýšlela, jak nazvat článek o dvou detektivních románech islandské spisovatelky Yrsy Sigurđardóttir Led v žilách a Žhavý hrob, až jsem svůj pocit z jejích knih vyjádřila takto prostě. Skutečně mne svými detektivkami uhranula. Proč? Protože jsou vtipné, lidské, životaschopné a ač jsou skutky zločinců děsivé, přesto vysílají hřejivý pocit, že někomu o postižené jde. A ten někdo žije úplně běžný život, má starosti, prožívá radosti – no, a když je v práci, tak pracuje. A potírání nekalostí je jeho práce. Vlastně její, jde totiž o ženu. Hlavní hrdinkou Yrsiných detektivek je advokátka Tóra, úplně normální máma od rodiny. Má dceru školačku, za vydatného přičinění nedospělého syna se stala mladou babičkou a vnuka má taky dost často na starost, je rozvedená a čeká, zda se její německý přítel rozhodne pro život s ní na Islandu. Láska na dlouhou trať není totiž nikdy nic moc, to ví, přesto na něj netlačí, nechává rozhodnutí plně v jeho kompetenci. Ona do Německa nechce – tady je doma, je tu taky početná rodina včetně rodičů, o kterou se musí Tóra postarat.

 

Žhavý hrob – třetí případ advokátky Tóry – nás zavede na Vestmannské ostrovy. Advokátka právě tam míří se svým mandantem Markúsem Magnússonem. Mělo jít o běžný civilní případ, z kterého se vyvinulo vyšetřování několikanásobné vraždy. Ve sklepě Markúsových rodičů se totiž objevily pod třicetiletým nánosem prachu po erupci sopky tři mrtvoly a hlava bez těla. Markús je prvním podezřelým. Jenže dokázal by spáchat takovou vraždu coby školák? A proč? Záhada se kupí za záhadou, umírají další lidé, aby na konci vše vyvěralo jako žhavá láva z dávné minulosti a objasnilo to, co se děje nyní tady a teď – příběh dávný, krutý a smutný. Stejně jako je smutná krajina po výbuchu sopky.

Detektivky1

Přízraky se zase míhá Led v žilách. Krutý svět, krutá zima, nehostinné místo, špatná komunikace s místními obyvateli – sumasumárum: případ pro Tóru. Ona totiž vždycky vyrazí jen tak za obyčejným případem, který se v několika okamžicích změní v kolosální trestní čin. A protože víc používá hlavu než pěstí, dosáhne toho, čeho chce: rozuzlení. Tentokrát se dostane na věčně zmrzlé severské pláně, kde ji jako typicky městské stvoření ledaco překvapí. Nicméně si poradí se vším, i s faktem, že před balení zavazadel trochu přehnala konzumaci vína s kamarádkou, takže si zabalila spíš jako na riviéru než do mrazu. V Grónsku je opět úspěšná, zase se jí podaří odhalit podivný případ, který se rozvinul jen díky podivným okolnostem, do kterých se dostala parta lidí, kteří měli pro důlní společnost připravit otevření dolu.

Dva příběhy, dvě oblasti, kam se asi nepodívám. Vlastně mi stačilo, si o nich v těchto knížkách přečíst. K tomu přidejte vtipem sršící dobře naladěnou čtyřicátnici s velkou rodinou. Je nad věcí, umí ze všeho vybruslit, když se zakousne do případu, nic ji od něj neodtrhne. Vedle toho dokáže rozmazlovat svého malého vnuka a poprat se s rolí samoživitelky. Krásná kombinace, která nezklamala. Jsem ráda, že jsem YRSU poznala – zůstane mým favoritem mezi autorkami detektivek i nadále.

Detektivky2

Název: Žhavý hrob a Led v žilách
Autor: Yrsa Sigurđardóttir
Překladatel: Eduard Světlík (obě knihy)
Vydáno: 2009 (Žhavý hrob) a 2011 (Led v žilách)
Stran: 376 (Žhavý hrob) a 304 (Led v žilách)
Vydalo nakladatelství: Metafora
Hodnocení: 91 %

Zdroj foto: www.metafora.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

DeeThane: „Naslouchal jsem a hledal, jestli na mě beat “dýchᔓ

deethane 200DeeThane je streamer a hudební interpret. Letošní jaro měl strávit na turné, ale současná situace mu to nedovolila a on se tak pustil do práce na novém albu. Co na něm fanoušci najdou? A jak DeeThane odpočívá?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Ledový dech: Cizinka vám povypráví všechno pěkně dopodrobna

ledovy dech perexAtraktivní téma cestování v čase s vervou uchopila americká autorka Diana Gabaldon, která má na svém kontě už devět objemných svazků série Cizinka. Historická tématika okořeněná prvky fantasy zavádí čtenáře do 18. století prostředni...


Literatura

VHRSTI vydává první autobiografický komiks u nás

Vhrsti perexZeptáte-li se někoho, co je nejdůležitější věc na světě, odpoví buď bez váhání, že zdraví – jak jinak – nebo bude přemýšlet a přemýšlet a odpověď nedostanete. Alespoň já tuhle zkušenost mám. Sama neumím odpovědět, protože důležitých věcí znám spo...

Divadlo

Komorní opera Hudební fakulty JAMU uvede komediální operu Albert Herring

herring 200V tuzemsku nejuváděnější operu britského skladatele Benjamina Brittena nastudovali studenti Hudební fakulty JAMU. Komorní opera brněnské umělecké akademie nabídne novou inscenaci díla Albert Herring ve dvou premiérách 20. a 21. listopadu v 19 ...

Film

Rekapitulace Febiofestu: punková anarchie, film bez Lucíi a digitální amputace

febiofest200Jubilejní 20. ročník Mezinárodního filmového festivalu Febiofest skončil v hlavním městě vyhlášením vítězného snímku sekce Nová Evropa. Stalo se jím britské nezávislé drama Rozbitý svět (Broken...