Na cukrovku s humorem a inzulinovou pumpou

Na cukrovku s humorem a inzulinovou pumpou

Tisk

lecba pumpou perexJe-li cukrovka i vaším tématem a řadíte-li se vy nebo někdo z vašich rodinných příslušníků do více než milionové skupiny pacientů s diabetem, je pro vás na knižním trhu nachystána populárně naučná publikace s názvem LÉČBA INZULINOVOU PUMPOU aneb Každodenní život rodiny Novákovy od nakladatelství Maxdorf.

 

 


Autorkami jsou doc. MUDr. Kateřina Štěchová, Ph.D. a MUDr. Pavlína Piťhová, obě pracují v oboru diabetologie. Hlavními hrdiny knihy jsou členové domácnosti Novákových. Tatínek Miloš Novák a dcera Lenka mají diabetes I. typu a léčí se inzulinovou pumpou.

V publikaci se střídají dva typy kapitol – vyprávění Miloše Nováka o každodenním životě s cukrovkou, o tom, s čím se musel on i jeho dcera potýkat, než se sžili s novým režimem a uvědomili si, že pokud budou dodržovat všechna doporučení, mohou se i nadále věnovat svým aktivitám. O tom, že si dokonce on sám může splnit velký sen, a to zaběhnout maraton. Vyprávění zpracovala Pavlína Piťhová a zastává tak roli jakési duševní matky rodiny Novákových. Zážitky a komentáře pana Miloše jsou věcné a vtipné, informace, které dostává od lékařů filtruje do podání srozumitelného víceméně každému čtenáři.

Část příběhovou střídají kapitoly s vysvětlením odborníka. Role odborného komentátora se ujala Kateřina Štěchová a zpracovala jednoduché a přehledné informace, které zahrnují fakta o diabetu, přesně mířené rady, jak se chovat při tomto onemocnění a na co všechno je potřeba dbát. Od sekce vyprávěcí je tato odborná odlišena i barevně, podklad stránek je světle oranžový, což usnadňuje orientaci při práci s knihou.

Nechybí zde ani povídání o jídle a výživová doporučení, vysvětlení toho, jak důležité je kontinuální monitorování glykemie a hlavně je vysvětlen význam a pozitivní přínos inzulinové pumpy, jejího správného používání a funkcí.

Obsah knihy najde čtenář hned v úvodu. V patnácti kapitolách jsou shrnuty informace, rady a doporučení, jejichž rozdělení na části vyprávěcí a odborné je také velmi dobře zřetelné. Přes kapitoly Jak se u mne a u Lenky objevil diabetes aneb není cukrovka jako cukrovka, Základní provoz inzulinové pumpy a vyprávění o tom, jak Lenka nejdříve podváděla a jak potom dostala rozum, Povídání o bolusech a S pumpou na cestách se dostanete až ke kapitole poslední, Jak jsem běžel svůj první maraton aneb Mám odlišné vášně než někteří jiní.

„Jsem zdravý! Nemocný člověk něco takového nezvládne, říkal jsem si. Jsem zdravý a budu zdravý! Jen musím mít inzulin a dělat všechny ty věci okolo a být disciplinovaný. Život za to ale stojí. Nemyslíte? A určitě není nutné uběhnout zrovna maraton. Vaše, tedy naše každodenní dobré glykemie jsou totiž dílčím vítězstvím na cukrovkou. Tak do boje! Spolu to zvládneme.“

Kniha je doplněna ilustracemi Veroniky Mrázové, fotografiemi , tabulkami a grafy.

Na českém trhu není mnoho literatury o diabetu, zvlášť o každodenním životě s tímto onemocněním, a tak je kniha LÉČBA INZULINOVOU PUMPOU aneb Každodenní život rodiny Novákovy skvělým počinem s edukativním zaměřením, navíc napsaný tak, že ho „zkousne“ i odpůrce klasických odborných příruček.

LÉČBA INZULINOVOU PUMPOU
aneb každodenní život rodiny Novákovy

lecba inzulinovou pumpou
Kateřina Štechová , Pavlína Piťhová

Formát: 130 × 200 mm
Vazba: brož., 176 stran
Rok vydání: 2013
Nakladatelství: Maxdorf
Ilustrace: Mgr. Veronika Mrázová
ISBN: 978-80-7345-338-1
Hodnocení: 90%

http://eshop.maxdorf.cz/kniha/257/

( 2 hlasů )

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Doba nepřeje novým písničkám, říká zpěvák Dalibor Janda

janda perexPřed loňskými Vánocemi jel koncertní šňůru, vydal již své 21. album - DVD Karaoke párty s melodiemi svých hitů - či singl své dceři, zpěvačce Jiřině Anně Jandové. Má úspěchy. Přesto má k dnešní době výhrady: nelíbí se mu, že do rádií je velký pro...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Arabesky a Povídky malostranské. Nerudovy příběhy stále přetrvávají

200 nerNakladatelství Host se ve své edici Česká knižnice zaměřuje na reeditování české klasické literatury a dosud už zde publikovali více než šedesát svazků. Tentokrát si Host pro svou edici zvolil jednoho z našich předních autorů, a to Jana Nerudu. S novým vy...


Literatura

Proměny slovenského filmu
ImageČas od času vypadne z univerzit sborník textů věnovaných dokonce i pohyblivým obrázkům. Bohužel se jedná o publikace obtížně sehnatelné, vydavatelé zřejmě nepočítají s tím, že by jejich práce mohly zaj...

Divadlo

Zlínu se „hra her“ povedla

hamlet 200Shakespearův Hamlet je jedním z nejvýraznějších představení 73. sezóny Městského divadla Zlín a také jí dal motiv v podobě otázky být či nebýt. Jedná se o jednu z 11 premiér, kterou si zlínští diváci mohou vychutnat.

...

Film

Dokument Portrét královny přiblíží 70 let vlády Alžběty II. skrze její ikonické fotografie

portret kralovny200Patří k nejznámějším tvářím moderní historie. Její podobizna zdobí známky, mince a trička, byla vyvedena ve vápenci i železu a existuje dokonce i její vlastní panenka Barbie. Britská královna Alžběta II. přitahovala zájem fotografů po...