Působivý thriller Strážci

Působivý thriller Strážci

Tisk

200liKnížka Strážci autora Jona Steeleho (z anglického originálu The Watchers, vydaného nakladatelstvím Bantam Press v roce 2011 a přeloženého Kristýnou Ševčíkovou pro nakladatelství Host Brno v roce 2013) je napínavá od začátku do konce. Je určena čtenářům, kteří mají rádi žánr thrilleru a napínavé příběhy. Rovněž čtenáři, kteří se zajímají o apokryfní knihy, které nejsou součástí kanonických starozákonních textů, nebo o katedrály a zvony, si zde mohou přijít na své.

 

Autor knihy, Jon Steele, je známý zpravodaj a kameraman Independent Television News v Londýně. Procestoval přes 70 zemí světa a zážitky publikoval ve válečné autobiografii War Junkie. V roce 2010 natočil dokument z války v Iráku Baker Boys: Inside the Surge, který získal řadu cen. Románovou prvotinu Strážci napsal ve Švýcarsku. Zde se také odehrává příběh jeho románu. Vše se točí okolo katedrály v Laussanne u jezera Lac Léman a tajemstvím, které ukrývá.

li

Už při prvním prolistování vypadá kniha velmi tajuplně. Příběh je uveden mottem „Zachraň, co zbývá z ráje, než vládu převezme peklo…“ Děj se rozvíjí pomalu, ale postupně nabírá poměrně prudký spád. Hlavními hrdiny jsou Marc Rochat, pracující jako le guet (muž, který ohlašuje každou noc ze zvonice katedrály od jejího založení ve 12. století, která hodina odbila), Yay Harper, poradce pro bezpečnost Mezinárodního olympijského výboru, a Katherine Taylorová, luxusní prostitutka, která se dostane do ohrožení života. Zpočátku zamotaná změť informací se postupně ujasňuje. Vychází najevo starý dobrý motiv boje dobra se zlem, komentovaný citacemi z Henochovy knihy a úryvky z bible a prokládaný verši Edwarda Thomase, George Gordona Byrona, Williama Blakea a dalšími básníky. Existence Henochovy knihy byla dlouho zpochybňována, ale v roce 1948 byla objevena jakou součást svitků od Mrtvého moře.

Autor umí zaujmout a udržet své čtenáře v napětí. Přitom se nejedná jen o thriller. Nutí čtenáře přemýšlet o známých věcech jinak a mnohdy z nečekaných úhlů a hledat hranice mezi pravděpodobným a nepravděpodobným. Jenom popis zmučených obětí byl na mě příliš bestiální. Kniha je velmi dobře přeložená včetně veršů a čeština je lahodná, dokonce i v tvrdých výrazech, které překladatelka zjemňuje. Jsem opravdu zvědavá na další knihy Jona Steeleho.

 li1

Název: Strážci/The Watchers
Autor: Jon Steele
Překlad: Kristýna Ševčíková
Žánr: thriller
Nakladatelství: Host – vydavatelství, s. r.o.
Rok vydání: 2013
Počet stran: 592
Hodnocení: 95 % 

Zdroj foto: Nakladatelství HOST a internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s kapelou Mennu

200 mennuHudobnú skupinu Mennu založil pred štyrmi rokmi spevák, gitarista, skladateľ a textár Miloš Igaz so svojimi priateľmi. Jeho priatelia chceli zmeniť svoj spôsob života, prísť na nové myšlienky a zabudnúť na horké chvíle v živote. Smrť ich manželie...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Všechno se v dobré obrátí, ale devadesátky se nevrátí

vsechno-se-v-dobre-obrati perexKdyž je mladý sebestředný novinář Daniel Rott vyslán šéfredaktorem magazínu Exotica na jeden z Kanárských ostrovů, aby zde napsal „nezávislou“ reportáž o místních plážích, hotelech a turistických radovánk...


Literatura

Poznejte nakladatelství: Metafora se představuje

metafora 200Na českém knižním trhu se čtenáři setkávají s celou řadou nakladatelských značek. Některé z nich vám nyní přiblížíme v seriálu o českých nakladatelstvích - takto se nám představují, takto vidí své profily, takový je jejich zá...

Divadlo

Zlínské divadlo hlásí Osobní poplach

osobni poplach 200Úspěšnou knihu zlínského spisovatele Josefa Holcmana Osobní poplach oživí na jevišti Městské divadlo Zlín.

...

Film

Reggiovy dokumenty zachycují stav planety i poměry na ní

koyaanisqatsi 200Tato planeta skýtá přenádherné a majestátní kouty panenské přírody, nad nimiž se tají dech. Tato planeta skýtá množství druhů zvířat a rostlin. Na této planetě však žije i člověk. Člověk přetváří tuto planetu k obrazu svému. Přetváří p...