Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Národní knihovna ČR

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Národní knihovna ČR

Tisk

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak čtenáři listují, tiše rozmlouvají s pracovníky, radí se s dalšími čtenáři. Tvůrčí atmosféra, dá se říci. Knihovnice a knihovníci se dostanou téměř ke všem titulům, které vychrlí nakladatelé, mají možnost je alespoň prolistovat. Také vidí, jak jde který příběh na dračku, jak se o něj jejich čtenáři „perou“ či nikoli. A tak jsme oslovili pracovníky knihoven, aby nám prozradili, které knížky s chutí přečetli sami, které se nejvíc líbily jejich čtenářům a jak se vůbec rok 2012 v knihovně vyvedl.

Odpovídá Národní knihovna ČR

Které knížky byly u vás v loňském roce největším hitem? (cca 5) O které měly nejvíce zájem děti a o jaké dospělí? Čím čtenáře oslovily, co myslíte? Patří i mezi vaše favority?

Jako vědecká knihovna, která uchovává ve fondu všechny u nás vydané knihy a je až pro čtenáře od 18 let, jsme dost specifičtí. Čtenáři si půjčují/studují tituly, které zkrátka jinde neseženou a také více sahají po odborné literatuře než jinde. Dlouhodobě je oblíbená třeba Psychologie Rity L. Atkinsonové a kolektivu, v poslední době se hodně půjčovala zejména Černá labuť Nassima Nicholase Taleba, ale i beletrie - Žítkovské bohyně Kateřiny Tučkové.

Jaký knižní žánr je mezi vašimi čtenáři nejvyhledávanější? Je pravda, že to jsou detektivky?

U nás je to samozřejmě studijní literatura a literatura faktu – jsme tak zaměření…

knihovny narodni cr klementinum

Každá knihovna připravuje spoustu akcí kolem čtení a čtenářství – pro děti i dospělé – kterými akcemi byste se rádi pochlubili?

Letos se už potřetí budeme účastnit Noci s Andersenem, přestože jinak nemáme dětské uživatele. Snažíme se organizovat přednášky pro veřejnost zdarma či setkání se zajímavými lidmi. V únoru proběhlo Setkání s… režisérem Matejem Mináčem, 21. března se bude konat přednáška o výrobě faksimilií, na 11. dubna plánujeme besedu a autorské čtení spisovatele Michala Ajvaze, 21. května seznámí naše uživatele genealožka Helena Voldánová s tím, jak si sestavit rodopis a kudy bádání vést. Také u nás neustále probíhají výstavy, které často s knihami či čtenářstvím nějak souvisí. Pro přehled stačí sledovat náš web www.nkp.cz nebo se stát naším fanouškem na facebooku www.facebook.com/narodni.knihovna

knihovny narodni cr Vseobecna studovna

Myslíte, že je důležitá vnější podoba knih – vzhled obálky, vazba, písmo, formát?

Určitě, i kniha je objekt a každý se rád obklopuje estetickými věcmi, zpříjemňuje to prostředí. Pro ochranu knih navíc těm náchylnějším ke zničení pořizujeme kvůli delší trvanlivosti pevnou vazbu, takže třeba i křiklavý paperback půjčený z Národní knihovny ČR vypadá jako elegantní kniha s pevnou černou vazbou. Ve spolupráci s designovým papírnictvím Papelote jsme vloni rovněž připravili vlastní kolekci textilních obalů na knížky, v nichž je každá kniha chráněná a k tomu krásná.

Nabízíte nějaké typy elektronických čteček? Je o ně mezi čtenáři zájem? Jakou budoucnost podle vás mají elektronické knihy – pozorujete v té souvislosti úbytek čtenářů? Nebojíte se, že za pár let elektronické knihy ty papírové zcela vytlačí? Čtete je i vy sami nebo stále dáváte přednost klasické tištěné knize? Vidíte nějaký přínos tištěných knih oproti e-bookům (a naopak)?

NK ČR půjčuje čtečky eReading FirstEditon, které podporují Adobe Digital Editon, tj. uživatel si může čtečku autorizovat svým Adobe ID a pak čtečku využívat pro studium e-knih vypůjčených z elektronické knihovny ebrary. Největší zájem o čtečky byl zaznamenán v prvních třech měsících, kdy byla tato služba "v záběhu", tj. od ledna do března 2012. Elektronické knihy jsou užitečná alternativa těžkých svazků, jimž hrozí opotřebování, na cesty i pro studium a díky integrovaným slovníkům se na nich rovněž lépe čte cizojazyčná literatura. Aktivně čtoucích lidí tak díky jejich vzestupu může všeobecně naopak přibývat. Klasická kniha je ovšem jakýmsi „zhmotněním“ textu, právě k ní si vytváříme citovou vazbu…

knihovny narodni cr Revove nadvori

Má u vás čtenář přístup k cennějším, historicky významným knihám?

V oddělení rukopisů a starých tisků Národní knihovny ČR jsou uloženy historické knižní fondy od počátků písemnictví do roku 1800 s některými časovými přesahy. Rukopisná sbírka čítá okolo 14 000 knihovních jednotek. Nejstarší jádro tvoří středověké rukopisy pražské univerzity. Na ně navazují rukopisy pražské jezuitské koleje. Další součástí rukopisné sbírky jsou rukopisy zrušených klášterů z doby Josefa II. Významné rukopisné přírůstky pocházejí i z 20. století. Součástí sbírky jsou také orientální rukopisy, indické rukopisy psané na palmových listech, sbírka řeckých papyrů a archiv Adalberta Stiftera (písemná pozůstalost představitele romantismu). Vedle vlastních fondů spravuje Národní knihovna ČR i deponáty (asi 450 knihovních jednotek) - rukopisy břevnovských benediktinů, krumlovských minoritů aj. Neméně významnou součástí sbírek jsou inkunábule neboli prvotisky – neboli knihy vytištěné do roku cca od 1450 – 1500. Velikost sbírky je přes 4500 exemplářů. Sbírka starých tisků je vymezena léty 1501 – 1800 a čítá přes 200 000 svazků. Samostatný celek tvoří rozsáhlá sbírka (526 kusů) grafických jednolistů univerzitních jezuitských tezí z období baroka, jež sloužily jako diplom na jezuitské univerzitě. Jednotlivé rukopisy a staré tisky se postupně digitalizují a zpřístupňují v digitální knihovně Manuscriptorium (www.manuscriptorium.com). Nedílnou součástí oddělení rukopisů a starých tisků je příruční knihovna, která slouží jednak jako služební knihovna pro odborné zpracování knižních fondů a dále jako uživatelská knihovna ve volném výběru, profilovaná na historické knižní fondy, jejich obsah a dějiny knižní kultury.

V Národní knihovně se nachází také Hudební oddělení, kde jsou uloženy a zpřístupněny sbírky tištěných a rukopisných hudebnin a dalších s hudbou souvisejících dokumentů (knihy o hudbě, odborné muzikologické časopisy, korespondence, libreta ad.), pocházející převážně z 18. – 21. století. Nejrozsáhlejším fondem je sbírka hudebních tisků, která čítá přibližně 110 000 jednotek. Sbírka je soustavně budována od založení hudebního oddělení roku 1923. Dalším samostatným celkem fondu je sbírka korespondence (cca 450 jednotek) významných skladatelů, hudebníků, hudebních vědců a nakladatelů, převážně z 19. a 20. století. Samostatným kompletem je tzv. Mozartův památník, soubor dobových dokumentů a tištěných vydání i opisů Mozartových skladeb.

knihovny narodni cr-barokni knihovni sal

Jaké další služby poskytujete vašim klientům kromě půjčování knih?

Je toho tolik, že bude jednodušší se podívat přes naše webové stránky na tento odkaz: www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/prehled-sluzeb


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Kadečková: Draků není nikdy dost

116339490 210826513650369 423286207714227236 nO dracích a lidech je název debutového románu mladé české autorky Terezy Kadečkové. Proč si zvolila zrovna tuto tématiku a žánr? Byl rozdíl v psaní povídek a p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Anita? Právě takový svěží vítr jsem si už dlouho přál, říká zpěvák Pavel Vítek

pavel vitek 200I když začínal jako popový zpěvák, postupně se Pavel Vítek zavedl i jako úspěšný muzikálový herec. Má za sebou tedy nejen řadu alb či velké hity, ale i pěkné muzikálové role. Dokonce si na divadle střihl i činoherní roli, což ho prý také m...


Literatura

Další až příliš dokonalá hospodyně v akci

Hospodyne perexJodi Bishopová, úspěšná realitní makléřka a živitelka rodiny, to nemá v životě snadné. Stará se o dvě děti, její manželství s průměrným spisovatelem Harrisonem, který na ni žárlí, za moc nestojí, a k tomu všemu se musí věnovat také svým ...

Divadlo

Testosteron byl masakr

testosteron 200Městské divadlo Zlín na začátku své 73. sezóny přišlo s komedií polského autora Andrzeje Saramonowicze Testosteron, která má velké ambice stát se velmi oblíbeným titulem.

...

Film

Producent Petr Jákl vyjádřil svoji účast a politování nad tragédií při natáčení westernu Rust

Petr Jákl 5

Obrovský smutek zavládl při natáčení westernu Rust, kdy došlo k naprosto neuvěřitelné tragédii. Americký herec Alec Baldwin při jedné ze scén vystřelil ze zbraně, která sloužila jako rekvizita a zasáhl hlavní kameramanku, dvaačtyřicetil...