Prohlédněte si dubnové audionovinky

Prohlédněte si dubnové audionovinky

Tisk

tembr 200

Přinášíme vám přehled audioknižních novinek z nakladatelství Témbr.




Martin Moravec, Josef Mareš: Moje případy 1. oddělení (již vyšlo)
Čtou: Otakar Brousek ml., Lucie Trmíková, Anežka Šťastná
Režie: Petr Mančal

Pozor, začíná výslech! Odpovídat bude Josef Mareš, nejznámější český kriminalista, bývalý šéf pražské mordparty, autor seriálů Devadesátky a Případy 1. oddělení. Vyřešil stovky vražd a teď vypráví o vrazích, obětech i nejzajímavějších případech. Zároveň vás vezme do zákulisí práce vyšetřovatele.

Jak se proti zločincům sbírají důkazy? Jak probíhají výslechy a co všechno se při nich může stát? Kdy mu šlo o život a jak se vyrovnával se zlem, které viděl? Mareš strávil u policie téměř třicet let a zažil i divoká devadesátá léta. Byl u vytahování sudů z Orlické přehrady, mluvil s tak otrlými lidmi, jako byli Jonák, Mrázek či Roubal, a vyšetřoval několik přestřelek, do kterých byla zapletena mafie. Mezi jeho nejznámější případy z novější doby pak patří pražský taxivrah, pátrání po zmizelé Aničce či vražda novináře Michala Velíška. Vraždí muži jinak než ženy? Kam zabijáci ukrývají mrtvoly? Kterých pachatelů mu bylo líto? Proč se k některým choval hezky, a dokonce jim vařil kafe, i když jimi pohrdal? A proč některé odsouzené i po letech navštěvuje ve vězení?

Milovníci kriminálních příběhů dostávají do rukou autentickou výpověď muže, který zná pozadí zločinu jako málokdo. Otázky kladl Martin Moravec, jehož knižní rozhovory s neurochirurgem Vladimírem Benešem a pilotem Davidem Heclem se staly bestsellery.

tembr josef mares

Bernhard Schlink: Vnučka (již vyšlo)
Čtou: Otakar Brousek ml., Lucie Trmíková, Anežka Šťastná
Režie: Petr Mančal

V roce 1964 se na festivalu mládeže ve Východním Berlíně do sebe zamilují studentka z Východu a student ze Západu. On jí pomůže utéct, vezmou se. Teprve po její smrti se sedmdesátiletý Kašpar dozví, co mu jeho žena Birgit celý život tajila: před útěkem porodila dceru a nechala ji v NDR. Kašpar udělá to, co ona vždycky chtěla, ale nedokázala – hledá ji. Pátrání se stává cestou do minulosti a setkáním s ranami a jizvami, které zanechala NDR, převrat v roce 1989 a přizpůsobení se Západu. Když dceru najde, žije provdaná v neonacistické národovecké komunitě na venkově. Její čtrnáctiletá dcera Sigrun je šťastná, že do jejího života náhle vstoupil dědeček, stejně jako on má radost z vnučky. Ale jeho svět je pro ni stejně cizí jako ten její pro něj. Může se s ní sblížit?

tembr Vnucka

Cormac McCarthy: Krvavý poledník (již vyšlo)
Čte: Lukáš Hlavica
Režie: Petr Gojda

Zásadní dílo současného nejoceňovanějšího amerického autora z roku 1985, které se již zařadilo do kánonu klasické americké literatury. Román zcela syrovým a drastickým způsobem vypráví o dobývání amerického Západu a je charakterizován jako katalog násilí, krveprolévání, brutality a krutosti.

tembr Krvavy polednik2

Ema Riedová: Suďte spravedlivě (již vyšlo)
Čtou: Kryštof Hádek, Lukáš Hlavica, Vasil Fridrich
Režie: Jan Drbohlav

Soubor detektivních případů ze středověku, které řeší bystrý a zkušený mistr Petr, je románově propojený a jeho hlavními ingrediencemi jsou tajemství, napětí a láska. V poutavém vyprávění dalších dvou detektivů, Jakuba a jeho sluhy Vítka, barvitě ožívá stará Praha a každodenní život dávných obyvatel Českého království.

tembr Sudte spravedlive

Jitka Asterová, Miroslav Škoda: O sexu s Jitkou Asterovou (již vyšlo)
Čtou: Jitka Asterová, Libor Hruška, Anna Kameníková, Eva Hacurová, Jan Hofman, Kryštof Bartoš
Režie: Jan Drbohlav

Jitka Asterová nahlíží na vztahy, lásku a sex. Otevřeně mluví i o svých zkušenostech.

tembr O sexu

Oliver Pötzsch: Hrobník (vyšlo 27.4.)
Čte: Otakar Brousek
Režie: Jan Drbohlav

1893: Augustin Rothmayer pracuje jako hrobník na známém vídeňském ústředním hřbitově. Nevrlý podivín je současně velmi sečtělý a vzdělaný samouk. Ve volných chvílích sepisuje Almanach pro hrobníky. Inspektor Leopold von Herzfeldt ho však připraví o klid. Mladý policista totiž potřebuje odborníka na vše, co souvisí se smrtí. Vyšetřuje brutální vraždy vídeňských služek. Každá z nich byla nemilosrdně probodnuta kůlem. Hrobník ví, že tímto způsobem byli od dávných dob nebožtíci drženi ve svých hrobech, aby neškodili živým. Řádí snad ve Vídni vrah věřící v upíry...?

tembr Hrobnik

Coleen Hoover: 9. listopad (pouze ve formátu ke stažení – již vyšlo)
Čtou: Klára Suchá a Robert Hájek
Režie: Alexandra Bauerová

Den před odjezdem z L. A. se Fallon seznamuje se začínajícím spisovatelem Benem. Jejich neovladatelná přitažlivost vede k tomu, že Fallonin poslední den ve městě stráví společně. Pro Bena je Fallonin život přesně tou inspirací, kterou pro své psaní hledal. Rozhodnou se proto zůstat v kontaktu. Vedou sice oddělené životy a prožívají vlastní vztahy, každý rok v ten samý den se však setkávají. Po nějakou dobu to funguje, až si jednoho dne Fallon není jistá, jestlí jí Ben říká pravdu, nebo si jen realitu vymýšlí, aby dosáhl své dokonalé zápletky. Zažijí jedinečnou love story, nebo oba skončí se zlomeným srdcem?

tembr 9LISTOPAD

Nicolas Sparks: Milý Johne (pouze ve formátu ke stažení – již vyšlo)
Čtou: Marek Němec a Klára Sedláčková Oltová
Režie: Vlado Rusko

Jednoho dne dostane osamělý voják kdesi v Iráku dopis, začínající oslovením Milý Johne…

John Tyree je vojákem americké armády, k níž se nechal naverbovat po střední škole jen proto, aby nějak naložil se svým bezcílným životem. Po letech strávených ve válce na Balkáně se na pár dní vrací domů, aby se nečekaně a neodvolatelně zamiloval do dívky svých snů. Půvabná a laskavá Savannah jeho city opětuje a na jediný letní týden se celý svět stane hřištěm pro jejich lásku. Savannah se s Johnem rozloučí s jednoznačným příslibem: Jestliže se vrátíš, provdám se za tebe. Ani jeden si nepřipouští, že vzdálenost mezi nimi může narušit upřímné, ale křehké pouto...

Potom přijde 11. září roku 2001 – a svět se navždy změní. John musí volit mezi slibem Savannah a přísahou, kterou složil pro svou vlast. Vrátí se do armády a Savannah mu slíbí, že na něj počká – jenže zároveň zjišťuje, že odloučení je pro lásku krutou zkouškou.

tembr MILY JOHNE

Lone Thielsová: Posedlé dítě (pouze ve formátu ke stažení – již vyšlo)
Čte: Tereza Hofová
Režie: Johana Ožvold

Na hřbitově je nalezen brutálně zavražděný muž. Krátce nato se najde znetvořené tělo malého chlapce. Londýnská korespondentka Nora Sandová si začíná myslet, že obě vraždy souvisejí s rozvodem slavného páru – hvězdy dánské reality show a ruského oligarchy, kteří mezi sebou bojují o svěření syna do péče. Ale neukousla si Nora pro jednou příliš velké sousto? Honba za pravdou ji zavede až do nejtemnějších londýnských zákoutí, kde vládne černá magie.

tembr Posedle dite

Lucie Hušková: Simka (pouze ve formátu ke stažení – již vyšlo)
Čte: Veronika Lazorčáková
Režie: Alexandra Bauerová

Román o touze po lásce rodiče a odhodlání jí dosáhnout, ať to stojí cokoliv. Třiadvacetiletá Simona, které všichni říkají Símka, žije s mámou v domě po babičce. Jediné, po čem touží, je život obyčejné mladé ženy – prožívat první vážnou lásku a snít o budoucnosti. Namísto toho musí trpělivě snášet máminy proměnlivé nálady a fyzické tresty. I tak je ale přesvědčená, že by pro ni udělala cokoliv. Jednoho dne však přijde chvíle, která zamává celým Símčiným životem. Chvíle, kdy se ukáže, jestli opravdu stojí za to obětovat všechno člověku, od něhož se lásky zřejmě nikdy nedočká…

tembr Símka

Michael Mammay: Mise na planetě (pouze ve formátu ke stažení – již vyšlo)
Čte: Libor Hruška
Režie: Jan Drbohlav

Ostřílený vojenský důstojník odhalí smrtící spiknutí na vzdálené, válkou zmítané planetě. Váleční hrdinové před důchodem nejsou obvykle posíláni do dalekých končin Galaxie kvůli rutinnímu vyšetřování. Proto když plukovník Carl Butler přijme žádost svého starého a vlivného přítele, ví, že jde o něco zásadního – něco, o čem zdaleka neví všechno. Syn nejvyššího radního se ztratil v akci na základně Kappa, vesmírné stanici obíhající válkou zdecimovanou planetu. Mladý poručík byl zraněn a evakuován – ale neexistuje žádný záznam, že by kdy dorazil do polní nemocnice.

Plukovník Butler záhy zjistí, že základna Kappa je labyrintem slepých uliček a sabotáží: velitelka nemocnice něco tají, velitel zvláštních operací nikdy neodlétá z planety, svědkové se ztrácejí, radarová data mizí a na planetě číhá mimozemský nepřítel. Butler nemá jinou možnost než sestoupit na povrch nepřátelského světa – někdo totiž válečnou zónu využívá jako zástěrku svých zločinů.

Plukovník se jen musí vrátit zpět živý…

tembr Mammay Mise na planet

Aleš Novotný: pamatuj na smrt (pouze ve formátu ke stažení – již vyšlo)
Čte: Petr Neskusil
Režie: Daniel Tůma

Středoškoláci Adam a Martin vyrůstali u prarodičů v Praze. Teď se ale stěhují na maloměsto, k otci kriminalistovi, který o ně léta nejevil zájem. Cestu si k němu hledají jen těžko, a navíc si musí zvykat na novou školu, a ne vždy kamarádské spolužáky. Než se ale kluci stihnou trochu zabydlet, městem otřese starý zločin, na který se málem zapomnělo – v lese najdou tělo roky pohřešované dívky Sáry. Další vražda na sebe nenechá dlouho čekat a co hůř, s tou první zcela očividně souvisí. Mezi lidmi v městečku propuká nervozita a strach a Adam, kterému okolnosti případu nedají spát, se vrhá do vyšetřování na vlastní pěst. Je totiž více než jasné, že vrahem je někdo, koho zná…

tembr Pamatuj na smrt

Rolf Börjlind, Cilla Börjlind: Milosrdný samaritán (pouze ve formátu ke stažení – vychází 28.4.)
Čtou: Anita Krausová a Martin Stránský
Režie: Jan Drbohlav

Ne každý, kdo tvrdí, že chce pomáhat lidem, říká pravdu... Olivia Rönningová zmizela. Její kolegyni Lise Hedqvistové brzy dojde, že musela být unesena. Když se Tom Stilton dozví, co se stalo, rozhodne se hned opustit svou ostrovní covidovou karanténu. Lisa a Tom se vydávají po stopách, a ty je zavedou k osamělé chatě. Když k ní však dorazí, je v plamenech a později je v jejích ruinách nalezeno ohořelé ženské tělo. Je to Olivia? Mezitím byla Mette Olsäterová, jejich šéfka na penzi, jmenována národní koordinátorkou dodávek vakcín proti covidu. Jenže kdosi je odhodlán udělat cokoli, aby jejich doručení sabotoval. Milosrdný samaritán je další knihou z bestsellerové severské detektivní série Skočný příliv.

tembr Milosrdny samaritan

Jodi Taylor: Symfonie ozvěn (pouze ve formátu ke stažení – vychází 28.4.)
Čte: Tereza Dočkalová
Režie: Alexandra Bauerová

Pod zdánlivě nevinnou rouškou Svaté Marie probíhá tak trochu jiný historický výzkum. Tamní zaměstnanci v žádném případě nepřipouštějí, že by šlo o cestování v čase, místo toho zkoumají „významné historické události v příslušné době“. Ne vždycky se jim daří zachovat zdání neškodných výstředníků – třeba jen proto, že když je dlouho klid, vzápětí jejich vinou něco hodně hlasitě vybuchne, jelikož k tomu prostě mají sklon...

Na May a tým od Sv. Mary čeká opět několik výletů. Ve viktoriánském Londýně obhlédnou Jacka Rozparovače, stanou se svědky vraždy arcibiskupa Thomase Becketta a zjistí, jaký zvuk vydává pták dodo, když se vrhne na sendvič s okurkou. Především ale budou muset čelit svému úhlavnímu nepříteli, který je odhodlaný zničit nejen je, ale i samotnou historii.

Více informací: www.euromedia.cz

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Michal Šefara o knize Podsvětí
sefara1„Když se podíváte na pražské metro, uvidíte opravdu fascinující stavbu, skutečnou jeskyni města“ říká v našem rozhovoru Michal Šefara, autoru velice zajímavého fantastického thrilleru s názvem Podsvětí. Děj této knihy je zasazen do pražského metra. J...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Oheň proti vodě. Přízrak z daleké arabské pouště proti strašidlu z povodí Hronu

tympanum pekelnici200Přicházejí před tureckými oddíly, aby jim vyčistili cestu pekelným ohněm. Pekelníci. Proti nim stojí kapitán Báthory a Stěpan Voronin. Na pomoc jim přichází vodní příšera jménem Blivajz.

...

Literatura

Když sníte o novém životě a přichází noční můra

dokonali sousede perex"Jakože nějaký Stepfordský paničky?" skoro se vám chce říct. Ostatně stejné zvolání napadne v jednu chvíli i samotnou hlavní hrdinku této knihy. Helen se přestěhovala do Německa se svým mužem, který vyučuje na mezinár...

Divadlo

Co se stane, když naše vnitřní dítě mrzne?

Chladne-dite perexMít nějaký životní plán. To je to, co starší generace očekává od svých potomků. Jasnou vizi, do detailů promyšlenou cestu, po které by šli. Potomkové však nic takového nemají. Ano, vědí, co nechtějí, ale není jim jasné, jak by vlastně...

Film

Hvězdný tým Avengers udělá radost (nejen) filmovým fanouškům

altPatříte-li k filmovým, případně komiksovým fanouškům, určitě víte, že Avengers jsou jedním z nejočekávanějších titulů, které se na nás v letošním roce chystají. A očekávaní nejsou malá. Spíše televizní režisér Joss Whedon tedy pře...