Mamma Mia! Další vítězství Heleny Vondráčkové na muzikálové scéně

Mamma Mia! Další vítězství Heleny Vondráčkové na muzikálové scéně

Tisk

helena perex1Prozatím poslední muzikálovou rolí Heleny Vondráčkové je Donna v muzikálu Mamma Mia!, který se v Kongresovém centru Praha hraje bezmála rok. Přitom popová diva do něj vstoupila až v sobotu 21. listopadu, což byl datum její premiéry a start jejího hostování. A jak to dopadlo? Publikum šlo se zpěvačkou od prvního výstupu, podporovalo ji stále sílícím potleskem na otevřené scéně, což po představení gradovalo potleskem vestoje. Faktem je, že se nová představitelka Donny předvedla nejen v šik kostýmech, ale také v mimořádné hlasové formě.

 

 

Na roli Donny, kterou ve filmové verzi muzikálu ztvárnila americká herecká superstar Meryl Streep, se Helena Vondráčková připravovala tři měsíce. A nebylo to jednoduché. Jak sama přiznala, učila se podle videozáznamu pražské inscenace, učila se tak i choreografii a s celým souborem zkoušela až těsně před vlastní premiérou.

Helena foto 1

Výsledkem je pozoruhodná kreace, kdy spojila svůj pěvecký a taneční um s hereckou akcí, přičemž vše vyznělo naprosto přirozeně. Žádná křeč se nekonala. Ostatně proč taky? Helena Vondráčková má za roky zpívání za sebou nejeden herecký zářez, a pokud si vzpomenete, tak bezvadně působila už v Šíleně smutné princezně. A to jí bylo v době natáčení rovných dvacet let.

Mamma Mia! je totiž muzikál, jak se sluší patří - a tak i postava Donny není postavena jen na hudbě, zpívání a tanečních číslech, ale rovněž na činoherním herectví. A tohle všechno Helena Vondráčková zvládá s neuvěřitelnou lehkostí a přirozeností. Udýchat řadu písní v pohybu a během "křepčení" totiž není žádná legrace, ale Vondráčková s tím nemá žádný problém. Její hlas i v Mamma Mia! září a neztrácí se.

Že tak navázala na svou předcházející velkou roli, kterou byla dohazovačka Dolly Leviová v bratislavském nastudování muzikálového evergreenu Hello, Dolly! (2006), není sporu. Každopádně to pro ni byla výzva, které se zhostila s neuvěřitelným šarmem. Opět prokázala své pěvecko-herecko-taneční kvality (pokolikáté už?) a jasně dokázala, že na muzikálové jeviště prostě patří. Jsou za tím nejen letité zkušenosti, ale i její pracovitost, schopnost učit se stále novým věcem a spolupracovat s různými týmy lidí.

Helena foto 2

Jak přesvědčila svou Donnou, představovat na jevišti ženy o dvacet nebo více let mladší hravě zvládá. Ona totiž vypadá pořád skvěle, má bezvadnou postavu a sluší jí prakticky cokoliv - i ty dlouhé vlasy, stejně jako kostýmy, které obléká v Mamma Mia!. Proto někdy dost dobře nechápu různé anonymní diskuse, v nichž se různé „nuly“ vyjadřují na adresu třeba zrovna Heleny Vondráčkové. Nedávno mě pobavila nějaká dáma, která nechápe, proč to ta Vondráčková ve svém věku stále dělá a oč jí jde. Chtěl bych tu dámu vidět. Anebo radši ani ne...

V roli Donny Helena Vondráčková alternuje s dalšími báječnými muzikálovými herečkami Alenou Antalovou, Leonou Machálkovou a Danielou Šinkorovou a rozhodně je i v této luxusní společnosti hvězdou nejvyšší svítivosti. V sobotu 21. listopadu měla navíc výborné spoluhráče, ať už jde o Hanu Holišovou (Sophie), Bronislava Kotiše (Sam), Hanu Křížkovou (Rosie), Michaelu Noskovou (Tanya) nebo Pavla Vítka v roli Harryho. Byli skvělí a určitě ji před premiérou i během ní hodně pomohli a podrželi ji.

Je jasné, že show typu Mamma Mia! je postavena na silném hudebním potenciálu (v tomto případě jde o největší hity skupiny ABBA), ale bez hvězd a company, co dávají tomuto muzikálu šťávu a hodně ze sebe i svého talentu, by to také nešlo. A pokud mají navíc na čem stavět a pokud je tu schopný režisér (v tomto případě Antonín Procházka) i mnohopočetný opravdu tvůrčí tým, pak asi nemůže vzniknout nezajímavé nebo nudné představení.

Helena foto 3

Podle mého názoru se pražská verze světoznámého muzikálu Mamma Mia! povedla i navzdory ne příliš ideálnímu prostoru. Scéna Kongresového centra Praha je neskutečně rozlehlá, nicméně prázdně tohle velké jeviště nevypadá. A to jen díky tomu, co se na něm a v jakém tempu odehrává, zpívá a tančí.

Právě hudba je impozantní složkou celé inscenace, ta ji nese a povznáší. Zatímco všechny písničky jsou dílem Bennyho Anderssona a Björna Ulvaeuse, přičemž některé vznikly ve spolupráci se Stigem Anderssonem, autorkou libreta je Catherine Johnson. Ta vycházela z příběhu klíčové písně The Winner Takes It All, kterou před lety natočila právě Helena Vondráčková jako A ty se ptáš, co já (opět další spojnice naší zpěvačky se skupinou ABBA).

Písnička A ty se ptáš, co já nechybí ani v pražské verzi světoznámého muzikálu, kde ostatně patří k nejemotivněji působícím scénám inscenace. Protagonistka Donny ji zpívá s původním českým textem Zdeňka Borovce, který je jen nepatrně upravený (během Heleniny premiéry jsem proto trnul, aby přece jenom nezazpívala původní verzi, kde se zpívá o synovi a ne dceři Sophii, ale moje obavy byly marné - vše zvládla tak, jak měla). Autorem dalších textů je Adam Novák, který rovněž celý muzikál přeložil do češtiny.

Helena foto 4

Snad nebude na škodu zmínit, že muzikál Mamma Mia! měl pražskou premiéru 12. prosince 2014 a doposud jej v Kongresovém centru Praha vidělo téměř 200 000 diváků. Romantický příběh s hity skupiny ABBA se stal celosvětovým fenoménem a jedním z nejúspěšnějších titulů hudebního divadla v Evropě i Americe. V New Yorku je osmým nejdéle uváděným představením v historii Broadwaye. Uvidíme, jak dlouho se bude uvádět v Praze...

www.mammamiamuzikal.cz/
www.facebook.com/MammaMiamuzikal/?fref=ts

Foto produkce Mamma Mia!


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Slon v Polívce vychází na CD a více o prozrazuje Jiří Holub

holub 200Přinášíme vám rozhovor s Jiřím Holubem, který je nejen o jeho počinu Slon v polívce.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Příhody lišky Bystroušky. Slavnostní otevření Janáčkova divadla po rekonstrukci

LB perexDalší fáze rekonstrukce budovy Janáčkova divadla je ukončena. Kolik se ozývalo škarohlídů, že se to k výročí sta let republiky nepodaří. Avšak 17.11. byl zahájen Mezinárodní hudební festival, věnovaný dílu Leoše Janáčka, právě operou, která zazněla ...


Literatura

Markus Zusak: Roky pod psa

Roky pod psa 200Na úplnou prvotinu Roky pod psa autora Marka Zusaka jsme byli všichni jistě velmi zvědaví. Jeho Zlodějka knih se u nás těší velké oblibě, ale dosáhnou i Roky pod psa stejného úspěchu nebo skončí, jak se ř...

Divadlo

Máma říkala, že bych neměla: divadelní hit pro matky i dcery ve Vršovickém divadle MANA

mama rikala 200Říkáte si, že svoje dítě vychováte úplně jinak než vaši rodiče? Máte starosti s dětmi? A také vám máma říkala, co by se mělo nebo nemělo? I o tom je nová hra o rodinných vztazích Máma říkala, že bych neměla uznávané anglické autorky Char...

Film

Be2Can se představuje podesáté

Be2Can perexJiž desátého ročníku přehlídky Be2Can se dočkají pražští i mimopražští filmoví diváci. Je to přehlídka snímků, přichystaných do tuzemské distribuce jedinou firmou – je jí Film Europe. Poněkud záhadný název této akce odkazuje k tomu, že zařazeny jso...