Ještěže si s námi Jo Nesbø jen zahrával

Ještěže si s námi Jo Nesbø jen zahrával

Tisk

zizen perexPo desáté knize v sérii o Harrym Holeovi se autor nechával slyšet, že s oblíbeným vyšetřovatelem končí, že o Harrym už psát nebude. Neuběhlo však mnoho času a Harry se vrací na scénu. Stejně jako autor nemůže být bez svého hrdiny, Harry neumí žít bez napětí, bez sledování zločinců, bez uspokojení z toho, že někoho poslal za katr. Ještěže tak!

 


Harry si užívá poklidného rodinného života po boku své milované Ráchel. Učí na policejní akademii, kam dochází i Oleg, jeho nevlastní syn. Sám se často diví, jak moc je šťastný a spokojený a doufá, že tento pocit jen tak nezmizí.


Jenže v Oslu řádí vrah. Zrůda, která pije krev svých obětí. Vyhledává osamocené mladé ženy. Za pomocí trendy aplikace Tinder to jde velmi zlehka (kdo ví, jak se lidé budou seznamovat za takových deset let a dál?). Harry se hrdinně tváří, že ho případ nezajímá, že vyučování je to, co ho naplňuje nejvíc. Jenže instinkt policisty prostě nejde někam zavřít a schovat.


Tlak od Mikaela Bellmana nakonec Harryho donutí se vrátit zpět a v legendární Kotelně vytvořit svůj malý tým, který se bude zabývat alternativním vyšetřováním. Ukazuje se však, že oba týmy mají ve svých kruzích narušitele a podrazáky. Nebo ještě hůř?


Hodnotit psaní autora je myslím zbytečné. Ti, kdo autora milují, zbožňují každé slovo, příběh, všechny odbočky a falešné stopy, není náhoda, že je Nesbø knižní megastar. Jediným malinko negativní pocit jsem měla, jak příběh končil a nekončil, odhalovala se další vrstva, další viník. Ale to bylo zřejmě způsobeno nedočkavostí a chyba je na mém přijímači.


Co se týká hladiny strachu, který případ vyvolal – zdá se mi, že u Policie jsem přece jenom zadržovala dech častěji a měla paranoidní pocit, že někdo po mě jde. V každém případě jsem přesvědčená, že čtenářům se jedenáctá kniha s Harrym bude líbit a nebudou zklamaní. Přece jenom krvavý koktejl s dávným nepřítelem Harryho, několik různých pachatelů a konec, který dává jasnou naději na pokračování, je více než lákavý.

zizen-1


Žízeň/Tørst
Autor: Jo Nesbø
Překlad: Kateřina Krištůfková
Žánr: krimi a thriller
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2017
Počet stran: 596
Hodnocení: 95 %            

Zdroj foto: www.knihazlin.cz


www.knihazlin.cz/krimi-a-thrillery/zizen


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Elize Ryd (Amaranthe) nejen o Masters of Rock: „Opravdu si užívám open air festivaly, protože to je tak obrovské a je tam tolik lidí!“

amaranthe elize 200Festival Masters of Rock se nezadržitelně blíží, tak jsme u této příležitosti vyzpovídali půvabnou děvu s čistým hlasem – Elize Ryd ze švédské skupiny Amaranthe. Můžete si přečí...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Alžběta Dvořáková: Herkules a strašidla

herku200Jestli je autorka opravdu také lektorkou češtiny pro cizince, tak potěš! Při jejích hodinách musí být náramná sranda a její žáci se jistě s češtinou seznamují tou nejsrdečnější, nejvtipnější, nejúžasnější a nejpřirozenější formou! Neboť její dětská knih...


Literatura

Kdo je pachatelem aljašského masakru?

Devátá oběť, perexJako milovnici sněhu a všeho zimního mne kniha Devátá oběť upoutala svojí dokonalou obálkou z dílny Jana Matošky. Mrazivá atmosféra sněhové vánice a osamělého srubu kdesi v divočině napovídá, že půjde o napínavé čtení. Na pulty knihkupectví právě dorazil...

Divadlo

Listopadovou premiéru baletu Romeo a Julie v novém pojetí uměleckého šéfa Baletu ND Petra Zusky navštíví i královna Mab

200divPřípravy na premiéru nové inscenace Romea a Julie jsou v plném proudu. Premiéra je plánována na 14. listopadu v 19 hodin ve Státní opeře, druhá premiéra se uskuteční 15. listopadu.

...

Film

Léto s Best film fest

altJiž podruhé se uskuteční ve čtyřech vybraných pražských kinech filmová přehlídka toho nejlepšího za posledního půl roku. Nejúspěšnější a divácky nejnavštěvovanější snímky budou na týden opět nasazeny do programů promítání a kdokoliv tak má možnost shlédnout to, c...