SPOLEČNÉ KOŘENY / KONCERT S UKRAJINOU

SPOLEČNÉ KOŘENY / KONCERT S UKRAJINOU

Tisk

spolecne koreny200Smyslem výjimečného koncertu na podporu ukrajinských rodin, které utekly před agresí a válkou do České republiky, je ukázat na neuvěřitelnou blízkost lidové kultury ukrajinské, moravské a slovenské. Není to koncert pro Ukrajinu, ale s Ukrajinou. Výtěžek z koncertu a sbírky zůstane v České republice na rozvoj kulturních aktivit ukrajinských uprchlíků, na podporu udržování jejich tradic.

 

Hlavní hvězdou koncertu je ukrajinská zpěvačka, herečka a skladatelka Mariana Sadovska, osobnost světové etno music. Mariana Sadovska se doprovází na indické harmonium (jako kdysi zpěvačka Nico z The Velvet Underground). Jako sběratelka lidových písní se inspiruje tradiční lidovou kulturou Ukrajiny, Polska a Slovenska. Její spolupráce se světoznámým Kronos Quartetem měla vedle Kyjeva premiéry v západní Evropě nebo v New Yorku.

S Marianou Sadovskou vystoupí výrazné osobnosti naší world music, folku i tradičního moravského folkloru:

  • Hradišťan s Jiřím Pavlicou a Alicí Holubovou – zahrají například lidovou lemkovskou píseň Plyve kača
  • Javory beat Hany a Petra Ulrychových
  • Hrubá hudba (Horňácká cimbálová muzika Petra Mičky a Lesní zvěř se zpěvačkou Annou Šajdlerovou)
  • vokální skupina Milánosz
  • Vladimír Merta
  • Jura Petrů s dcerou Bohdanou z Kyjova
  • Ivana Vaňková

Koncert s názvem Společné kořeny proběhne ve čtvrtek 24. března 2022 od 20.00 hodin na Hudební scéně Městského divadla Brno a v přímém přenosu ho současně zaznamená a odvysílá Česká televize na programu ČT2 a Český rozhlas.

Režisérem, dramaturgem a moderátorem koncertu je Břetislav Rychlík spolu s Maryanou Kozak.

Koncert pořádají PLUM PRODUCTION, s.r.o. ve spolupráci se statutárním městem Brnem, Jihomoravským krajem, Městským divadlem Brno a Divadlem Archa.

Akce se koná pod záštitou Mgr. Jana Grolicha, hejtmana Jihomoravského kraje, a JUDr. Markéty Vaňkové, primátorky města Brna.

spolecne koreny

V Divadle Archa v Praze se následně o den později 25. března 2022 od 20.00 hodin uskuteční druhý koncert z této produkce, na němž vystoupí Mariana Sadovska, Zuzana Homolová, Lucie Redlová, Gajdoši z Kopanic, Hudci z Horňácka a další osobnosti.

Vstupenky na brněnský koncert jsou v prodeji v pokladnách Městského divadla Brno na Lidické ulici 16 či online na www.mdb.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Anežkou Rusevovou

rusevova 200Anežka Rusevová je česká herečka, která už má za sebou účinkování v několika divadleních hrách i televizních pořadech. Pamatovat si ji můžete například ze seriálů jako Kriminálka Anděl, Ulice, Ohnivý kuře nebo Expozitura. V našem rozhovoru se doz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

VOZÍČKOV ukazuje dětem svět lidí na vozíku hravým způsobem

Vozickov perexZbyněk Švehla zůstal po pádu z kola na vozíku, s osudovou ranou se ale popral houževnatě. Přijal výzvu spisovatelky a ilustrátorky Markéty Vítkové a podělil se o svůj příběh v nové knize pro děti. Markéta ho k tomu ještě vyzpovídala a společně ...


Literatura

O schůzce, která se vlastně neuskutečnila

Rendez vous 200Přestože se román Deborah McKinlayové jmenuje Rendez-vous v Paříži, nejde vůbec o milostné randění v městě nad Seinou. Ti dva, o nichž je řeč, se do francouzské metropole spolu vůbec nedostanou. Na rendez-v...

Divadlo

Dvě roviny Mistra a Markétky v Moravském divadle

MaM 1Představení Moravského divadla Olomouc na motivy Bulgakovova slavného románu Mistr a Markétka se odehrálo v sobotu 20. 5. v 16:00 v rámci 21. ročníku festivalu Divadelní Flora.

 

...

Film

Můj soused zabiják zpestří nudný večer
ImageFilm Můj soused zabiják byl ve své době svěžím zpestřením poměrně nudné reality všedního života. Každý, kdo už pár let pracuje a provádí celou řadu rutinních a každodenních činností, které postrádají jakýkoliv kon...