Festival současného umění 4+4 dny v pohybu 2021 se vrátí do Strašnic již v září

Festival současného umění 4+4 dny v pohybu 2021 se vrátí do Strašnic již v září

Tisk

44 200Mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu se vrací do prostor Nové strašnické školy v Praze, v letošním roce již ve dnech 9. - 26. září.

 

 

 

Na návštěvníky 26. ročníku čeká výstava současného umění, divadlo, workshopy, festivalová škola arts managementu, diskuze, představení pro děti, soubory z České republiky i zahraničí a mnoho dalšího.

„Festival vždy oživoval unikátní prostory jako byl třeba Desfourský palác, kanalizační čistírna v Bubenči, tovární haly ČKD Karlín a mnoho dalších. Vzhledem k loňskému roku, kdy jsme museli festival zkrátit na tři dny, jsme nevyužili celý potenciál místa. Těšit se můžete na dosud neodhalená zákoutí secesní budovy. Téma uvedené otázkou Reality do you need me? se stane hlavním klíčem pro dvě desítky kurátorů a přes šedesát umělců, kteří vytvoří pro bývalou základní školu rozsáhlou výstavu. Předmětem zkoumání bude právě realita, její podoby a možnosti uchopení a rovněž jakým způsobem ji zprostředkovávají sociální sítě a média,” říká jedna z organizátorek a kurátorek festivalu, Denisa Václavová.

Festival zahájí inscenace Un spectacle documentaire de Superamas: L'homme qui tua Mouammar Kadhafi, která je součástí letošního hlavního programu prestižního Divadelního festivalu v Avignonu. Téma psychického vyčerpání zpracovává slovenské taneční představení L. Bobalik, M. Hriešik: Timeout Burnout, ze Slovenska přijede také soubor Debris. Projekt Reverse holandského umělce Johannese Bellinkxe nabídne účastníkům během nonkonformní procházky zcela odlišnou realitu Prahy.

Proběhnou také české premiéry. Soubor Vosto5 zve na novinku Orestés na Kavčím plácku s podtitulem “Přijďte si dát skutečné pivo na simulovaný festival”. Umělecký kolektiv Nesladim, věnující se destigmatizaci duševních poruch skrze divadelní tvorbu, představí projekt Den mě oslepí, večer utiší, noc mě skryje, uvede se představení El Padre režisérky Zuzany Šklíbové s Antonií Formanovou v hlavní roli. 4+4 dny v pohybu myslí i na děti, pro které bude připraveno hned šest vystoupení. 

44 2

Kurátory letošní výstavy budou například Lucie Drdová, Jiří Ptáček, Marie Foltýnová, Tereza Severová, Vasil Artamonov, Marek Meduna, Zuzana Blochová, Vít Havránek, Zbyněk Baladrán, Barbora Špičáková, Lenka Sýkorová a celá řada dalších. V rámci hudebního programu vystoupí Zatrestband, František Skála & Provodovjané, proběhne festival mladých kapel.

Současnému umění se festival 4+4 dny v pohybu bude věnovat i v teoretické rovině. Třeba konferencí Role umělce, udílením Ceny Věry Jirousové pro začínající a etablované kritiky vizuálního umění nebo festivalovou školu Arts Managementu. Ta je určena studentům, umělcům a zástupcům organizací působících v oblasti kultury. Cílem je nabídnout účastníkům setkání s renomovanými odborníky z různých oblastí umělecké produkce (fundraising, právo, sebeprezentace, marketing, osobní rozvoj, koučink). Zájemci se mohou přihlásit do 31. 7. na webu https://ctyridny.cz/festivalova-skola-2021/ Další program bude postupně odhalován.

Partnerem festivalu je Městská část Praha 10

Projekt je realizován s finanční podporou: hlavní město Praha, Ministerstvo kultury České republiky, Kreativní Evropa a evropská platforma IN SITU 

44 3

Více informací:

www.ctyridny.cz
www.facebook.com/festival4dny


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MetaLinda: „Bola iná doba, asi aj lepšia, ako je teraz.“

Metalinda perexSkupinu MetaLinda založili v Bratislave v roku 1983 členovia skupiny Halušky a Regata Peter Sámel, Ján Lapoš, Vlado Suchán a Dušan Horecký. Ich začiatky ako uviedol Peťo Sáme

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Do Roudnice nad Labem přijela galerie ve tvaru kontejneru

200spolRoudničtí milovníci umění si v těchto dnech mohou dopřát nevídaný luxus. V jejich městě jsou totiž hned dvě galerie. Ta první, Galerie moderního umění, stojí v Očkově ulici už od roku 1965. Ta druhá přijela do Roudnice nad Labem teprve 10 října. A má tva...


Literatura

Dračí zuby odhalí dinosaury na Divokém západě

Dračí zuby, perexČtení o dračích zubech bych očekávala ve světě plném fantazie. Ale na Divokém západě? Mezi kovboji a indiány? Tak na tuhle knihu od Michaela Crichtona jsem vážně zvědavá. Obzvlášť, když se tu prolíná fikce s realitou.

Divadlo

Vstupte do světa fantazie, příběhů a nevšedních úkazů! Vstupte do světa pouličního divadla!

AirGym Art company  šerosvět  3 (2)Ve dnech 12. – 18. července se koná již 15. ročník pražského festivalu pouličního divadla Za dveřmi. Čekají vás divadelní a novocirkusová představení v podání českých i zahraničních umělců, ko...

Film

Zapomenutá žánrovka Ozvěny mrtvých se připomíná na DVD

ozveny 200Konec devadesátých let minulého století byl ve filmovém světě bohatý na různé žánrovky, které v poslední dekádě opravdu hrály takřka prim, a byl po nich velký divácký hlad.

...