Seznamte se s islandským „hloupým Honzou“ Kalmannem. Příběh, jak vyšetřuje vraždu, zhltnete jedním dechem!

Seznamte se s islandským „hloupým Honzou“ Kalmannem. Příběh, jak vyšetřuje vraždu, zhltnete jedním dechem!

Tisk

Kalmann -obalka-1-scaled (2)

Přečetla jsem si tentokrát severské krimi – ale značně odlehčené. Novela Joachima Schmidta Kalmann se nazývá po hlavní postavě žijící v islandské vesnici Raufarhöfn, kde tak trochu zastává roli obecního blbce. Má však dost pod čepicí (kovbojským kloboukem!), aby mohl pomáhat s vyšetřením vraždy. Kromě toho, jak to celé bylo, se čtenář postupně dozvídá o životě a psychologii Kalmanna, který svůj příběh vypráví z vlastního pohledu.

Róbert MacKenzie je v Raufarhöfnu nejbohatší osoba – podnikatel a držitel ryboloveckých kvót. Najednou je pryč. Kalmann, který zde žije sám, vybaven loveckým náčiním i know-how po dědečkovi, vyráží často na loďce na žraloky, z kterých tvoří nevábně znějící islandskou specialitu hákarl. Je to tedy právě on, kdo objeví v pustině obrovskou kaluž krve. Má tedy policii o čem vykládat! Netrvá dlouho a z Kalmanna, který moc rád nosí kovbojský klobouk a pistoli, je věhlasný „šerif“ s titulem, o němž si ani neuvědomuje, že mu jej dali spíš posměšně.

Kniha se čte jako po másle a člověka prostě baví. Není to přímo humoristická próza, a obzvlášť ne taková, která by si z prosťáčka utahovala. A také to není temné a napínavé severské krimi. Je to dohromady prostě zajímavý a úsměvný psychologický obraz netypické hlavní postavy, a zároveň příběh se spádem a četnými událostmi či odhaleními.

Každou chvíli něco, jednoduchý jazyk, ale krásně deskriptivní. Kalmann přemýšlí, poslouchá prosté vesnické lidi, zaznívají tu politické a ekonomické názory i spekulace místních ohledně vraždy. Schmidt nevykresluje jen uvažování podivínského ale milého outsidera, dává nám také obraz Islandu, obraz mentality zapadákova a spoustu dojetí, napětí i zábavy. Dozvídáme se o Kalmannově dědečkovi, který je v domově důchodců, o matce, kterou potřebuje i nepotřebuje, o Litevcích pracujících v hotelu, Kalmannově spolužačce ze základky i o devatenáctiletém klukovi Nóim, Kalmannově online kamarádovi. Hlavní postava na každého z nich má své náhledy, stejně jako mají místní své náhledy na ni.

Taková otázka, kterou bych řešila jako recenzent, je právě Nói. To, co se s ním stane, vyčítají autorovi mnozí, a já jsem si tu otázku kladla také. Kdy se k tomu vrátíme a dostaneme vysvětlení? Nic? Aspoň je to realistické – Kalmann prostě neví. Stejně si nejsem jistá, jestli se to nedalo vymyslet nějak líp.

A závěrem (pro někoho možná bezpředmětné dva odstavce, ale) – autismus. Během čtení mi připadalo, že Schmidt postupně a nenuceně ukazuje různé Kalmannovy vlastnosti, které jsou učebnicovými symptomy diagnóz autistického spektra, a velmi se mi líbilo, že to není další podoba Knihy O Autismu™ snažící se explicitně poukazovat na klišé vymodelované z klišé vyprdnutých těmi samými klišé. Kalmann by byl sice další z řad autistických postav, na kterých to je jasně patrné a které opravdu berou všechno doslova, takže reprezentace opomíjené ale důležité podmnožiny nás netypických autistů, do kterých by to nikdo neřekl, dokud se necítí tak přetížení, že se svým chováním přestanou maskovat, se sice nedočkáme, ale jak píšu, líbí se mi, že Kalmann nám svůj způsob uvažování ukazuje sám, postupně a přirozeně.

Autor v rozhovoru pro web iLiteratura.cz kupodivu inspiraci konkrétně autismem popírá, zato zmiňuje svou zkušenost s různými neurodivergentními nebo handicapovanými lidmi. Velkou inspirací mu pro nesnadné vžití se do postavy komplikované a zároveň prosté bylo i jeho vlastní já z dětství. Pokusil jsem se smíchat dětskou naivitu a životní zkušenosti je také velmi důležitá věc, která je udělaná dobře – Kalmann je sice, jaký je, ale spoustu toho ví a umí, rozhodně není jenom jednorozměrnou postavou hloupého Honzy, kterého by definovala jedna vlastnost.

Byla to jízda. Jsem ráda, že se mi tahle knížka dostala pod ruku!

Ukázka z knihy:

„Kde jsi byl?“ zajímala se Elínborg. Pracovala v Íslandsbanki, dokud pobočku nezavřeli, a protože její manžel měl rakovinu, odešla do předčasného důchodu.
„Byl jsem ve škole,“ odpověděl jsem po pravdě.
„U policie?“
Přikývl jsem. „Pomáhám Birně v pátrání po pohřešované osobě.“
„Birna je ta komisařka? Ale jdi. Už jsi jí ukázal tu krvavou kaluž?“
Zavrtěl jsem hlavou.
„Všiml sis tam nahoře ještě něčeho? Možná tam byl nůž nebo kus nějakého oblečení? Nábojnice?“
„Všechno pokryl sníh,“ řekl jsem.
„To měl vrah zase jednou štěstí,“ poznamenala Elínborg.
„Nemyslím si, že by tam nahoře Róberta zavraždili,“ namítl jsem.
„Aha? Proč ne?“
„Mohla by to být zvířecí krev.“
„A copak by to bylo za zvíře, Kalli minn?“
Pokrčil jsem rameny.
„Možná někdo skolil soba.“
„Nesmysl! Bylo by to prvně, co by se tady nahoře potuloval sob.“
„Mohla to být třeba ovce. Nebo lední medvěd.“
„Lední medvěd? To jako vážně? Myslíš snad, že Róberta sežral lední medvěd?“
Pokrčil jsem rameny a Elínborg chvíli zírala do sněhu. Možná si představovala, jak lední medvěd trhá Róberta na kusy. Usmívala se? Nakonec řekla:
„Byla by to spravedlnost přírody.“ Odhrnovala sníh, znovu se zastavila a zavrtěla hlavou: „Přitom lední medvěd je poslední, čeho by se ten padouch měl bát.“

O autorovi:

Joachim B. Schmidt (*1981) pochází ze Švýcarska, ale již léta žije na Islandu. Nakolik možná není Islanďanem, zcela jistě je islandským novinářem a spisovatelem. Tamní krajina a příroda se objevují v jeho díle často, stejně jako jeho smysl pro humor, a to například v knize U pobřeží (2013) a Šepot mechu (2017).

Kalmann -obalka-1-scaled


Název: Kalmann
Autor: Joachim B. Schmidt
Překlad: Marta Eich
Žánr: krimi
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2023
Počet stran: 256
ISBN: 978-80-7260-537-8
Hodnocení: 83 %

https://eprostor.com/kniha/kalmann


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s odvolaným ředitelem kroměřížského Domu kultury Jiřím Králíkem

Kralik perexNa webu Kultura21.cz se snažíme věnovat aktuálním tématům a rádi dáváme prostor lidem, aby se mohli vyjádřit. Proto jsme k rozhovoru vyzvali pana Jiřího Králíka, který byl Radou města Kroměříž odvolán z postu řed...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jdou Vánoce, ten zlatý čas…

pohadky vanocniho zvonku kozik albatrosUž za měsíc zazvoní zvoneček, rozzáří se stromeček, rozjasní se oči dětí a nastane rozbalování dárků. Budou tady Vánoce. Pro Františka Kožíka prý kouzelné slovo. Alespoň to říká jeho...


Literatura

Zvláštně namíchaný koktejl Helen Fielding

bujna fantazie perexBujná (možná až přebujelá) fantazie – základní ingredience románu Helen Fielding. Olivia Joulesová, hlavní hrdinka a novinářka z Británie pohybující se na hraně své kariéry, ráda cestuje. Při je...

Divadlo

Brněnské kolo aneb Jak ukrást Věstonickou Venuši
vestonickavenuse perMěstské divadlo Brno jako úvodní představení na Open air scéně, v překrásném prostředí Biskupského dvojka, s osvětleným chrámem sv. Petra a Pavla v pozadí, uvedlo další muzikálovou světovou premiéru. (Uf to byla dlouhá věta, a...

Film

Svatba mezi citrony: Když rakovinu přece překonáme!

svatba mezi citronyPo filmu Lepší svět, oceněném Oscarem, přichází režisérka Susanne Bier s těžkou romantickou komedií, která splňuje všechny definice tohoto žánru, přestože se nebojí ani vážn...