Výstava fotografií v průhonickém Alzheimercentru

Výstava fotografií v průhonickém Alzheimercentru

Tisk

bert perexVýstava fotografií – klientek a klientů z Alzheimercentra Průhonice byla zahájena, a to přímo v tomto sociálním zařízení, kde pečují o nemocné s nevyléčitelnou Alzheimerovou chorobou a stařeckou demencí.

 

 

Autorem zajímavých a netradičních portrétů je dlouholetý zaměstnanec Robert Hoznour - Bert. V Alzheimercentru Průhonice pracuje již od jeho založení, tedy více než jedenáct let. Fotografování patří k jeho velký koníčkům.


Ředitelka Alzheimercentra Průhonice Marta Hrdonková dodává „Bert poskytl nestandardní pohled na naše klienty. Zatímco pravidelně klienty fotíme v rámci aktivizací, při kulturních či jiných akcích se záměrem rodinám a blízkým klientů zprostředkovat ukázku toho, jak aktivně jejich rodiče či příbuzní tráví u nás čas, Bert nám prostřednictvím fotografií dovolil nahlédnout do duše člověka, dokázal zachytit životní příběh každého z nich. Patří mu velké díky“.

bert2


„Na počátku jsem měl záměr zaznamenat život v našem zařízení z trochu jiného pohledu. Jeden ze zkušebních souborů několika fotografií, vznikající v improvizovaném ateliéru s pracovním názvem „Modelky“, se mnohým líbil. Tak jsem v něm chtěl pokračovat,“ vysvětluje svůj umělecký záměr amatérský fotograf.


Práce s klienty - modely byla velice rozdílná. „S některými byla hra na umění překvapivě snadná. Naopak, kde se očekával jednoduchý průběh, byla tvorba náročná a namáhavá. Bez odborné pomoci kolegyň Elišky, Jany a Sáry by k takovému výsledku nikdy nedošlo a fotografie by jednoduše nevznikly,“ vzpomíná na fotografické práce v Alzheimercentru Bert. 

bert1

Při prvním oslovení došlo často ze strany nemocných Alzheimerovou nemocí v Alzheimercentru Průhonice na zdráhavé reakce. Klienti se fotografa ptali: „Co s mou starou tváří?“


„Výsledek ale snad tyto obavy vyvrátil. Naši klienti se na focení těšili a čekali se zájmem na jeho výsledek. Snad se je podařilo alespoň na pár okamžiků vytrhnout z běžných všedních dnů a udělat jim trochu radost. Zvláště pak v době pandemie, kdy omezování kvůli dodržování hygienických předpisů, nepřálo jiným aktivitám", komentuje práci na přípravě výstavy v Alzheimercentru Průhonice autor výstavy Bert.

Máte zájem se na výstavu podívat? Kontaktujte nás na telefonu 774 774 065 nebo Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Honzou Vedralem o crowdfundingové kampani Headlineru

1 titulka-marpo-300x400Hudební magazín Headliner je na české scéně určitým unikátem. Navazuje totiž na kvalitní tištěné časopisy, ale v jeho stránkách si můžete listovat digitálně. Navíc velice často nabízí exklusivní obsah, který nik...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Sváteční náladu umocní písnička, Dalajlama s Havlem i brazilská Santa Teresa

AC vanoce jsou o nasCo mají společného písnička o Vánocích, kniha o přátelství dalajlamy s Havlem a román odehrávající se mimo jiné ve starobylé čtvrti Ria de Janeira? Zahřejí a je v nich lidskost.

...

Literatura

Konec receptů na papírkách, pořiďte si zápisník receptů

muj-zapisnik-receptu 200V Apetit edici vyšla kniha Můj zápisník receptů doplněné 106 tipů a triků z Apetitu.

 

...

Divadlo

Zářijové novinky na Dramoxu: legendární Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho i švihlá Římská Lukrécie

Podivné odpoledne doktora Zvonka BurkehoOnline platforma Dramox.cz přináší každý měsíc několik novinek z českých i zahraničních divadelních scén. Nově nabídku obohatila švihlá barokní opera Římská Lukrécie, legendární grotesk...

Film

Český lev rozdá filmařům ceny už příští sobotu

Cesky Lev perexNositelům 29. výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) předají již 5. března v Rudolfinu České lvy přední osobnosti českého filmu. Budou mezi nimi nejen herečky a herci, jako například Jana Plodková, Dagmar Havlová, Jiří L...