Unikátní autobiografie. Díky, Johne Irvingu!

Unikátní autobiografie. Díky, Johne Irvingu!

Tisk

pritelkyne200Svět podle Garpa, Pravidla moštárny, Hotel New Hampshire, Rok vdovou...Slavné názvy knih (v některých případech i filmů) neméně věhlasného autora Johna Irvinga. Spisovatel, který dokáže ve svých příbězích zaujmout a který se nebojí hovořit i o nepříjemných záležitostech. Jeho postavy znáte, ale víte něco o životě samotného autora?

 

 

Irvingovy knihy jsem četla už jako náctiletá, v naší knihovně na malém městě jsem každý týden čekala, zda se do výběru vrátí další kniha, kterou jsem si ještě neměla možnost vypůjčit. Každá Irvingova kniha je jiná a přitom něčím stejná, například jeho přímočarostí. Vždycky je zajímavé moci zkoumat autorův život a snažit se najít pohnutky a inspiraci, které ho ke konkrétnímu dílu vedly.

A tak, velice originálně, pro zvídavé čtenáře připravil John Irving své předběžné paměti (česky poprvé v roce 2001). Oproti jeho románům je ale Imaginární přítelkyně útlá knížečka. Už jen pod vybraným názvem byste autobiografii asi nehledali. Pojmenování ale nevzniklo náhodou, vysvětlení najdete na stránkách knihy.

pritelkyne

 

 "Všechno v mém "deníku" bylo vymyšlené; neprožíval jsem zrovna rok, o kterém bych chtěl psát. Tehdy jsem si to ještě neuvědomoval, ale začínal jsem se chovat jako spisovatel - tím chci říct, že jsem si začal vymýšlet, jaký vlastně jsem. Než jsem si mohl začít vymýšlet všechno ostatní, potřeboval jsem trénovat."

John Irving ve svém životopise poprvé poukazuje na svoji dyslexii - se čtením i psaním měl problémy, ale neodradily ho od dráhy (úspěšného) spisovatele. Jeho druhou vášní je zápasení, kterému se věnoval po celý život. Něco mu však k profesionální dráze chybělo. Za to jeho synové si pod jeho vedením vedli velice dobře.

Svůj život, stejně jako události v jeho románech, popisuje velice upřímně, nepředstírá, že je někým, kým doopravdy není. Jemně a nenápadně ke vzpomínkám o zápasení přidává údaje ze svého života. A tak si můžeme přečíst knihu o zápasení, příběh rodícího se spisovatele a opravdu unikátně zpracovnou autobiografii.

Imaginární přítelkyně/The Imaginary Girlfriend
Autor: John Irving
Žánr: autobiografie
Vydáno: 2016 (3. vydání)
Stran: 128
Vydalo nakladatelství:  Odeon
Hodnocení: 85  %
Zdroj foto: www.bux.cz
https://www.bux.cz/knihy/184143-imaginarni-pritelkyne.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Filip Homola (KUNG-FUCIU5): „Líbila se mi ta slovní hříčka, to spojení Kung-Fu a Konfucia“

Filip Homola200Filip Homola, člen elektronického projektu Kora et le Mechanix, přichází se svou zbrusu novou identitou aka KUNG-FUCIU5. Na novém albu 16 Little Stories přináší hudbu na pomezí DJingu, lo-fi hip hopu, jazzu a elektroniky.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Koncerty i vzdělávání nabídne hudební konference a přehlídka MuNa

Music navigator200Nová mezinárodní hudební konference a showcase festival MuNa – Music Navigator, zaměřující se na středoevropský region, proběhne 16. – 18. 9. 2022 v pražském Vzletu. Účastníky čekají panelové diskuse, přednášky, workshopy, konzultace a ...


Literatura

Pusinka je velice zamotaným thrillerem

pusinka200Na český trh dorazil další z řady psychologických thrillerů, které začínají být v poslední době opět velice módní. Sophie Hannah patří k těm nejzajímavějším autorkám v tomto žánru, přestože se nejvíce proslavila poměrně nedávno zcela odlišnou knihou...

Divadlo

V NODu praská program ve švech!

nodPo letní kompozici programu No Dimension Summer se režim v experimentálních prostorech NOD vrací do normálu.  Lépe řečeno se do programu vrátí osvědčené divadelní kousky, odehraje se několik premiérových večerů a to jak divade...

Film

Oui, šéfe! ... Práci šéfkuchaře nepodceňujme!

oui, sefe! daniel cohemNenáročná francouzská komedie „Oui, šéfe“ svým názvem příliš nesděluje. O co vůbec jde? Jenom z plakátu usoudíme, že asi půjde o gastronomi. Ano, seznámíme se sice se slavným šéfkuchařem Alexandrem Lagardem ...