„Jako obvykle jsem měl největší problém rozhodnout se, jestli jsem běloch, nebo indián…“

„Jako obvykle jsem měl největší problém rozhodnout se, jestli jsem běloch, nebo indián…“

Tisk

Maly velky muz 200Když jejich karavanu na cestě do žírné Kalifornie roku 1852 přepadnou Čejeni a zmasakrují ji, nezbývá malému Jacku Crabbovi než přidružit se k jejich kmeni. Adoptivní rodiče, náčelník Stará stanová kůže a jeho squaw Bizoní bahniště, se div nepřetrhnou, aby mu vštípili světonázor jediných Lidských bytostí v slzavém údolí jménem Amerika.

Leč krize identity si už na chlapci vybrala daň. Jack nejenže neví, na čí straně má v řežbě o podobu západní hranice své vlasti stát (a proč by taky měl vůbec někomu stranit), ale navíc mu osudy zkříží sladké městské dámičky i roztoužené dívky z týpí, sveřepí pistolníci, maniakální vojevůdci, vykukové, náfukové i notně vypečená porce dilemat daných tím, že v osidlech doby neuvázl sám. Na sklonku pohnutého žití, v němž se přichomýtl k bitvě u Wachity i ke Custerovu debaklu u Little Bighornu, rekapituluje své antihrdinské zážitky, až z toho přizvanému reportérovi oči přecházejí. Je to celé pravda pravdoucí, anebo nás ten sedmilhář tahá na vařené nudli? A co chcete od příběhu, který trumfne i spaghetti western?

Podměrečný vzrůst, napáchané kulišárny i skvělá vyřídilka ve filmové adaptaci románu (1970) ideálně sedly na tělo Dustinu Hoffmanovi. Popřejte sluchu malému velkému světákovi, jenž strčí do kapsy Forresta Gumpa i s baronem Prášilem!

Ohlasy

„Nejlepší a nejvěrohodnější román o krvavé kolonizaci Západu. Howgh.“ – The New York Times

„Hraničářská epocha v podání vetchého barda, který vynikal schopností být v nesprávnou chvíli na nesprávném místě. A bez pokrytecky korektních tlachů, protože královský šašek si nemusí brát servítky.“ – The Los Angeles Times

„Za tak výmluvný škleb by se nemusel stydět ani Mark Twain.“ – Henry Miller

Thomas Berger (1924–2014)

Přímo z akademické posluchárny v rodném Cincinnati tak jako mnozí další američtí mládenci narukoval na evropské bojiště druhé světové války. Poté sloužil jako lapiduch v okupovaném Německu a tyto zážitky zpracoval v prvotině Crazy in Berlin (1958, Šílenec v Berlíně) – úvodním díle eskapád svého alter ega Reinharta. Po návratu do vlasti vystudoval Kolumbijskou univerzitu, stal se přesvědčeným pacifistou a ještě vášnivějším knihovníkem a publicistou, jenž své názory přetavoval do satirických šlehů v řadě literárních žánrů. Jejich podobu navíc i skvěle parodoval. V prášilovské epopeji Malý velký muž (1964, č. poprvé 1977) rozstřílel kolonizační patos Divokého západu s vervou pohrdavého pistolníka. Tento pitoreskně pikareskní román, který se dočkal ještě pokračování Návrat Malého velkého muže (1999, č. 2000), roku 1970 zfilmoval Arthur Penn s Dustinem Hoffmanem v titulní úloze. Neméně slavná byla v USA i autorova rozhlasová fraška U zubaře (1981). Filmových adaptací se dočkaly též jeho bestiálně černá komedie Neighbors (1980; Sousedé), do let hospodářské krize zasazený a na Pulitzerovu cenu nominovaný The Feud (1983; Svár) a mysteriózní gangsterka Meeting Evil (1992; Schůzka se zlem). Amerika v něm ztratila humoristu gogolovské ráže.

Jan Hofman (* 1986)

Rodák z Třeboně obdržel k diplomu z Pražské konzervatoře i Cenu Zuzany Navarové 2009, kterou Nadace Život umělce každoročně uděluje nejnadanějším studentům této školy. Pohostinsky vystupuje na jevišti Švandova divadla a Divadla na Vinohradech, ve hrách Divadla Na Prádle i na scéně ABC. V televizi, kde se pravidelně objevuje v seriálech (Kriminálka Anděl, Velmi křehké vztahy, Bazén,Ulice, Dáma a Král ad.), slavil největší úspěch ztvárněním dvojnásobného vraha v cyklu detektivních grotesek Ach, ty vraždy! či ústřední postavy série Semestr, kterou uvedla TV Stream. Věnuje se rovněž muzikálu a je členem skupiny historického tance Campanello.

Kamil Halbich (1966)

U rodáka z Liberce se zájem o herectví zprvu utkával s lehkou atletikou na závodní úrovni – dodnes aktivně pěstuje golf. Už za studií DAMU na sebe upozornil v seriálech coby mladičký důstojník Bílek (Chlapci a chlapi) a zapálený policejní novic Igor (Dobrodružství kriminalistiky). Po absolutoriu hostoval na metropolitních scénách a roku 1992 se stal členem souboru Divadla Labyrint (po obnovení opět Švandovo divadlo). Výrazný projev ho zde předurčil nejen k hlavním rolím v Shakespearově Hamletovi, Dostojevského Idiotovi či Gogolově Ženitbě, ale i v osvědčených titulech moderního repertoáru (Kurs negativního myšlení, Kdo je tady ředitel?). Vedle role souchotináře Pepy z Učitele tance a mimozemšťana Hmoty z TV přepisu Falletovy frašky Zelňačka mu další příležitosti poskytly snímky Grandhotel, Modelář a seriály Zdivočelá země, Hotel Herbich, Útěk do Budína, Gympl s (r)učením omezeným, Nemocnice na kraji města – nové osudy a Modrý kód. V dabingu exceluje především v seriálu Červený trpaslík, v jehož české verzi promlouvá za neurotického mimoně Rimmera (Chrise Barrieho), a bývá proto žádaným hostem pravidelného fanouškovského setkání Trpaslicon. Ve vážnějších polohách propůjčuje hlas třeba herci Edwardu Nortonovi.

Maly velky muz audio

Malý velký muž
Autor: Thomas Berger
Interpret: Jan Hofman, Kamil Halbich
Režie: Michal Bureš
Délka nahrávky: 21 hodin 54 minut
Překlad: Tomáš Jeník
Hudba: Ondřej Brousek
Ilustrace: Jindřich Janíček
Datum vydání: 22. června 2023

Více informací: https://onehotbook.cz/collections/all/products/maly-velky-muz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

M. Nasir KHAN z Bali: Šperky z kokosu, perleti i plodů keřů

sperky200Šperky pro něj znamenají celoživotní zálibu, možnost realizovat se, dává do nich pozitivní energii. Ve svém obchodě na ostrově Bali nabízí M. Nasir Khan stovky originálních šperků, včetně extravagantních mohutných náhrdelníků. Všechny navrhuje a vyráb...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ladislav Fuks: Příběh kriminálního rady

Fuks 200„Detektivní horor“ Příběh kriminálního rady může být podobenstvím o těžkostech dospívání a touze vymanit se z rodičovského vlivu, ale zároveň je mrazivým a napínavým pátráním po pravém původci zločinu. V metaforické rovině je úvahou o příčinách viny a ...


Literatura

Přechodné dokonalosti – přemýšlivý detektivní román z právnického prostředí

Prechodne dokonalosti 200Všechno začalo zdánlivě bezvýznamným telefonátem mého bývalého spolužáka z vysoké školy. Sabino Fornelli je advokát a zabývá se občanskoprávními případy. Když některý jeho klient potřebuje poradit v trestněprávní zá...

Divadlo

RockOpera Praha natáčí videoklip s Evou Urbanovou a Kamilem Střihavkou

rop eva kamil 200Spojení RockOpery Praha a Evy Urbanové dostane nové obrysy. Holešovické divadlo totiž chystá nový videoklip k očekávané premiéře opery Trója, v níž se operní pěvkyně chopí role bohyně lovu Artemis. Klip vznikne ke skladbě Přísahej a t...

Film

Na Prázdninách s Broučkem se občas i pobavíme

Prazdniny s Brouckem perexPohodová rodinná komedie PRÁZDNINY S BROUČKEM, kterou natočil začínající režisér JIŘÍ MATOUŠEK, těží z osvědčených zápletek i postav (v tomto případě se jedná o sbližování městských lidí s vesničany). Avšak vyznačuj...