Sarah Waters – Platící hosté

Sarah Waters – Platící hosté

Tisk

platic200Poválečný Londýn. Rozdíly, zmatek, téměř nekonečné vzpamatovávání se z válečných hrůz. Do toho jedna zchudlá rodina, jeden zdánlivě šťastný manželský pár, jedna skrývaná touha... Jedna vražda. To jsou zásadní body děje románu Platící hosté britské autorky Sarah Waters, který vychází v nakladatelství Argo.

 


Devětačtyřicetiletá britská spisovatelka Sarah Waters je autorka několika románů s lesbickou tematikou zasazených buď do Viktoriánské Británie nebo do období kolem světových válek. Autorka sama je homosexuální orientace a feministka, což se odráží i v jejích dílech. Hlavní hrdinky se snaží prosadit v době, která nepřeje samostatnosti žen a homosexualita je pro ni něco absolutně nepřijatelného. Dále jsou to změny ve společnosti, které přímo či nepřímo ovlivňují životy hrdinek děl.
Frances Wray během první světové války přišla o bratry a otce, nyní se se svou matkou pokouší splatit dluhy a udržet jejich dům v obyvatelném stavu. Aby měly alespoň nějaký příjem, pronajmou ženy část domu mladému manželskému páru, pracovníkovi pojišťovny Leonardovi Barberovi a jeho ženě Lilian. Nejprve se vše, od jejich nezvyklému vkusu po až příliš otevřené chování původním majitelkám domu příčí, poté si ovšem, snad z nutnosti, začínají na své „platící hosty“ zvykat. Mezitím ovšem mezi Frances a Lilian vznikne vášnivá láska a obě mladé ženy se, každá z trochu jiných důvodů, snaží být spolu. A jsou pro to ochotny udělat všechno.
Způsob, jakým je příběh podáván, se podobá stylu francouzských realistů až naturalistů. Děj je skryt pod detailním líčení interiérů i exteriérů, spodiny a poválečné prázdnoty. I ten je dán pouze v náznacích, autorka navazuje na dříve řečené s lehkou samozřejmostí. Zvláštní je i chování protagonistů příběhu – pouze u Frances můžeme odhadnout její skutečné pocity, charaktery ostatních postav jsou skryty pod rouškou společenských konvencí a na povrch vycházejí až při skutečně klíčových momentech. To automaticky vede čtenáře k sympatizování s často zmatenou Frances, která je upřímná alespoň k sobě.

platic3


Jedna věc neskutečně prvnímu českému vydání této knihy škodí. Tou je syntaktická rovina textu. Chybějící čárky v souvětích nejsou ničím výjimečným. Někdy mohou být pouze trnem v oku čtenáře háklivého na pravopis, jindy ovšem mění celý obsah vět. Tyto chyby tak mohou kazit dojem z jinak fantastického románu.
Kniha byla oceněna mnoha cenami, kritici The Sunday Times ji jmenovali Knihou roku. Obsahuje vše, co si současný čtenář žádá – romantiku, napětí, prvky detektivky. Pro někoho mohou být prvky feminismu až přehnané, já je vidím jako poukázání na to, že i v minulosti ženy věděly, co chtějí.

Název: Platící hosté (The Paying Guests)
autor: Sarah Waters
žánr: historická romance
nakladatelství: Argo
rok vydání: 2015
počet stran: 552
hodnocení: 100%

http://www.argo.cz/knihy/202641/platici-hoste/

zdroj foto: www.alza.cz

( 0 hlasů )

http://www.sarahwaters.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Štěpnička miluje suché rohlíky


stepnicka ales cibulka toboganV knize Cibulka v pyžamu se setkáme s tuctem zajímavých respondentů, které si Aleš Cibulka pozval do pořadu Tobogan v pyžamu. Jedním z nich je herec Jiří Štěpnička, který Aleše...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Někdo se dívá aneb mord na pařbě

200krimiČetba je pro většinu dnešních náctiletých vopruz a synonymum nepříjemné školní povinnosti, tedy nic, čemu by bylo záhodno se věnovat ve volném čase a dobrovolně. Punc a předsudky o nutném zlu a čase, který je stráven nad knihou, jako promarněném, však d...


Literatura

Pomocník pro začátečníky v angličtině

Anglictina 200Já opravdu nejsem zdatná na cizí jazyky. Vyrostla jsem na ruštině, na střední škole jsem bojovala s němčinou a v angličtině tápu již několik dlouhých let. Mám několik učebnic a slovníků, ale pokaždé to dopadlo úplně stejně - uvízla jsem na ...

Divadlo

Třeskutá komedie podle hry Carla Goldoniho Sluha dvou pánů s písněmi Granta Oldinga

Sam na dva sefy200Když v roce 2011 umělecký ředitel londýnského National Theatre Nicholas Hytner zvažoval, že jeho divadlo mezi záplavou vážných dramat potřebuje nasadit výrazný komediální titul, navrhl jeden z jeho dramaturgů prověřenou klasik...

Film

13.ročník festivalu krátkého filmu: snímky (ne)jen pro náročné diváky

sff perexLetos proběhl v pražských kinech Světozor a Pilotů ve dnech 17.-21.1. 2018 v pořadí již  13. ročník festivalu krátkých filmů, který nabídl to nej pro filmové fajnšmekry z řad české i mezinárodní tvorby.

...