Musím tě zradit

Musím tě zradit

Tisk

MusimTeZradit200Je to už skoro 35 let od konce komunistické éry a pro nás, kdo jsme v ní žili, je neustále obtížnější, ba nemožnější těm, kdož přicházejí po nás a tu dobu nezažili, vysvětlit, proč jsme tehdy byli smutní a v neustálé depresi. Naštěstí jsou tu spisovatelé jako Ruta Sepetysová, kteří dokážou evokovat, co jsme tehdy prožívali, tak, že se k tomu doberou jak ti noví dospělí, tak dospívající.

Její historický román „Musím tě zradit“ vypráví příběh sedmnáctiletého rumunského studenta, odehrávající se v závěru vlády Ceauseskovy diktatury, která až jako jedna z posledních také padla dík ruské, Gorbačovově perestrojce.

Ano, i u nás něco takového, snad ne tak krutého, bylo, řekne si pamětník, a ten, co se narodil až do nové doby, ledacos pochopí. Pochopí, co je to nesvoboda, totalita, co to bylo StB, všeobecný strach a podezírání, rozdíl mezi tím, co se musí a smí říkat, a tím, co jsme si mohli už jen šeptat, a to ještě stěží.

Román ve sdělné formě realisticky zachycuje šedivou a tíživou každodennost Ceauseskova panování v jeho historické jedinečnosti a zároveň jako jeden z příkladů totalitních společností v jejich typických projevech a vede čtenáře od poznání, jak to bylo, k poznání, co nechceme, lability toho, co máme dnes za samozřejmost, a o co máme usilovat.

Až se budou děti ptát: Proboha, jak jste mohli, proč jste nic neudělali, dejte jim přečíst tuto knihu.

Musim te zradit titulka

Musím tě zradit
Autor: Ruta Sepetysová
Původní název: I Must Betray You (2022)
Žánr: historický román
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2022, pevná vazba s přebalem
Počet stran: 360

Hodnocení: 100 %

www.cooboo.cz/tituly/77918604/musim-te-zradit/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Karlovy Vary

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Šamanismus a věda ve vzájemné spolupráci – známe, jak posílit mozek

Posilovna pro mozek200Co mají společného šamanismus a neurověda? Oba přístupy přispívají k fyzické a duševní pohodě, bystrému úsudku, duchovnímu uvědomění, růstu a blahobytu, lepším vztahům s okolím, vyšší kvalitě života a větší schopnosti stát...


Literatura

Ať vás nepohltí Dlouhé stíny

dlouhe stiny 200V listopadu nám nakladatelství Kalibr vydalo temnou detektivku Dlouhé stíny od amerického autora Charlieho Donlea. Máte-li rádi atypické protagonisty a komplexní zápletku, kde se slévá minulost s přítomností, jistě si přijdete na své...

Divadlo

Cybercomics ukazuje budoucnost světa i moderního divadla

cybercomics200Cybercomics je sci-fi román z nedaleké budoucnosti od Egona Bondyho, do kterého se se vším vervou pustilo Slovácké divadlo. Svět mafie a nadnárodních společností vás pohltí a nepustí.

...

Film

Opět zavládne Scandi

Scandi 2024 perexS každoročně pořádanou přehlídkou severské filmové tvorby SCANDI se setkáme i letos, a to opět zásluhou distribuční společnosti Film Europe. Všechny zařazené snímky zakoupila pro tuzemské promítání, takže je v příštích měsících budou m...