Jan Calábek byl průkopníkem populárně vědeckého filmu

Jan Calábek byl průkopníkem populárně vědeckého filmu

Tisk

calabek obalka 200Nalezneme stále mnoho lidí, kteří přes své mimořádné zásluhy o nejrůznější obory lidského vědění zůstávají širší veřejnosti neznámí. Patří mezi ně profesor obecné botaniky Jan Calábek (1903-1992), celoživotně spjatý s brněnským prostředím. Jeho zásluha spočívá v tom, že své zaměření propojil s filmem - a podivuhodný svět rostlin, zvláště pak jejich růst a pohyby, zachytil na filmovém pásu.


Už ve 20. letech propracoval na svou dobu unikátní časosběrné natáčení, které umožňovalo zrychleně sledovat pomalé, pro lidské oko téměř nehybné děje. Zájemci si jeho dílo mohou připomenout jak díky výstavě uspořádané v brněnské Moravské galerii, tak zásluhou publikace o Calábkových tvůrčích osudech, kterou sepsala kurátorka výstavy Pavlína Vogelová. Nazvala ji jednoduše - Jan Calábek.

Z cenného pojednání, vydaného v témže svazku jak v českém, tak anglickém znění, se dovíme překvapivé zajímavosti, které dokládají Calábkovu houževnatost, s jakou prosazoval své záměry. Pojímal svá díla nejen jako vzdělávací pomůcku (mnohá koncipoval jako výukový doplněk pro rozličné stupně a typy škol), ale především jako popularizační dokumenty, které měly oslovit nejširší veřejnost.

Calábek se totiž do přírody nevydává jen proto, aby opěvoval její krásu (i když pro tyto hodnoty má také pochopení), chce diváka vést k hlubšímu poznání rostlinstva. Proto záběry pořízené v přírodě prokládá záznamem laboratorních pokusů, které zachycují, jak rostlinné semeno klíčí, jak se prodírá skrze pevné hmoty, jakými tajuplnostmi se rostlinná říše vyznačuje. Proto začleňuje vysvětlující komentáře, které popisují a vysvětlují zachycené události, vsazují je do širších souvislostí.

calabek1

Pavlína Vogelová totiž zjišťuje Calábkův mezinárodní věhlas, v zahraničí je považován za jednoho ze zakladatelů vědecké kinematografie - po boku takových osobností jako Jean Painlevé. Paradoxně to byla 50. léta, kdy Calábek dosáhl největších poct, kdy se účastnil zahraničních přehlídek a dopisoval si s kolegy odtud, zejména z Francie. Není však nikde objasněno, jak se mu to v době prosycené podezíráním a špionománií podařilo.

Výtvarné i vědecké kvality se mu právě tehdy daří sloučit do vyváženého tvaru a jeho nejzdařilejší dokumenty (Jak roste chléb, Povrchové napětí, Rostlina a voda, Pohyby rostlin) by možná fascinovaly i dnes. Autorka shrnuje, že "Calábek ve svých filmech pracuje s variabilní délkou sekvencí, které bývají využity k zdůraznění důležitých a vypjatých okamžiků. Dominuje symbolika asociativní formy střihu, prostor i čas zcela nezávislé na reálném časoprostoru, čistota pohledu nezasahující do podstaty zkoumané a pozorované věci." (s. 70)

calabek obalka

Zatímco Pavlína Vogelová prozkoumala hlavně estetické hodnoty Calábkovy tvorby, další přispěvovatelé se dotýkají jiných oblastí. Jiří Hřib, sám Calábkův žák, přibližuje, co vlastně Calábek ve svých filmech zkoumal a ukazoval (biokoloidy, aktivity rostoucího rostlinného pletiva, druhy pohybů rostlin). Alice Růžičková pak doplnila doslov, kde z koláže Calábkových komentářů, jak zazněly ve filmech, stvořila jakýsi průřez vědcovým celoživotním odkazem. Vždyť Calábek bral kameru do ruky bezmála šedesát let!

Publikace je svědomitě připravená. Vedle podrobné filmografie, která zahrnuje jak Calábkovy filmy, tak filmy o něm, přináší též soupis jeho statí (a třeba rozsáhlá studie o vzniku a vývoji vědecké kinematografie v Brně by si určitě zasloužila vyjmutí ze stěží dostupné univerzitní tiskoviny). Autoři jednotlivých textů prostudovali nejen dostupné filmy, ale také jejich ohlas, zohledňují i archivní dokumenty. Jen je škoda, že o Calábkovi jako člověku, o jeho povaze a názorech, o jeho soukromí se dovíme pramálo. Připomíná spíše dopodrobna rozpitvávaný muzejní exponát.

Televizní dokument o Calábkovi zde: 


Výstavu o Janu Calábkovi pořádá Moravská galerie v Brně ve dnech 26. dubna až 28. července 2013.

Pavlína Vogelová: Jan Calábek
Překlad do angličtiny: Irma Charvátová, Tony Long, Graeme Dibble a Suzanne Dibble.
Vydaly Akademie múzických umění v Praze a Moravská galerie v Brně roku 2013. 304 strany.
Hodnocení: 80 %

Foto: kniha, Moravská galerie, www.muni.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naše sestava je od počátku stejná, jen bubeníci "přibývají", říká Dája Šimíčková z kapely Prime Time Voice

daja 200I když vokální trio Prime Time Voice funguje dva roky, jde o zkušené zpěvačky - jmenovitě Marta Marinová, Taťána Roskovcová a Dája Šimíčková. Přesto toho stihly i za tak krátkou dobu společného zpívání požehnaně včetně CD Live. Nejen o zahraničních š...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Děti ulice to nikdy nemají lehké

nezlomny 200Spisovatelka Hana Hindráková píše vždy silné příběhy, nejčastěji z afrického prostřed. Nejinak je tomu u knihy s názvem „Nezlomný, která vyšla v nakladatelství Alpress.

 

...

Literatura

Good Night, Džerzy

good night dzerzy glowacki hostBrněnské nakladatelství Host nedávno vydalo do češtiny přeložený román světově úspěšného dramatika, spisovatele, esejisty a také filmového scénáristy žijícího především v New Yorku, původem však Polák...

Divadlo

Dagmar Pecková předvádí v Mistrovské lekci plnokrevné herectví

mistrovska lekce200Přiznám se, že oceňuji divadlo, které má co říct, není tendenční anebo které si na divadlo jenom hraje. Oceňuji umně zpracovanou klasiku stejně jako novinky, přičemž je mi upřímně jedno, jestli jde o dramata či (tragi)komedie. ...

Film

Nevědomí: Sci-fi v mezích nostalgie

nevedomi 200Napjatě očekávaný snímek Josepha Kosinského dorazil do českých i světových kin. Není překvapením, že režisér filmu Tron: Legacy (2010) neopustil vědeckofantastický žánr. Dokonce jej obohatil původní tvorbou. Věd...