Nejkrásnější knihy roku: České publikace mají vysokou grafickou úroveň a přívlastek krásné si bezesporu zaslouží

Nejkrásnější knihy roku: České publikace mají vysokou grafickou úroveň a přívlastek krásné si bezesporu zaslouží

Tisk

knihovna perexSoutěž o Nejkrásnější knihy roku pravidelně vyhlašuje Památník Národního Písemnictví. O současnosti a budoucnosti této soutěže i trendech, které se ve vydávání knih objevují, si Kultura21 povídala s ředitelem Památníku Národního Písemnictví Mgr. Zdeňkem Freislebenem

 

 

Vnímáte v soutěži o Nejkrásnější knihy roku nějaké nové trendy například ve výtvarném zpracování knih, ilustracích apod.? 
Je zřejmé, že dochází především ke zkvalitnění knih v technologickém měřítku. Mám tím na mysli různé knihařské úpravy, neobvyklé formáty a pochopitelně polygrafické zpracování. To nakonec souvisí i s výtvarným zpracováním, které obsahuje řadu originálních a neobvyklých přístupů. 

Jak vysoký je zájem o účast v soutěži, která nakladatelství jsou stálicí a účastní se soutěže pravidelně? 
V současné době se dá říci, že zájem o soutěž je standardní v počtu přihlášených nakladatelství. Jsou to zcela jistě právě ti přední nakladatelé, mezi něž patří například nakladatelství Argo, Baobab, KANT, Arbor Vitae nebo Paseka. Nelze také opomenout velkou řadu institucí a muzeí, které se pravidelně této soutěže účastní se svými výtvarnými katalogy nebo odbornými publikacemi. V posledních letech jsou to právě ony, které přinášejí velmi zajímavě řešené publikace a zároveň spolupracují s celou řadou předních úpravců knih. 

knihovna katalogKatalog

Vyvíjí se v posledních letech nějak počet přihlášených knih, zvyšuje se nebo došlo v počtu přihlášených k nějakým výkyvům apod.? 
Zatímco počet nakladatelů, jak již jsem zmínil v předchozí otázce, se příliš nevychyluje, stoupá naopak počet přihlášených knih, to znamená, že nakladatelé vydají za knižní rok opravdu významné nebo kvalitně provedené knihy. 

Převládají mezi vítězi výpravné publikace, nebo naopak jde o spíš skromnější, ale výtvarně a technicky dokonale provedené knihy? 
Domnívám se, že trend je spíše k určitému minimalistickému pojetí knihy, což ale neznamená, že se neobjevují výpravné publikace, mezi něž patří především odborné katalogy z tematických výstav nebo některé publikace, které mají fotografický či obrazový charakter. Jako zajímavost lze uvést, že se objevují i některé firemní katalogy na velmi dobré grafické úrovni. 

knihovna katalog bKatalog

Zaznamenáváte nějaký posun v tiskařském a knihařském zpracování knih přihlášených do soutěže? 
Co se týká tiskařského a technického zpracování knih, je zde značný posun ke kvalitě. Zatímco v minulosti technická porota vyřazovala řadu publikací pro knihařské zpracování a různé technologické chyby, v současnosti lze konstatovat, že žádná z knih nebývá z této oblasti vyřazena. Je to dáno určitě tím, že současní nakladatelé si uvědomují, že kniha je celý komplet kvalitních prací od grafické úpravy k vytištění kvalitních obrazových reprodukcí až po zmiňované knihařské zpracování. Právě u něj se objevují již dříve zmiňované neobvyklé formy zpracování obálek či zajímavé možnosti vnější úpravy. 

Kam by podle vás měla soutěž v budoucnu směřovat? Měla by například porota vytipovávat publikace, které by si tento titul zasloužily a sama co nejaktivněji  oslovovat nakladatelství, aby přihlásila to nejlepší ze svého katalogu? Nebo se spoléhá na to, že nakladatelství sama budou mít zájem se špičkovou produkcí pochlubit?
Pochopitelně Památník národního písemnictví, který je pořadatelem soutěže ve spolupráci s Ministerstvem kultury, zajímá i otázka dalšího směřování této soutěže. Z těchto důvodů proběhlo několik jednání s členy porot a odborné veřejnosti již v minulých letech, které se věnovaly dalšímu vývoji této soutěže. Mezi ně patří například doplnění přihlášených publikací o další kategorie či hledání nových forem hodnocení soutěže, její prezentace a další možnosti a varianty, které souvisí s jejím zkvalitněním a pochopitelně i významem. 

knihovna expozice aKnižní expozice

Sledujete podobné soutěže v zahraničí a inspirujete se jimi? Pokud ano, jak si v kvalitě zpracování knih stojí Česká republika v porovnání se zahraničím? Nejkrásnější knihy se pravidelně vystavují na veletrhu Svět knihy. Putuje výstavní soubor knih ještě někam jinam, slouží někde například jako propagace české knihy v zahraničí? Pokud ano, kde, při jakých příležitostech? 
Máme možnost porovnat podobné soutěže v zahraničí, například s německou, švýcarskou, norskou produkcí a pochopitelně jsou pro nás i určitou inspirací. V případě prezentace kvality české knihy se kolekce nejkrásnějších knih roku pravidelně představuje na zahraničních knižních veletrzích, jako je Frankfurt nad Mohanem, Lipsko, Paříž, ale i další místa po celé Evropě. Naše instituce navíc velmi úzce spolupracuje se slovenskou soutěží Najkrajšie knihy Slovenska, kde zároveň tyto kolekce knih pravidelně představujeme. O tom, že česká kniha má své kvality svědčí i řada mezinárodních ocenění právě pro svou grafickou úroveň. 

knihovna expozice cKnižní expozice

Slouží ocenění Nejkrásnější kniha také jako určitá značka kvality? Například stalo se někdy, že by ocenění pomohlo prodeji knihy nebo třeba propagaci do zahraničí ve formě překladu a následného vydání? 
Ocenění Nejkrásnější kniha roku je určitě velmi pozitivní pro nakladatele, ale myslím, že slouží i k jistému vzestupu kvality vydávaných knih. Usilujeme také o to, aby oceněné knihy byly prezentovány s označením jako Nejkrásnější české knihy roku v knihkupectví. Jednou z možností bylo vydání plakátu s oceněnými nejkrásnějšími knihami. Nakonec o tom, že česká kniha má dobrý zvuk, svědčí i to, že v minulých letech si jedno z japonských muzeí věnovaných knize vyžádalo a prezentovalo několik kolekcí knih ze soutěží včetně poskytnutí katalogu nejkrásnějších českých knih, který byl přeložen do japonštiny. 

knihovna vyhlaseni 2012Vyhlášení výsledků 2012

Co byste soutěži popřál do dalších let její existence? 
Určitě bych si přál, aby kvalita české knihy, jak po obsahové, tak vizuální podobě byla produktem, který bereme do rukou s pocitem něčeho mimořádného a krásného.

Děkujeme za rozhovor!

knihovna portret 063Mgr. Zdeněk Freisleben

Zdroj foto: s laskavým přispěním pana Mgr. Zdeňka Freislebena


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MUDr. Jan Hnízdil vydává svou knihu i na Slovensku: Není v ní nic, co byste nevěděli

hnozd200Léčí svým celostním přístupem k pacientovi. Zdraví netvoří jen tělo, ale především duše, styl života a to, jakým způsobem sami se sebou zacházíme. Když ale necháme vzletných slov, můžeme MUDr. Jana Hnízdila charakterizovat jako člověka, který se svým...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Matej Mináč: Impulzem bylo zaznamenat maminčiny vzpomínky na tragické časy přes úsměvné příběhy

ocima fotografky 200Filmy uznávaného režiséra Mateje Mináče proslavily příběh záchrany 669 dětí sirem Nicholasem Wintonem během 2. světové války. Jeho nejnovější film má název Očima fotografky a je o osudu dítěte, které nemělo to štěstí dostat se vča...


Literatura

Na okraji propasti – náš program myslí za vás

na okraji propasti 200Technologický pokrok je úžasná věc. Stroje a programy nám usnadňují a zlehčují život, díky nim máte život pestřejší. Jedním klikem se na internetu dostanete kamkoliv. Kde je ovšem hranice, kdy nám program život ulehčuje a kdy už nám ho řídí? Jak dalece...

Divadlo

Sedm známých osobností věnovalo šest zážitků a jeden obraz do unikátní charitativní online aukce pro Divadlo Viola

Viola200Tereza Kostková, Miroslav Donutil, Václav Vydra, Jiří Dvořák, Ivo Kahánek, Marek Eben, Jiří Anderle. Oblíbení a vítaní hosté na jevišti Divadla Viola se spojili, aby společně s aukční platformou Arts Bay a Prague Business Clubem pomohli legendární uměl...

Film

Kino IMAX zažije Hněv Titánů jako první

První, kdo okusí Hněv Titánů na vlastní kůži, budou diváci exklusivní půlnoční projekce v kině IMAX v Praze na Flóře. Speciální předpremiérové promítání filmu pro veřejnost začne ve velkoformátovém kině IMAX 29. března v 00:01 hodin, tedy jednu ...