Dášeňka čili život štěněte – recenze audioknihy

Dášeňka čili život štěněte – recenze audioknihy

Tisk

Dasenka 200Tvorba českého spisovatele Karla Čapka byla neuvěřitelně rozsáhlá. Nezáleží na tom, zda to byly romány utopické či noetické, reportáže či tvorba pro děti. Všechna díla dokázala zasáhnout cílovou skupinu a stát se významnými u nás i ve světě. Přestože od jeho smrti uplynulo více než sedmdesát let, stále se na něho nezapomnělo. V edici Audioknihy pro děti nakladatelství Fragment vyšla Čapkova asi nejznámější kniha pro děti Dášeňka čili život štěněte. Štafetu ve vyprávění o Dášeňce převzal po Karlu Högerovi herec Václav Vydra.

 

Nahrávka se skládá ze tří částí. Ta první, Dášeňka čili život štěněte, popisuje život Dášeňky u Karla Čapka od jejího narození. Přestože pejsek občas zlobil (zde dochází k jediné změně oproti originální verzi – při vypočítávání toho, kolik vlastně takové štěně stojí, byla změněna původní měna, koruna československá, na současnou korunu českou), všichni ji díky její roztomilosti milovali. Nejen dítěti, ale i dospělému, se možná zalijí oči slzami, když bude Dášeňka předána novým majitelům a v domě po ní zůstane jen ticho.

Dasenka Vydra

Druhou částí je fejeton Jak se fotografuje štěně, ve kterém se dozvíme, jak obtížné v době bez digitálních fotoaparátů mohlo být focení jednoho neposedného psíka. Závěr patří Pohádkám pro Dášeňku, aby tiše seděla. Kromě pohádkách o jiných psech a o tom, proč se vlastně čtyřnozí tvorové chovají tak, jak se chovají, je zde i asi nejsilnější příběh O lidech. Při jejím poslechu zde můžeme vycítit autorův smutek, když se blížil Dášeňčin odchod a kde je řečeno, že právě lidé jsou ti, kteří by měli poskytnout psům bezpečný domov.        

Audiokniha Dášeňka čili život štěněte je spojením kvalitní předlohy s kvalitním vypravěčem. Děti si ji jistě oblíbí a rodiče budou muset nejspíše podstoupit riziko, že jejich ratolesti budou chtít pořídit stejnou foxteriéří slečnu, jakou byla Dášeňka.

Zdroj foto: www.fragment.cz, Wikipedia

http://audioteka.cz/dasenka-cili-zivot-stenete,audiokniha.html

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Matěj Homola: „S fanynkami jsme měli vždy krásné a kolikrát nadstandardní vztahy. Nerad bych zabíhal do detailů, toto tajemství si střeží každá kapela.“

wohnout homola200Kdo by neznal kapelu Wohnout. Energičtí kluci s výraznými texty a rychlou rytmickou muzikou. Když je slyšíte hrát live, tak vaše nohy zkrátka nezůstanou v klidu a než se nadějete, skáčete jak střelení. Vy si teď můžet...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Poslechněte si nový a velice aktuální thriller, který předpověděl karanténu

Karantena 200Zákaz vycházení, roušky a všudypřítomný strach. Peter May v knize Karanténa už před patnácti lety zobrazil Londýn v izolaci. Román dnes vychází v nakladatelství Host a jeho audioverze ve vydavatelství OneHotBook.


Literatura

Příběhy příliš lidské jsou tak trochu nelidské

pribehy-prilis-lidske perexCo si má člověk počít, když samotná existence je utrpením? Možná, že právě na tuhle otázku se prostřednictvím prapodivných osudů nejrůznějších postav v knize Příběhy příliš lidské snaží najít odpověď její autor, píší...

Divadlo

Jaké bylo první letošní LiStOVáNí v Holešově?

kluk z kostek 200V holešovském New Drive Clubu se v úterý 23. ledna uskutečnila zastávka z projektu LiStOVáNí zaměřená na knihu Kluk z kostek.

...

Film

Prima love přinese divákům hned tři novinky

prima Nespoutany andel200Prima love se rozhodla zakončit leden velkolepě, a to třemi novými pořady. Milovníci seriálů se mohou těšit na telenovelu Nespoutaný anděl mysteriózní drama Pomsta. Na ...