Znáte „psí řeč“?

Znáte „psí řeč“?

Tisk

tenpes 200Pejskařů všude kolem nás rapidně přibývá. A taky přibývá lidí, kteří psy rádi zrovna nemají. Bojí se jich i jejich majitelů, stěžují si na hlasitý štěkot i nevítané exkrementy na chodnících. Pro obě tyto znepřátelené skupiny vychází v českém překladu smířlivá knížka Arden Mooreové, která velmi příjemným způsobem pomocí fotek a krátkých textů vysvětluje zájemcům, co nám psi svým chováním a výrazy vlastně sdělují. V knize lze nalézt popis psí řeči, hlasových projevů a chování pejsků, vybízející čtenáře, aby se zastavili, dívali se a snažili se pochopit, co jim pes právě teď sděluje. Řada zbytečných obav laiků tak může být potlačena a lze tak předcházet zbytečným konfliktům.

 

Autorka, Arden Mooreová, je odbornice na zvířecí chování. Napsala již 24 knih o domácích mazlíčcích, je pravidelným hostem pořadu „Oh Behave!“ na rozhlasové stanici Pet Life Radio a je zakladatelkou internetové komunity FourLeggedLife.com. Ve své nové knize objasňuje 100 různých psích výrazů, postojů, zvuků, osamocených akcí a interakcí se psy. Každá z těchto oblastí je v knize pro lepší orientaci čtenáře barevně odlišena. K postojům řadí přikrčení, nabízení břicha, zježenou srst na zádech, hlavu na tlapkách, různé typy vrtění ocasem, hravý úklon, zvedání přední tlapky atd. K výrazům patří různé typy postavení uší, zvedání obočí, různé typy pohledů, olizování tlamy, zívání apod. K zvukům řadí různé typy štěkání, kňučení, vytí, vrčení, ňafání atd. K osamoceným akcím přiřazuje ohryzávání či olizování tlapek, ohlodávání předmětů, sáňkování, toulání, zahrabávání předmětů, honění zvířat, aut apod. Do interakcí se psy zahrnuje přeznačkovávání, úvodní očichávání, nakrývání, zabírání postele, skákání na lidi atd. U každého jevu autorka vysvětluje, co tím pes myslí, jak reagovat, kterých plemen se jev nejčastěji týká a navíc přidává radu veterináře. V poslední části rozděluje autorka psy podle chování na milující, agresivní, úzkostné, vyžadující pozornost, znuděné, sebevědomé, zvědavé, dominantní, bázlivé, šťastné, obsedantně-kompulzivní, hravé, dravé atd. Vše je doplněno ilustračními fotografiemi, které velmi zdařile daný jev vystihují. Čtenář tak navíc získává krásné fotoalbum psích mazlíčků. V dolní části stránky jsou navíc uvedeny odkazy na stránky související s právě probíraným tématem, což opět umožňuje čtenářům pospojovat si souvislosti.
S pejsky je to jako s lidmi. Poruchy komunikace a vzájemné nepochopení mohou vést k nespokojenosti, ke vzniku frustrací a k nežádoucímu chování. A toho bychom se mohli získáním potřebných informací vyvarovat. Tato knížka k tomuto cíli může přispět.

tenpes 1

 


Název: Jak to ten pes myslí? Vizuální průvodce „psí řečí“ (z anglického originálu What Dogs Want. A Visual Guide to Understanding Your Dog´s Every Move)
Autor: Arden Mooreová
Přeložila: Lucie Šavlíková
Žánr: populárně naučná literatura   
Nakladatelství: Mladá fronta a. s.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 333
Zdroj foto: Mladá fronta a. s.
Hodnocení: 95 %

Kniha.cz

( 4 hlasů )

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Všechno na světě je absurdní – Tereza Dobšovičová

tereyzka 200Teprve šestnáctiletá Tereza Dobšovičová vletěla na českou literární scénu jako vichřice. Jejím výjimečným talentem je ohromena nejedna významná osobnost, a tak je jí prorokována nadějná autorská budoucnost. Jaké jsou její vz...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zavzpomínejte společně s Janou Semelkovou na dětská léta

vajicko 200A máme je tu potřetí. Sourozenci Viktorka s Viktorem už jsou staří známí a taky hlavní hrdinové dvou předchozích knížek z dílny nakladatelství JaS – Pohádkový zvoneček a Pohádkový klásek.

...

Literatura

Colette Baron-Reid: Kouzelná mapa

200liNeuvěřitelná kniha, která v sobě skrývá fantazijní příběh, který vás chytne za srdce jen a pouze tam, kde má… a zároveň vám ukáže cestu ven z životních problémů. S podobnou kombinací žánrů jsem se jako čtenářka ještě nikdy nesetkala. „Když přijmete každé ...

Divadlo

Divotvorný hrnec – muzikál v barvách duhy

200hrnecMěstské divadlo Zlín zahájilo sezónu muzikálem od Voskovce a Wericha Divotvorný hrnec. Jak se s tímto kouzelným příběhem o hledání štěstí na konci duhy vypořádali, se dozvíte v tomto článku.

...

Film

Soukromé drama Harryho dcer
ImageLetošní silné mrazy snad už konečně polevily. Přesto je od 15. února do 19. února ve třech českých kinech pořádně chladno. Severská filmová zima zavítá do pražského Atlasu, brněnského Artu a do Ostravy. Středeční zahájení bylo ve znamení skutečně stu...