Práce a budoucnost Tomáše Tvrdého

Práce a budoucnost Tomáše Tvrdého

Tisk

200 tvrdyaaLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod slunečními paprsky? Nebo jen dobíjejí energii na podzimní tvorbu? Zeptali jsme se Tomáše Tvrdého…




Tomáši, jaké je vaše léto? Máte něco rozepsáno, rozkresleno nebo odpočíváte?

Ačkoliv bych nejraději rozjímal někde v klidu u moře a za šumu slané vody četl, psal či kreslil, prožívám léto ryze pracovní. V hlavě nosím dva obrazy a ty musí co nejdřív na plátno, jinak si občas čmárám na papír. S psaním je to o něco lepší. Jestli někdy budu starý nebo bohatý, všechen svůj volný čas chci věnovat tvorbě. To je můj velký sen.

Last Fuck Of 001

Nedávno vyšly v novém vydání horory Zuby nehty, které jste ilustroval. Prozraďte, jsou lekavé příběhy vámi oblíbeným žánrem?

Dá se říct, že od útlého věku nekreslím nic jiného. Když mi bylo asi šest, rodičům to přišlo divné. Ptali se mě, proč kreslím samé morbidní příšernosti a nezkusím nějaké pěkné věci jako ostatní děti. Vysvětlil jsem jim, že mi přijde pěkné právě to, co kreslím. Skutečné věci mi připadaly nudné. Později to zkusili ještě jednou s odkazem na psychologa a jestli prý mě něco netrápí. Nakonec pochopili, že tohle téma mě prostě baví a rozhodně nejsem magor. Pod vlivem komiksů, počítačových her a amerických filmů je těžké kreslit jinak.

Bez názvu 001

Co byste rád ilustroval, kdybyste si mohl vybrat?

Jednoznačně Alenku v říši divů a pak cokoliv od Gaimana, Lovecrafta, ani Poe by nebyl marnou výzvou. U mě prostě vítězí fantazie nad reálnem.

Jste také spisovatel, takže se ptám – co máte připraveno pro čtenáře?

Připraveno zatím stále nic. S velkými přestávkami pracuji na novele a povídkovém románu spadajícím spíš do kategorie literárních experimentů. Nechybí mi inspirace, ale hlavně čas a do jisté míry i sebekázeň. Po pracovním dni člověku nezbývá moc sil na další práci. Psaní je pro mě řehole a kreslení zrovna tak.

Vím, že jste členem tvůrčí skupiny Hlava nehlava, z níž se etablují autoři vydávající někdník LiSt. Připomeňte, prosím, čtenářům jeho vznik, podobu a osvětlete pojem „někdník“ 

LESBOID 001

Ech! Zpropadený LiSt! Teď už se nikomu kromě mě do vydávání dalšího čísla moc nechce. Důvody se různí. Zaměstnání, vlastní projekty, svatby, těhotenství, osobní neshody, nedostatek inspirace... Někteří členové jsou proti původní idey různorodosti autorů a ilustrátorů. Já naopak uznávám pestrost. Pokud je to kvalitní tvorba, tak proč ji nezařadit? Tímto oficiálně žádám čtenáře, pokud sami tvoří, ať už výtvarně či literárně, aby mě neváhali kontaktovat na e-mailu redakce LiStu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Stále věřím tomu, že dělat literaturu pro literaturu má smysl. O vzniku LISTu si můžete přečíst v tomto rozhovoru http://www.kultura21.cz/literatura/3287-list--netradini-nkdnik-mladych-autor. Starší čísla a ostatní informace pak hledejte na adrese www.literarnistagnace.weebly.com. Možná by nebylo od věci dělat LiSt pouze formou e-zinu. Toliko k LiStu a jeho náborovo-agitačnímu koutku.

Přesto se ptám, je v přípravě nové číslo? Pokud ano, kde si tento netradiční literární a výtvarný počin můžeme přečíst?

V přípravě bohužel není. Stihli jsme jen vybrat téma pro další číslo, kterým měl být “Maďarský guláš speciál”. Literární experimentování s parodováním maďarštiny, jak to dělal kdysi pan Wimmer. To nás nadchlo v podstatě všechny. Pak nám všem nějak došel dech. Inu pracující lid už není studentstvo, aby mohlo po večerech vysedávat u piva a vymýšlet blbosti, což je škoda.

K létu patří odpočinek – umíte odpočívat?

Odpočívat umím asi ze všeho nejlépe. Jsem odborník na odpočívání a aplikovanou prokrastinaci.

IMG 3390

Léto si někteří nedokáží představit bez knížky – co čtete, když nepíšete nebo nemalujete nebo nerpacujete?

Nedávno jsem dočetl Čínskou kočku a jiné pohádky od Waltariho. Rozečtených mám průměrně deset až patnáct knih. Dočtu jen ty, co za to stojí.

Jaké knížky byste rád doporučil čtenářům pro letní dny?

Nepromokavé a velké, abyste při čtení u vody vleže na zádech nedostali úpal a nerozmočili si mokrýma rukama z plavání stránky. Každý ať čte, co ho baví. Hlavně ať čte! Četba tříbí ducha i charakter.

Na závěr nám prozraďte, co chystáte pro nás na podzim? Knihu, autorské čtení z hororů…?

Knihu chystám až na jaro. Autorské čtení hororů podle mě už nemá smysl. Kniha si žije vlastním životem. Lákalo by mě však nějaké menší autorské čtení s kolegy z Literární akademie. Například ve Večerech pod letlampou Reného Nekudy. Číst nějaké dosud nepublikované povídky z šuplíku by bylo fajn. Člověk tak dostává jedinečnou příležitost zjistit od nestranného publika, jestli se jeho texty líbí. Podobnou zkušenost mám jen z autorského čtení na festivalu Mezi ploty. A byla to zkušenost zatraceně silná a k mému překvapení velmi pozitivní. Nakoplo mě to.

Děkuji za rozhovor a věřím, že někdník LIST nezanikne a rukopis bude napsán.

Foto: archiv T. Tvrdého


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Socha: „Vyslovení nejdelšího dinosauřího rodového jména Micropachycephalosaurus? To už mi problémy dávno nedělá.“

vladimir socha 200Vladimír Socha je český publicista, pedagog a paleontolog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie i přírodních věd jako takových. Po absolvování přírodovědného gymnázia vystudoval Univerzitu Hradec Králové (20...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Muzeum Kroměřížska zve na výstavu Krásou a vůní oděná

foto perexKrásou a vůní oděná je název výstavy, kterou můžete ještě do 2. března letošního roku vidět v Galerii v Muzeu Kroměřížska v Kroměříži. Velká sbírka flakonů a toaletního skla Eriky Bubeníkové doplňují šperky z dílny Radky Bidlákové, malované hedváb...


Literatura

Mějte i vy bezodpadovou domácnost

moje zero waste 200V nakladatelství Esence začali poslední dobou vydávat knihy malého formátu plné zajímavých a poučných informací. Jednou z nich je Moje zero-waste kuchyně obsahující jednoduchý návod, jak neplýtvat jídlem.

...

Divadlo

Zaráz – Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo Uherské Hradiště opět po roce bilancují společnou přehlídkou

Zaraz2024 200Šest inscenací z nejnovějšího repertoáru Městského divadla Zlín a Slováckého divadla Uherské Hradiště - to je ZARÁZ, přehlídka jediných dvou profesionálních divadel působících ve Zlínském kraji. Ve třech dnech uvidí aktuální tituly kritici, publ...

Film

Co znamená mít dobrý sex se dozvíte v novém snímku Hodně štěstí, pane Veliký

hodne stesti 200V polovině července, konkrétně 14.7., vtrhne do českých kin komediální drama s názvem Hodně štěstí, pane Veliký. Snímek plný sexuálního napětí, lehkých postelových scén a humoru je také o touze po opravdovém a nepředstíraném orgasmu. V hl...