Ženská přitažlivost, aneb poezie trochu jinak

Ženská přitažlivost, aneb poezie trochu jinak

Tisk

Ženská přitažlivostV aktuální tíživé době, kdy trávíme podstatně více času sami se sebou než kdykoliv předtím, je třeba využít každé příležitosti pro zklidnění duše a odreagování se od všedních starostí a strachů. K tomu může skvěle posloužit třeba i myšlenkové ponoření do nápaditých, neotřelých a leckdy i dojímavých veršů. Poetická sbírka s názvem ´Ženská přitažlivost´ je originálně pojatým básnickým dílem s motivem poutavé demonstrace odlišností vnímání mužského a ženského světa.

Mužský a zároveň zkušený element je ve sbírce zosobněn pražským básníkem Jiřím Brůnou, který je v oblasti české poezie již zavedenou značkou stojící za více než desítkou úspěšných publikací. Pro Petru Čihákovou reprezentující ženský pohled a do jisté míry protipól jemného, mladistvého pohledu je sbírka spoluautorskou prvotinou. Přečtěte si, co říkají oba autoři (nejen) ke knížce, která by rozhodně neměla uniknout pozornosti žádnému milovníkovi hodnotné poezie!

Nemůžu se úvodem nezeptat, jak se zrodil nápad na takto koncipovanou poetickou sbírku a jak se vám vzájemně spolupracovalo?

J.B.: Petra mě původně oslovila s prosbou, zda bych jí nepomohl s texty pro její projekt ´Knihy trochu jinak´, jehož cílem je pomáhat studentům s maturitou z literatury. Při spolupráci jsem zjistil, že je Petra zároveň autorkou básní, které si psala sama pro sebe do ´šuplíku´. Natolik mě její práce i způsob tvůrčí komunikace nadchly, že jsem jí nabídl, zda by se nechtěla stát spoluautorkou textů ve sbírce, jejíž scénář jsem nosil už delší dobu v hlavě.

Tímto spojením se stala sbírka unikátní, což se u každého svého díla snažím. Jak už je u mě zvykem, veškeré vytvořené texty projdou odbornou kontrolou, než spatří světlo světa. Dříve tuto odbornou roli plnil Jaroslav Holoubek, nicméně v případě této sbírky to byl pan doktor David Dresler. Jeho pozitivní reakce byla pro mě potvrzením, že je sbírka připravena pro knižní podobu.

P.Č.: Byla jsem mile překvapena, že pan Brůna ve mě natolik věřil, že mi svěřil autorství části textů této sbírky. Byl to od něho trochu risk, protože se jednalo o moji prvotinu. Vzala jsem to jako velkou výzvu. Bylo to pro mě velmi inspirující a zároveň profesně přínosné. Nejen samotná společná tvorba, ale i následný odborný posudek pana doktora Dreslera. Hodně jsem si ulevila, když byly i mé texty schváleny a sbírka mohla být vydána.

Spoluautoři knihy

Jiří, sbírka představuje jistý tematický odklon od vaší dosavadní tvorby. Zajímalo by mě, jaké jsou reakce čtenářů, kteří již měli možnost se s ní seznámit?

J.B.: Sbírka se skládá ze tří částí. První část, to je vlastně poetická detektivní zápletka. Druhou část tvoří společné texty autorů. Ve třetí je popsáno, jak to s tou ženskou přitažlivostí ze ženského pohledu u mužů vlastně je.

Z reakcí na sbírku, které se ke mně dostávají, mám radost. Je to poezie ´trochu jinak´, kde nechybí napětí. Ženské pokolení vychází z tohoto pohledu neušlápnutě, ba naopak jako rovnocenný soupeř pohledu mužského.

Jak byste konkrétně vystihli ony hlavní protiklady ženského a mužského světa, jež jsou hlavním motivem sbírky?

J.B.: Nechci, aby sbírka vyzněla jako podbízení se ženám. Rozhodně ale musím přiznat, že je zde dáván velký prostor pro ženský pohled na svět, pro vyjádření jejich tužeb, ale i to, jak právě ženy vnímají muže, kteří jsou mnohokrát vnímáni jako ´páni tvorstva´.
P.Č.: Na textech je krásně vidět odlišný úhel pohledu. Muž i žena jsou přímočaří. Muž jasně ví, co chce a neohlíží se na rodinné zázemí své či ženy. Neustále ´přitvrzuje´ a svými verši naléhá, dokud žena nepodlehne. Ani ona nezůstává pozadu, sahá po nejklasičtější milenecké strategii a od počátečního odmítání se pod tíhou slov začne lámat, aby nakonec povzbudila muže ještě více a to dojmem, že zvítězil.


Ženská přitažlivost je vlastně dialogem či korespondencí stárnoucího, avšak stále klukovsky zvědavého básníka s éterickou mladou ženou. Mohou se čtenáři těšit i na erotický nádech mezi řádky?

J.B.: To by se nemohla sbírka jmenovat Ženská přitažlivost, kdyby tomu tak nebylo. Pokud někdo nebude spokojen s formou ´nádechu´´ v prvních dvou částech, tak v závěrečné části už to nebude pouze ´nádech´ mezi řádky.
P.Č.: Ženská přitažlivost spočívá hlavně v její nedostupnosti. Korespondence s panem Brůnou byla velmi hravá a ač jsme postupovali dle scénáře, opravdu budila mnoho skutečných pocitů. A není se čemu divit, každá dívka snila alespoň jednou v životě o tom, že pro ni někdy nějaký muž složí báseň či píseň. Já nejsem výjimkou. Mezi řádky je ledacos ukryté a skutečně šlo někdy o nádech čehosi, někdy o rozčílení, dost možná z mužské neotřelosti. :-)

IMG 5822


Na první pohled zaujme i přebal knihy. Prozradíte, kdo je jeho autorem?

J.B.: Dlouho jsme vybírali mezi různými i renomovanými malíři a grafiky. Nakonec jsme se rozhodli pro amatérského malíře pana Semiona SH, penzistu z Brna. Je výjimečný nejen svými pérovkami, ale i krátkými básnickými texty a humorem.

Petro, řekněte nám něco málo o Vašem unikátním projektu ´Knihy trochu jinak´, díky kterému jste se s Jiřím potkali, a v kterém může veřejnost zaznamenat Váš vztah k literatuře.

P.Č.: V Projektu Knihy trochu jinak se snažím pomoci především studentům. A to nejen s výběrem knih k maturitě, ale i její přípravou. Skrze videa mohou poměrně rychle zjistit, která kniha by je konkrétně mohla bavit, které téma se jich třeba i přímo, či nepřímo dotýká. Výběr knih k maturitě by tak mohl mít velký přesah. Jejich podstata je výchovná. Psychologie postav, na které narážíme, nám mohou pomoci pochopit, proč se někdy věci dějí tak, jak se dějí a lidé reagují tak, jak reagují. Nebo proč se například vztahy mezi lidmi rozkládají. Student by si měl nejdříve poslechnout obsah i interpretaci a následně se rozhodnout, jestli si tuto knihu skutečně vybere k maturitě.

Proto zpracuji kompletní seznam povinné literatury, ta čítá až šest set titulů a budu si přát, aby se to takto dostalo do podvědomí nejen studentům, ale možná i učitelům a rodičům. Aby byl výběr knih smysluplný, protože pak věřím, že si studenti knihy skutečně mohou přečíst. Zároveň každých deset knih spolupracuji s jiným českým umělcem a ti vytvářejí vlastní autorské práce na motivy knih. Tím se snažím studenty inspirovat k vlastní tvorbě.

Jestli tedy můžu poradit, mrkněte se na www.knihytrochujinak.cz, kde se vše dozvíte a můžete sami posoudit, zdali se mi můj záměr daří realizovat.

Ženská přitažlivost

Jiří, v posledních letech je možné pozorovat náznaky renesance zájmu o poezii. Přibývá mladých začínajících autorů i autorek a možná i čtenářů. Myslíte, že se jedná o skutečný trend a jak obecně hodnotíte tvorbu mladších kolegů z perspektivy zkušeného autora?

J.B.: V počátcích devadesátých letech se mé sbírky vydávaly v tisícových nákladech. Jednalo se o česko-anglickou verzi takzvané Andělská série, čtyř po sobě jdoucích samostatných sbírek, nebo česko-francouzskou verzi Cesty kolem kruhu. Nyní jsou náklady podstatně nižší. V současné době je to vše ještě komplikováno uzavřenými obchody. Díky tomu došlo k velkému pokles prodeje populárnějších žánrů, natož poezie. V této souvislosti jsem rád, jak je naše společná sbírka poměrně úspěšná.

Co se týče mladých autorů, tak je samozřejmě sleduji. Témata jejich děl zůstávají stejná. Možná u nich trochu postrádám odvahu se více rozhlížet. Naopak mi ale připadá, že jsou kultivovanější, přímější, což potvrdila i Petra v textech naší společné sbírky.

Mohou se vaši věrní čtenáři do budoucna těšit i na nějaký další společný počin?

J.B.: Aktuálně se touto myšlenkou zabýváme. Jestli se k druhé sbírce odhodláme, tak bude tentokrát scénář plně v režii Petry. I pro mě samotného by to tedy bylo něco nového.

P.Č.: Spolupráce s panem Brůnou mě velmi baví. Dle mého názoru je to současný nejlepší básník. Odpovídají tomu i jeho texty, které vznikají k projektu Knihy trochu jinak a jsou jakýmsi vzkazem pro studenty. Knihy od Seiferta, Villona, Václava Hraběte a řady dalších jsou dnes, díky panu Brůnovi, doplněny mnohdy i o srozumitelnější formu. Je to ten nejlepší učitel, kterého se musím držet zuby nehty...

Chtěli byste na závěr něco vzkázat?

J.B.: Nebát se číst poezii. I v ní lze najít spoustu informací a emocí, které jsou rozhodně k životu potřebné a podle mě i důležité.

P.Č.: Všechno má v životě svůj čas a svůj vývoj. Tak je tomu i ve vztahu k poezii. I já jsem cestu k ní hledala, abych nakonec dospěla k tomu, že může být velmi inspirativní, a to ve všech představitelných směrech.


Ptal se Jiří Matěj Brůna

Pochází ze širší spisovatelské rodiny, sám se však věnuje spíše publicistické tvorbě zaměřené na oblast školství a vzdělávání, k níž má jako soukromý učitel a v minulosti český rekordman v počtu vystudovaných škol v nejkratší době nejblíže. Ve chvílích klidu si s oblibou přečte některou z množství inspirativních knížek, včetně poezie. Autor knihy je jeho strýc. 

 

Zdroj foto JMB


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Beroun

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Štěpán Kojan: „Prvnímu ročníku Rocku pro faunu přeji podporu široké veřejnosti pro dobrou věc Fauny“

keks 200Rock pro faunu – je nový projekt, který chce pomoci přírodě a zvířatům. Předkládáme vám, našim čtenářům, první rozhovor s leaderem kapely KEKS Štěpánem Kojanem:

...

Literatura

„Chtěla jsem vydat knihu dlouhá léta,“ říká Petra Soukupová

altPetra Soukupová. Jméno skloňované ve světě literatury posledních let dost často. Její tři knihy mají své místo v nejedné domácí knihovničce a v těch veřejných se musíte na přečtení jejích příběhů zařadit do fronty. Prvotinou K moři...

Divadlo

Může půl promile alkoholu zajistit šťastnější život?

Chlast perexMartin (Petr Stach), učitel dějepisu, Nikolaj (Jacob Erftemeijer), učitel psychologie, Peter (Tomáš Petřík), učitel hudby, a Tommy (Robert Jasków), učitel tělocviku, již dávno rezignovali na své plány a sny. Doběhlo je vyhoření.

...

Film

Eva Zaoralová se na celý život zasnoubila s filmem

altJe neuvěřitelné, že stále činorodá Eva Zaoralová (případně též Hepnerová), překladatelka, filmová publicistka a dlouhou dobu také umělecká ředitelka karlovarského filmového festivalu, se letos dožívá osmdesáti let. Na její poč...