Geisslers v létě rozzáří hrady a zámky disco-muzikálem Pudl a pudr

Geisslers v létě rozzáří hrady a zámky disco-muzikálem Pudl a pudr

Tisk

Pudl a pudr200Muzikál roztančený v rytmu disco-opery zamíří v červenci do měst napříč Českem. V dechberoucích kulisách zámeckých nádvoří, zahrad či obrazáren přenesou herci pražského souboru Geisslers Hofcomoedianten diváky do doby fantastických počátků barokního divadla v Čechách. „Barvitá encyklopedie divadla psaná zpěvem, tancem, a hlavně vyzrálým komediálním herectvím i pěvectvím,“ popsal divadelní kritik Vladimír Just.

 

Představení Pudl a pudr je inspirováno pražskými divadelními událostmi z let 1617 a 1627. Tento příběh dvou bratrů je zcela smyšlený, zároveň ale opřený o řadu divadelně historických fakt. Jeden je básník, druhý skladatel. Divadlo mají v srdci i pod kůží a k tomu podědili geniální talent. Ale co s ním v Praze sedmnáctého století? Poznejte s námi osudy bratrů, kteří potřebovali splatit otcův dluh, a proto (ne)ovlivnili dějiny českého barokního divadla. „Turbulentní jízda dvou bratrů, kteří nezůstanou chladní vůči ženským svodům, bryskně spěje ke svému šťastnému konci. Nudit se s nimi rozhodně nestihnete,” láká redaktorka serveru Maomai Soňa Hanušová.

Ať už budete trávit léto kdekoli v českých a moravských krajích, Pudl a pudl přijede na některé z krásných míst ve vašem okolí. Ve středních Čechách muzikál zazáří na zámku Mnichovo Hradiště či v Kutné Hoře, západočechy pobaví v Klášterci nad Ohří i na zámku Kozel. Poté vynikne na pozadí romantického zámku Červená Lhota, aby se vydal na východ Čech do Josefova, Hrádku u Nechanic či do obrazárny zámku Opočno. Nevynecháme ani Moravu, barokně muzikálovou jízdu přivezeme do Kroměříže, Hradce nad Moravicí či Moravské Třebové. Nezbývá tedy než vás pozvat, ať si pod oči nanesete řádnou dávku třpytek a přijdete se nechat pohltit barokně laděným disco kýčem!

Pudl a pudr 1

Autorkou námětu, libreta a dramaturgie tohoto výročního muzikálu je Helena Koblischková, o jeho hudební podobu se pak postarala autorská dvojice Tomáš Hanzlík a David Hlaváč. Za vizuální stránkou představení stojí Jitka Nejedlá a režisérem inscenace je Petr Hašek.

V hlavních rolích se představí Vojtěch Franců, kterého znáte například ze seriálu České televize TBH, a Petr Šmíd, jehož můžete vidět v Národním divadle či kladenském Lampionu. Spolu s nimi na pódiu hrají, tančí a zpívají Kristýna Matěj Dámová, známá například z divadla Lampion a dalších nezávislých scén, a Lucie Valenová, která je hlasem postavičky Mufa ve studiu Kamarád a vidět jste ji mohli v seriálech České televize i na otáčivém hledišti v Českém Krumlově, v alternaci se Zuzanou Skálovou z Městského divadla Brno. Chybět nebude ani zpěvačka, která umí pro klasickou hudbu nadchnout i děti, Tereza Bortlová v alternaci s Michaelou Váňovou, známou ze Studia DVA či divadla Minor. Bartoloměj Veselý, jenž se objevil v Jihočeském divadle i Semaforu, bude v alternaci s Martinem Bohadlem, kterého znáte ze Studia Ypsilon a Divadla Na Jezerce.

Pudl a pudr 2

Geisslers Hofcomoedianten přes dvacet let tvoří současné hravé divadlo inspirované barokem. Neusilují ale o rekonstrukci původních barokních her a předloze dávají současný rozměr, objevují nadčasová témata, zapomenuté příběhy, odkazy slavných divadelních osobností a paralely mezi minulostí a současností. Od roku 2014 Geisslers pravidelně hrají na jevišti Divadla VILA Štvanice, od svého počátku jsou také součástí festivalu barokního divadla a hudby THEATRUM KUKS.

Zdroj foto: Tomáš Glasberger

Více informací: https://www.geisslers.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bláznivá noc Michala Davida


David perexV Trenčíne to opäť žilo. Na zimnom štádióne Pavla Demitru sa konal tohtoročný druhý koncert na Slovensku Michala Davida. Po tom, čo 22. októbra vystúpil na pódium, dav začal šalieť, vlniť sa v tanečných rytmoch, spievať spolu s Michalom.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Hladová země ukazuje, jakou moc mají peníze

hladova zeme perexPředstavte si městečko, kde lidé pracují jen minimálně. Většinu času stráví na hostinách a oslavách. Za místní pracují chlapi v dolech, kteří kutají. Jediné, co musí místní udělat, je požehnat jim a poslat je pod zem. A jít to pa...


Literatura

Není špatné dostat Posledu

altMám ráda knížky dvojice autorů Rada – Žák. Kdysi jsem je doslova hltala, smála se nad nealko prohibicí na Žižkově (Z tajností žižkovského podsvětí), trampovala o sto šest (Dobrodružství šesti trampů)...

Divadlo

Festival pro děti a jejich rodiče VyšeHrátky slaví 20 let

vysehratky2Divadelní představení Studia Damúza a dalších souborů. Výtvarné, pohybové a vzdělávací workshopy. Koncerty kapel Bombarďák nebo Rozbal to! Tak bude vypadat oslava 20. ročníku festivalu pro děti a jejich dospělé s názvem VyšeHrátky, který proběhne v t...

Film

Tereza Hirsch, režisérka, o které ví svět, ale u nás o ní skoro nikdo neví

TH perexTereza Hirsch je mladá a úspěšná režisérka, scenáristka a producentka. Narodila se německé matce a českému otci. Vyrůstala v Praze. Filmařinu studovala v Los Angeles: „Došlo k tomu v podstatě náhodou. Chtěla jsem si někam odjet odpočinout a zvítěz...