Zaposlouchejte se do psychologického příběhu o lásce, politických intrikách a překvapivých rozhodnutích z pera královny detektivek

Zaposlouchejte se do psychologického příběhu o lásce, politických intrikách a překvapivých rozhodnutích z pera královny detektivek

Tisk

ruze a tis 200Královna detektivek přichází s psychologickým příběhem o lásce, politických intrikách a překvapivých rozhodnutích. Hugh, kterého nehoda upoutala na invalidní vozík, se zotavuje v městečku St. Loo, kde se stává svědkem předvolebního klání a současně i milostných dilemat půvabné Isabelly.

 

 

Tak jako od některých částí svého života se slavná britská autorka „odstřihla“ i od části svého díla. Nejednalo se ovšem o slavnou „kunderovskou pozici“, ale spíše o zklamání z toho, že se stala autorkou jednoho žánru a s úspěchem ztratila autorský prostor.

Christie nechtěla rozezlít své fanoušky, ale její nejslavnější postava Hercule Poirot ji po určité době začala unavovat. Podobně na ni působilo i to, že se od ní očekává stále to samé. Detektivky, kterých nakonec vydala na osm desítek, se v určité chvíli proměnily v past, ze které se snažila vykročit romantickým románem.

Negativní reakce nakladatele ale nakonec znejistěla i ji samotnou a své literární dítě Giant’s Bread (česky dosud nevyšlo) poslala v roce 1930 do světa pod pseudonymem. Inspirovala se jménem předka – West – a pod jménem Mary Westmacott nakonec vydala šest knih.

Skutečné autorství bylo odhaleno až po patnácti letech od vydání prvního titulu. Pravděpodobně se tak připravila o značnou část příjmu. Čtenáře však obohatila nejen o nové polohy vyprávění, ale také o dosud utajované okolnosti svého života, ze kterých se údajně právě pod pseudonymem vypsala ve značně autobiografickém titulu Nedokončený portrét.
Kniha Růže a tis vydaná v originále v roce 1947 (a v češtině až v roce 2021) je nejčastěji prezentována právě jako romantická. Čtenáře si ale hned ze začátku získá nastíněním dramatického zvratu, možná neštěstí, možná zločinu, ke kterému posléze skrze příběh několikerého milostného vzplanutí směřuje.

Hlavní postavou překvapivě není vypravěč. S jeho životními peripetiemi se setkáváme zejména proto, abychom později porozuměli jeho vnímavosti a pozici, kterou ve sledu událostí zastává. Souběžně tak sledujeme usebírání se muže, který si po těžké dopravní nehodě neumí poradit se svým životem, a zároveň rodící se vztahy několika výrazných, nejednoznačných postav.

Podobně jako ve svých detektivních románech se Christie dopustí několika překvapivých, ale psychologicky srozumitelných zvratů. A pro tuzemské čtenáře nebo posluchače i několika překvapivých faktografických chyb, nebo snad jen autorských licencí.

Překladatel, stejně tak jako autor rozhlasové úpravy, je ovšem z respektu k autorce, ale i pro možné osvěžení v textu ponechal. Ti, kdo si málo známý román Růže a tis užijí až do konce, se tedy navíc pobaví nečekaným odkazem na naše reálie.

AGATHA CHRISTIE (1890–1976) patří k legendám tvůrců detektivek. Napsala téměř tři stovky děl, se zhruba dvěma miliardami prodaných výtisků knih (polovinou v angličtině, druhou pak ve více než sto jazycích) je nejvydávanejší spisovatelkou na světě. Za své dílo obdržela titul Dáma britského impéria. Prožila dvě manželství: první s Archibaldem Christiem, z nehož se v roce 1919 zrodila jejich dcera Rosalind a které skončilo dramatickým rozvodem, druhé s Maxem Mallowanem, jež přeťala až autorčina smrt. Svůj život shrnula do Vlastního životopisu, jenž vyšel rok po jejím skonu.

ruze a tis

Agatha Christie: RŮŽE A TIS
Čte Marin Preiss
Režie Izabela Schenková
Celkový čas 4 hodiny 33 minut
Vydává Radioservis ve spolupráci s Euromedia Group – Témbr

Premiéru rozhlasové četby odvysílal Český rozhlas Dvojka.

Více informací: https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-804169-agatha-christie-ruze-a-tis


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Plastic People of the Universe. Vratislav Brabenec: „Jde o to, aby se člověk před každým blbým režimem nezačal klanět.“

200hudLegendární undergroundová kapela The Plastic People Of the Universe vznikla už v roce 1968 a její tvorba byla v počátcích ovlivněná zejména americkými Velvet Underground, Captainem Beefheartem či Frankem Zappou. Časem se z ní stala jedna z nejoriginálnějšíc...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

MILOŠ KRATOCHVÍL: BOURÁCI

bouraci 200Audiokniha Bouráci obsahuje humorný příběh z pera Miloše Kratochvíla o tom, jak to dopadá, když se dva rošťáci rozhodnou pomáhat druhým. Vypráví Filip Sychra.

...


Literatura

Vášeň ku knihe alebo príbeh emancipácie žien

zeny200Ako napovedá názov knihy, pôjde o vášeň, o silné emócie a zmenu sociálneho postavenia. To všetko má za následok kniha. Dnes vymierajúci predmet, do ktorého musíme mládež nútiť, v 18. storočí kľúč k pokroku a vzdelanosti.

...

Divadlo

Hledá se vrah

posledni vikend 200V české premiéře se ve Východočeském divadle v Pardubicích představila detektivní hra Agathy Christie Poslední víkend.

...

Film

Porozumět Lustigovi...

Přítomnost Arnošta LustigaNakladatelství Mladá fronta se rozhodlo vydat, řekněme, přímé svědectví o osobnosti Arnošta Lustiga, jednoho z nejdůležitějších českých spisovatelů píšícího o holocau...