Poslední rozloučení s Ájou Vrzáňovou

Poslední rozloučení s Ájou Vrzáňovou

Tisk

Aja 200„Když jsem stála na stupních vítězů, nade mnou vlála československá vlajka a hráli naši hymnu, uvědomila jsem si, že ranní vstávání, všechna odříkání těžké doby za války a namáhavý trénink – že to všechno stálo za to.“ Paříž, rok 1949. A myšlenky nové mistryně světa v krasobruslení, Áji Vrzáňové.

 


Áji, která světový titul obhájila i o rok později. Áji, která za dramatických okolností emigrovala do Ameriky, ale nikdy nezapomněla na svou rodnou zem. Od roku 1990, od prvního příletu po Sametové revoluci, Ája věděla, že se k nám chce vracet co nejčastěji. A vracela se. Poslední plánovaná návštěva na začátku srpna však již nikdy nebude uskutečněná. Ája Vrzáňová, česká Sportovní legenda, držitelka Medaile Za zásluhy II. stupně a členka krasobruslařské Síně slávy, zemřela dne 30. července 2015 ve svém americkém bydlišti v New Yorku.

Aja 1


Ve čtvrtek 6. srpna proběhla v kostele svaté Ludmily na Náměstí míru v Praze zádušní mše za krasobruslařskou královnu a opravdovou dámu. Kromě představitelů Českého krasobruslařského svazu, několika veřejně známých osob, mezi kterými byl i velvyslanec České republiky ve Spojených státech Petr Gandalovič, zde nechyběly ani fanoušci krasobruslení a rodina paní Svatavy Chalupské, kamarádky Áji Vrzáňové. Přátelství těchto dvou dam překonalo překážku v podobě Atlantského oceánu, vydrželo čtyřicetiletou pauzu a zůstalo až do samého konce.

Aja 2


Oltáři v kostele vévodila fotografie paní Áji včetně jejího elegantního úsměvu. Farář i všichni, co měli proslov, vzpomínali na kvality Áji Vrzáňové. Její odhodlanost, píli, ochotu poradit a lásku k vlasti. Slavná česká krasobruslařka odešla jako dáma a navždy se na ni bude vzpomínat.

Aja 3


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

BluEye: „Důležité je jít proti proudu a odlišit se“

blueye 200Skromný a sympatický mladík, který je znám i za hranicemi naší malé země, avšak na ulici byste ho přehlédli, protože mnohdy třeba ani nevíte, že jste slyšeli nějaký track zrovna od něj – to je BluEye, ostravský trancový DJ a producent, který na scé...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dopisy Ježíškovi poskytnou soukromé pohlazení po duši, a navíc pomohou potřebným

dopisy-jeziskovi 200Marie Doležalová se vrací se svým již třetím knižním počinem. Po Magnesií Literou oceněném blogu Kafe a cigárko a vlastní autobiografii Jeden kopeček šmoulový tentokrát oslovila své umělecké kolegy a vznikl neotřelý soubor os...


Literatura

Nakladatelství se představuje: Blinkr


100naklNa českém trhu se čtenáři setkávají s celou řadou nakladatelských značek. Některé z nich vám nyní přiblížíme v seriálu o českých nakladatelstvích – takto se nám představují, takto vidí své profily, takový je jejich záměr. Myslíme si, že vám, našim č...

Divadlo

Simona Stašová a Svatopluk Skopal si střihnou manželství po italsku

filumena marturanoTragikomedii Filumena Marturano italského režiséra, dramatika a herce Eduarda De Filippa připravuje Simona Stašová spolu se svým dvorním režisérem Zdeňkem Kaločem.

Film

ČT přichází s novým kanálem Art. Na programu bude hlavně kultura

200 art31. srpna spustí Česká televize nový kanál ČT art, který bude prezentovat kulturu v uceleném a širším kontextu.

...