Soňa Červená zakazuje stýskání

Soňa Červená zakazuje stýskání

Tisk

styskani zakazano 200Málokdy se stává, že se někdo rozhodne vydat příběh o příběhu, který tomuto příběhu předcházel. Nakladatelství Academia bylo lehčeji, když nemuselo v roce 2018 váhat mezi prvním a druhým dílem divadelního děje-spisu a země-spisu, ale vydalo obě knihy společně (druhou podruhé).

 

 

 

Radioservis v roce 2019 vydal nejdříve 2CD z druhé knihy Stýskání zažehnáno a požádal MgA. Jana Sklenáře o spolupráci jako scénáristu/režiséra a RNDr. Jana Králíka, CSc. jako autora hudebního zarámování. Natáčelo se v královéhradeckém Českém rozhlase.

Krátce nato se nebe zatmělo a dopustilo epidemii covidu-19. Několik dlouhých měsíců postrádali kulturu a obecenstvo… Po skončení první vlny covidu, když došlo k uvolnění zákazů a příkazů, je kontaktoval Radioservis, zda by nechtěli natočit druhý (vlastně první) díl diptychu Soni Červené, tedy Stýskání zakázáno, a to v přesně stejném obsazení.

„Dovedete si představit, co pro nás všecky znamenalo, že jsme mohli v červnu, červenci a srpnu 2020 zase mluvit k posluchačům aspoň do mikrofonů, že nás také někdo natáčí, a hlavně uslyší! Přála bych si, aby posluchači z tohoto 2CD slyšeli nejen vyprávění příběhu, ale i naše nadšení a naše vzkazy. Děkuji Vám,“ píše Soňa Červená.

Soňa Červená ztělesňuje na českém i světovém uměleckém nebi jedinečnou souhru nečekaných spojení: je podobně doma v činohře a v hudebním divadle jako v muzikálu či opeře z jakéhokoli období a stylu, překonává hranice času i prostoru stejně samozřejmě jako hranice žánrů. Proslula bytostným zájmem o nová díla, často jí věnovaná, i jako spisovatelka a překladatelka. Svůj osud popsala v autobiografickém diptychu Stýskání zakázáno a Stýskání zažehnáno. Vklíněním životní dráhy do tragických zvratů dvacátého století je její stopa neopakovatelně dramatická, všestranně náročná, krajně vysilující, a tím také sotva souměřitelná s jakoukoli jinou.

Její dráha obsáhla nejmenší místa v domovině i největší vzdálenosti na pěti kontinentech. Vystoupila ve 113 operních rolích, a navíc v dramatech, jevištních experimentech, ve filmech a v melodramech, mnohdy vytvořených právě pro ni. Objela svět jako členka i host opery a činohry národních divadel v Praze a Brně, sólistka státních oper v Berlíně a ve Vídni a operních scén ve Frankfurtu a San Francisku, stálý host desítek předních operních a divadelních jevišť v Evropě, Severní i Jižní Americe, Asii a Austrálii, dvojnásobná Komorní pěvkyně, nositelka Zlaté medaile amerického Centra Johna Fitzgeralda Kennedyho, medaile Artis Bohemiae Amicis, Ceny Thálie, ceny Alfréda Radoka, státního vyznamenání Za zásluhy, granátové hvězdy nadace Bohemiae Heritage Fund a ceny Classic Prague Awards, čestná občanka hlavního města Prahy, Hradce Králové a Lázní Toušeně, čestná členka Státní opery Praha a Dáma české kultury etc. etc., jejíž jméno nese planetka 26897, obíhající mezi drahami Marsu a Jupiteru…

Dříve vyšlo: STÝSKÁNÍ ZAŽEHNÁNO na 2CD (https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-507459-sona-cervena-styskani-zazehnano)

styskani zakazano

Soňa Červená: STÝSKÁNÍ ZAKÁZÁNO
Četba ze stejnojmenné knihy
Účinkují: Soňa Červená, Pavlína Štorková a Miroslav Zavičár.
Rozhlasová úprava a režie Jan Sklenář
Celkový čas 133 minut

https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-669901-sona-cervena-styskani-zakazano


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Rozhovor s Jiřím Danielom, bývalým vedúcim redaktorom Dikobrazu o legendárnom karikaturistovi Jiří Winterovi Nepraktovi (1924-2011)

Neprakta perexV tomto roku si kultúrna verejnosť v Čechách pripomína nedožité deväťdesiate narodeniny výtvarníka, ilustrátora a karikaturistu Jiřího Wintera Nepraktu. Známy karikaturista bol vedúcou výtvarn...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mráz přichází z Hradu! - v nové audioknize podle Michala Viewegha

mraz-prichazi-z-hradu200Těsně před inaugurací nového prezidenta se na trh dostává audiokniha, kde je jednou z hlavních postav prezident dosluhující, Václav Klaus. Zatím poslední román Michala Viewegha je volným...


Literatura

Scrutonov sprievodca vínom a životom

scr200Myslíte si, že máte vzťah k vínu? Určite sa mýlite!

...

Divadlo

Listopad ukáže prezidenta USA bez kalhot!

listopad200Myslíte si, že politika může být jen nudná a dokáže člověka jenom rozčílit? A co takhle sám prezident Spojených států amerických? Velevážená a celosvětově uznávaná osoba nemusí být jen taková, jakou ji známe z televize. Ve hře Listopad

Film

Všechno nejhorší 2

vsechno nejhorsi  perexVysokoškolačka Tree byla nucena pořád dokola prožívat ten samý den, na jehož konci ji vždycky zabil vrah v masce maskota její univerzity. Z téhle časové smyčky se dostala tak, že odhalila totožnost svého vraha a poslala...