10 lekcí pro postpandemický svět: Na co ještě nejsme připraveni?

10 lekcí pro postpandemický svět: Na co ještě nejsme připraveni?

Tisk

Fareed ZakariaPandemie koronavirové choroby covid­19 nám všem obrátila život naruby a na tuto novou realitu bychom si měli zvyknout, tvrdí ve své nejnovější knize světoznámý komentátor a politolog Fareed Zakaria. Podle něho budou podobné šoky přicházet dál. Do veřejné debaty přináší deset lekcí pro post­ pandemickou budoucnost a čtivý přehled o světě, na který nejsme dosud připraveni.

Autor upozorňuje, že současný svět procházel i bez koronaviru spoustou změn a krizí, od vzestupu stále agresivnější a vůči demokracii a svobodě imunní Číny přes stahování se Ameriky do sebe, stoupající nerovnost a nástup populismů obou ideologických zabarvení až po překotný vpád nevyzpytatelných technologií či hrozbu změny klimatu. V tomto smyslu je podle Zakarii pandemie něco jako katalyzátor. Mnohé trendy se s jejím přispěním urychlí a může dojít k řešení nahromaděných problémů.

Fareed Zakaria, jeden z „deseti největších světových myslitelů poslední dekády“ (Foreign Policy), se ve své naléhavé a aktuální knize snaží nahlédnout za horizont událostí spojených se současnou koronavirovou krizí. V deseti lekcích-kapitolách se zamýšlí nad podobou světa po pandemii a čtenáře upozorňuje, že by bylo naivní očekávat návrat do stavu, na jaký jsme byli zvyklí před krizí. Do veřejné debaty přináší čtivý nástin světa, jehož budoucí obrysy možná zatím jen tušíme. Zároveň připomíná, že současný svět procházel i bez koronaviru spoustou proměn a krizí: od vzestupu stále agresivnější nedemokratické Číny přes uzavírání se Ameriky do sebe, stoupající nerovnost a nástup populismu až po překotný vpád nových technologií či hrozbu klimatických změn. Podle Zakarii tak pandemie funguje jako svého druhu katalyzátor současných trendů – těch žádoucích (digitalizace, rozvoj počítačové gramotnosti), i těch méně vítaných (prohlubování nerovnosti, izolacionismus a soupeření národních států).

Autor připomíná historické události, které měly na svět podobně zásadní dopad jako současná pandemie. Paradoxně ale nedochází k pesimistickým závěrům – současnou situaci vnímá jako výzvu, u které záleží na každém státu, vládě i jednotlivci, jak se k ní postaví. Zakaria se zamýšlí nad tím, jak by mělo vypadat kvalitní a efektivní vládnutí, varuje před odmítáním rad expertů a před zamořením veřejné i odborné debaty názory namísto faktů. A především zdůrazňuje, jak moc jsou naše životy propojené a jak důležitý je pro nás prostý mezilidský kontakt. Nastalou krizi chápe jako šanci a čtenáři velmi srozumitelně a svěžím stylem předestírá, jakými směry by se náš svět mohl v budoucnu ubírat.

Kniha Deset lekcí pro postpandemický svět vyšla v anglickém originálu v roce 2020 a dosud byla přeložena do 23 jazyků.

Hodnocení knihy:

Knížka se skvěle čte a je vhodná pro každého, kdo se umí (a chce) trochu zamyslet. Je však třeba také zmínit, že to není čtení pro každého.


Ukázka z knihy:

Výčet nebezpečí ohrožujících lidstvo je dost deprimující. Navíc vzhledem k nestabilní povaze dnešního mezinárodního systému není těžké podlehnout dojmu, že náš svět je strašlivě křehký. Není. Lidské dějiny můžeme číst i jiným způsobem s respektem k tomu, jak odolní jsme a jak závratným tempem jsme prošli neobyčejnými změnami. Máme za sebou doby ledové i morové rány, světové války i revoluce a přece pořád přežíváme a pořád se nám daří. Joshua Lederberg ve svém nobelovské projevu ocenil, že příroda obvykle upřednostňuje rovnováhu, v nichž přežívá virus i se svým hostitelem – koneckonců když člověk zemře, umírá i parazit.

Fareed Zakaria

Zdroj foto: Euronews.com


O autorovi:

Fareed Rafiq Zakaria (*1964) je světoznámý americký politolog, spisovatel a novinář indického původu. Studoval na Yaleově a Harvardově univerzitě, kde získal doktorát z oboru mezinárodních vztahů. Přispíval do časopisů Newsweek a Time, pracoval pro americkou veřejnoprávní televizní společnost PBS. Zabývá se především americkou a mezinárodní politikou, v roce 2010 se v Praze zúčastnil konference Forum 2000. V současnosti píše sloupky pro list The Washington Post (některé z nich přináší česky časopis Respekt), publikuje v časopisu The Atlantic a na stanici CNN uvádí vlastní televizní pořad Fareed Zakaria GPS, který sleduje po celém světě 220 milionů domácností.

Zakariova nejznámější kniha Postamerický svět (The Post-American World, 2008, česky 2010) byla přeložena do více než třiceti jazyků. V češtině vyšly rovněž jeho práce Budoucnost svobody: Neliberální demokracie v USA i ve světě (The Future of Free­dom: Illiberal Democracy at Home and Abroad, 2003, česky 2004) a Obrana liberálního vzdělání (In Defense of a Liberal Education, 2015, česky 2017).

Název: Deset lekcí pro postpandemický svět
Autor: Fareed Zakaria
Překlad: Veronika Maxová, Jaroslav Veis
Počet stran: 336
Vydání: 2021
Nakladatelství: Prostor
Hodnocení: 90 %

10 lekcí pro postpandemický svět

http://eprostor.com/cz/katalog-titulu/deset-lekci-pro-postpandemicky-svet.aspx


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Bendig: „Myslel jsem, že si minimálně do září nezazpívám. Ale naštěstí se to všechno změnilo a jenom v červnu mám přes 11 koncertů.“


bendig 200Jan Bendig má za sebou stěhování a je velmi aktivní na YouTube. Nedávno začal opět koncertovat a chystá nové písně i videoklipy. Zjistěte o něm více v našem rozhovoru!

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zámek v Třešti zve na pohádkový pobyt, krásný park i zajímavou výstavu fotografií

zamek trest200Černobílé fotografie známých osobností z umělecké branže představuje od 5. května do konce července na zámku v Třešti novinář a fotograf Robert Rohál. Autor vystavuje snímky reportážně laděné či lehce stylizované. V rámci výstavy NEOBYČEJNĚ...


Literatura

Historická detektivka z Francie? - Skleněná past

sklenena past 200Nakladatelství Jota vydalo v listopadu poutavý příběh Skleněná past od francouzského autora Érica Fouassiera, ve kterém se mísí dějiny, tajemno a hlavně napětí. Historická detektivka z počátku 16. století jako vyšitá!

...

Divadlo

1000 věcí, co mě serou aneb zůstaneme kamarádi?

1000veci uvodkaUž je to 865 hejtů, co se na síti objevil blog 1000 věcí, co mě serou. Moderně pojaté fejetony, kterými nás povedená trojice oblažuje a nebojí se pojmenovat věci, které štvou obvykle i nás ostatní, ale nikdy jsme je nedotvořili do „věč...

Film

Seriál Terapie je výzvou pro tvůrce, herce i diváky

terapie serial magicboxDiváci, kteří rádi sdílejí osudy seriálových hrdinů, ale zároveň dávají přednost zápletkám s hlubším podtextem, nabízejícím poučení a inspiraci, jistě uvítali projekt HBO Česká republika, seriál s názvem TERAPIE