Smetanova Litomyšl přivítá hvězdnou Dagmar Peckovou a její Mistrovskou lekci

Smetanova Litomyšl přivítá hvězdnou Dagmar Peckovou a její Mistrovskou lekci

Tisk

dagmar200V rámci bohatého programu festivalu Smetanova Litomyšl proběhne 26. června v 19 hodin oceňované divadelní představení Mistrovská lekce. Magnetem představení je samozřejmě mezinárodně proslulá pěvkyně Dagmar Pecková, která se představuje ve své první velké činoherní roli. Tou postavou je proslulá řecká pěvkyně Maria Callas (1923 – 1977), která zažila úplný vrchol i pád až na dno.

Maria Callas a Dagmar Pecková. V obou případech jejich nadání mířilo za hranice do světa harmonie a krásy. Jedna je autentická, zatímco ta druhá je také operní pěvkyně a hraje její životní příběh. Magické spojení, které poodhrne oponu světa opery, režíroval Petr Mikeska. I když svou premiéru měla na scéně Městského divadle Mladá Boleslav 11. září 2020, dnes má za sebou reprízy v Praze i dalších městech.

Autorem je americký dramatik Terrence McNally (1938 – 2020), který vytvořil příběh vycházející z mistrovských lekcí, které pořádala v letech 1971 - 1972 právě Maria Callas na Juilliardově hudebním institutu v New Yorku v letech pro mladé začínající operní pěvce.

A právě tato ojedinělá pedagogická epizoda v životě slavné pěvkyně se stala základem k pozdější divadelní hře Mistrovská lekce (premiéra proběhla v New Yorku v roce 1995). Slavná umělkyně se tak setkává s mladými adepty operní slávy, s nimiž řeší, co by měli v kariéře umět, znát a vědět, ale také vykresluje svůj bouřlivý soukromý a umělecký život.

dagmar foto1

Nevím, které zahraniční herečky tuto roli hrály (česká premiéra proběhla v roce 1997 v divadle Viola, kde roli Callas hrála Eliška Balzerová), ale pokud jde o Dagmar Peckovou, tak je skvělá a herecky přesná. Díky tomu, že spoustu věcí ví ze svého operního života, je strhující a autentická právě v roli operní divy.

I když nepotřebuje výrazná gesta a pohyby, má herecký talent, cit a šarm. Dagmar Pecková má úžasné momenty na jevišti a její postava je impozantní. Jako herečka disponuje podmanivě potemnělým hlasem, výmluvně velkýma očima, smyslem pro humor stejně jako mimořádnou kulturou pohybu a dikce. Je cítit život, energie, smutek i humor. Navíc má co hrát (překlad Stanislava Kellnerová), a to v dokonalé režii Petra Mikesky, což je talentovaný herec a současně kreativní umělecký šéf Městského divadla Mladá Boleslav.

dagmar foto2

I když v inscenaci Mistrovská lekce dominuje hvězdná Dagmar Pecková (byla oceněna i širší nominací na Cenu Thálie), výborně hrají a zpívají i další protagonisté – Petr Mikeska, Veronika Bajerová, Ivo Theimer, Malvína Pachlová nebo Jarmila Vlčková a klavírista Zdeněk Dočekal.

„Kdybyste se měli 26. 6. vyloženě nudit, přijeďte na Smetanovu Litomyšl,“ říká s úsměvem Dagmar Pecková. „Maria Callas by měla letos rovnou stovku, tak se přijďte seznámit s touto největší operní divou 20. století. Terrence McNally napsal skvělou a velmi vtipnou divadelní hru Mistrovská lekce. A řeknu vám, je to jízda. V režii Petra Mikesky se během představení střídají salvy smíchu s tragickými situacemi. Není to líbivý, nebo kýčovitý kousek, kterých jsou teď plná divadla. Slibuji, že to stojí za to!“

dagmar foto3


O FESTIVALU

Festival Smetanova Litomyšl je druhým nejstarším hudebním festivalem v České republice, zároveň patří k největším pravidelným festivalům klasické hudby u nás. Jeho hlavní programovou náplní jsou operní inscenace, koncertní provádění oper, ale také galakoncerty, oratoria, kantáty a písňové večery, tedy formy, v nichž je dominantou vokální umění. Stranou však nezůstávají ani hudba symfonická, instrumentální či komorní, prostor zde nachází balet stejně jako koncerty chrámové, promenádní nebo i přesahující do jiných žánrů.

Centrem festivalového dění je nádherný areál Státního zámku Litomyšl, který byl v roce 1999 zapsán na seznam kulturního světového dědictví UNESCO. Hlavní pořady se konají zejména v akusticky dokonalém II. nádvoří s unikátním výsuvným zastřešením, ale také v litomyšlských chrámech, ve Smetanově domě a pravidelně též například na zámku v Nových Hradech.

Návštěva Smetanovy Litomyšle bývá nevšedním zážitkem, kromě zajímavé dramaturgie a špičkových interpretačních výkonů nabízí pobyt mimo ruch a shon metropole, v místě s mimořádným géniem loci.

Rok založení: 1946

Termín konání: každoročně v období cca 25 dní na přelomu června a července

dagmar foto4

Zdroj foto: archiv

Více informací: https://smetanovalitomysl.cz/udalosti/terrence-mcnally-mistrovska-lekce/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K Magdaleně Trajerové nejlepší nápady přicházejí při dlouhé sprše

Trajerova200Magdalena Trajerová je songwriterka pohybující se na hranici mezi žánry indie popu, folku a rocku. Po třech singlech vydala debutové album s názvem "TO ONY", o kterém se více dozvíte v tomto rozhovoru.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Klec bláznů – nová stálice v repertoáru Švandova divadla?

klec blaznu200Švandovo divadlo je moje oblíbená pražská scéna, a když mi přišla pozvánka, ve které stálo, že chystají hru s prvky drag show, říkala jsem si, že tohle tedy vážně musím vidět. Už sám název – Klec bláznů – zní dostatečně zajímavě, aby podnítil...


Literatura

„Díky schopným policajtům se nakonec vrazi zpovídají ze svých zločinů“

legendy kriminalistiky 200Nakladatelství Albatros Media se rozhodlo převést na papír knih Legendy kriminalistiky – dokumentární krimi seriál České televize z pera Miroslava a Dany Vaňurových. Pokud se chcete podívat do zákulisí vyšetřování n...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede poetickou komedii Happy End. Dlouholetý pár v ní ztvární Bohdana Pavlíková s Lubošem Veselým

Happy End 200Poetickou komedii Happy End zvoucí diváky na návštěvu bytu dlouholetých manželů uvede Švandovo divadlo v Praze. Režisérem a spoluautorem inscenace je Daniel Hrbek, ředitel smíchovské scény, premiéra se uskuteční 25. března ve Studiu Švandova di...

Film

Jak se utvářejí naše české minulosti?

Konstrukce minulostiKamil Činátl se již v knize Dějiny a vyprávění (recenzováno zde - http://www.kultura21.cz/literatura/3092-palack...