Mít, nebo být? Nadčasová kniha Ericha Fromma

Mít, nebo být? Nadčasová kniha Ericha Fromma

Tisk

frommNení od věci si připomenout vynikající knihu známého filozofa, psychologa a sociologa Ericha Fromma Mít, nebo být?, kterou nově vydalo nakladatelství Portál. Pokud knihu dosud neznáte a nedoprovázela vás vaším studiem humanitních věd na vysoké škole, určitě byste měli vědět, že rozhodně stojí za přečtení.

O čem je kniha Mít, nebo být?

Poprvé vyšla již v roce 1976. Humanistický psycholog Erich Fromm řeší otázku vlastnictví a Bytí, co jsou dvě základní hybné síly společnosti. Lidé používají slova: “Mám dům, mám ženu, mám dítě, mám práci, mám peníze.” Podle Fromma by raději měli tvrdit: “Jsem ženatý, jsem šťastný…” a podobně. Přivlastňováním toho, co nám vlastně vůbec nepatří, se vylučuje subjektivní prožitek a opravdový vztah ke světu, který samotné Bytí přináší. Vždyť člověk vlastně netouží po ničem jiném, než po tom být šťastný.

Neomezené uspokojování všech tužeb však ke štěstí nevede. Sen být nezávislými pány svých životů skončil začátkem prohlédnutí, že jsme se stali kolečky byrokratického stroje se svými myšlenkami, city a smyslem pro slušnost, zmanipulovanými vládou, průmyslem a masovými komunikačními prostředky, které jsou právě pod kontrolou vlády a průmyslu. Technický pokrok způsobuje ekologické nebezpečí a nebezpečí nukleární války, což může ukončit veškerou civilizaci. Ekonomický růst pak zůstává omezen na bohatší národy a propast mezi bohatými a chudými národy se prohlubuje.

Fromm se domnívá, že lidská společnost se může před katastrofou zachránit jedině změnou z orientace na vlastnění v orientaci na bytí a vytvořit tak novou společnost. Úkolem nové společnosti by mělo být podněcování správného vývoje člověka a jeho struktury Bytí. Člověk by se měl dobrovolně vzdát veškeré závislosti na vlastnění, měl by si uvědomit své vlastní já, poznávat sám sebe a snažit se o dokonalost.

Úzkost a nejistota, které jsou vyvolávány nebezpečím ztráty, v existenčním způsobu bytí neexistují. Jestliže jsem, kdo jsem a nikoli, co mám, nikdo mne nemůže o něco připravit nebo ohrozit moji jistotu a můj pocit identity. Základními prvky vztahů mezi lidmi v existenční formě vlastnictví jsou konkurence, antagonismus a strach. Nepřátelský prvek ve vztahu vlastnění pramení z jeho podstaty. Chtivost vede k nepřátelství mezi lidmi a národy, což způsobuje války. Mír mezi národy je možný jedině tehdy, pokud se struktura MÍT změní ve strukturu BÝT.

Určitě bychom si mohli vzít také příklad z Frommova tvrzení, že v průmyslové a politické reklamě musí být zakázány všechny metody “mytí mozků”.

Zatímco modus Bytí tedy preferuje svobodu projevu, existenci kritického rozumu a potřebu vzdát se vlastnictví, vlastnický modus vychází z odvěké touhy po moci a z egocentrických zájmů. Kniha jednoznačně kritizuje současnou společnost a nabízí utopicky vyznívající návrh na spásu lidstva, změnu kolektivního myšlení a sociální rovnost. Je protknuta citáty, čerpá ze Starého a Nového zákona, Fromm také zmiňuje myšlenky známých učenců a filozofů, ať už třeba mistra Eckharta, Freuda, Buddhy či Marxe.

Toto vynikající, významné a nadčasové filozofické dílo je velmi čtivé a poučné naprosto pro každého. Doporučuji všem si jej přečíst a hluboce se zamyslet. Obzvláště v dnešní době…

fromm

Zdroj foto: cs.wikipedia.org

Erich Fromm - život a dílo

Americký filosof a psycholog německého původu. Významný představitel západního marxismu a analytik freudovského učení. Vystudoval univerzitu v Heidelbergu (1922). Z nacistického Německa v roce 1933 emigroval do Spojených států, kde přednášel na několika univerzitách. Roku 1951 byl jmenován profesorem na univerzitě v hlavním městě Mexika. Filosofickým základem jeho úvah je výklad ontologických kategorií vlastnění a bytí z perspektivy průmyslového světa, zkoumal vztahy mezi společností a psychologií. Jeden ze zakladatelů neopsychoanalýzy. Jeho sociální filosofie je pokusem o humanistickou etiku chápanou jako protiklad autoritativní etiky i pouze subjektivní etiky. Zemřel ve Švýcarsku.

Nejhlavnější dílo Ericha Fromma:

Anatomie lidské destruktivity
Mít, nebo být?
Lidské srdce
Umění milovat
Srach ze svobody
Sen, mýtus a rituál

a další

Zdroj životopisu: databazeknih.cz

fromm

Název: Mít, nebo být?
Autor: Erich Fromm
Překlad: Jan Lusk
Žánr: filozofická studie
Vydáno: 2020
Stran: 240
Vydalo nakladatelství: Portál
Hodnocení: 100 %

https://nakladatelstvi.portal.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Temperamentní tango na nádvoří historického pivovaru v Dalešicích

Quintet perexMezinárodní hudební festival Petra Dvorského nabídne ve svém jubilejním 20. ročníku svým posluchačům temperamentní tango. Abychom se o tangu a jeho protagonistech z Escualo Quintetu dověděli více, položili jsme několik otázek Jakubovi Jedl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V Ostravě vystavují zdravotně postižení

200„Dívati se dovoleno.“ To je název výstavy, kterou nyní můžete vidět v ostravské Galerii Gaudeamus. Prostřednictvím výtvarných děl se Vám představí klienti Domova pro osoby se zdravotním postižením a uživatelé chráněného bydlení Fontána v Hlučíně. Talentovan...


Literatura

Temnota politické džungle odhaluje nečekaného sériového vraha

Temnota 200Občas se ráda vracím do míst, kde mi bylo dobře. Ráda se vracím k autorům, které se mi dobře četly. Proto jsem se vrátila ke krimirománům Roberta Craise. Docela nedávno jsem přečetla novinku Zloději lidí i o něco...

Divadlo

Národní divadlo slavnostně zahájilo svou již 132. sezonu módní přehlídkou pro veřejnost

nd 200Při příležitosti otevření již „více než stoleté“ sezóny Národního divadla, byla pro veřejnost připravena akce módní přehlídky protagonistů čtyř odvětví Národního divadla - baletu, činohry, opery a Laterna Magiky. Moderace mó...

Film

Letadla nepřekvapila ani neohromila

200filmNejnovější film ze společnosti Pixar vypráví tentokrát příběh spíše ze vzduchu než ze silnice. Na rozdíl od Aut se v Letadlech neobjevuje žádný známý dabér ani režisér.

...