O Václavu Havlovi s láskou a respektem

O Václavu Havlovi s láskou a respektem

Tisk


havel perexLadislava Špačka mají v povědomí snad všichni, a to nejen v Česku. Kromě popularizátora etikety ho známe především jako mluvčího prezidenta Václava Havla. Ladislav Špaček s ním ve státních službách prožil celých deset let a ve své knize ukazuje prvního demokratického prezidenta z různých úhlů.

 


O Václavu Havlovi už bylo napsáno mnoho. Hodně z vás určitě na vlastní kůži prožívalo jeho zvolení prezidentem po Sametové revoluci i následnou volbu po rozpadu ČSFR. Autor knihy nás provádí prvními dny na Hradě, ale i předcházejícími okamžiky, kdy měl budoucí mluvčí svou kancelář v bytě Havlových blízko pražské Náplavky.
Ať by se z počátku knihy zdálo, že je chronologicky uspořádaná, není tomu tak. Je zde pokus rozdělit knihy podle kapitol – Člověk Václav Havel, Nemoci, Média, Domácí cesty… V každé z nich na čtenáře čekají především úsměvné historky ze života s prezidentem. Víte třeba o tom, že byl Václav Havel náčelníkem indiánského kmene? Nebo jak strávil jednu domácí návštěvu při opékání buřtů? Speciální kapitolu zde získal Václav Klaus – značný nepřítel prezidenta, jehož ofenzivní jednání bylo Havlovi velice nepříjemné.
Pozorný čtenář si ale ze zápisků může vzít i něco více – díky zmíněným zahraničním cestám nahlédne do zvyků jiných zemí a kultur a bude mít lepší přehled, co všechno obnáší funkce prezidenta.

havel


Závěr povídání je velmi emociální. Ne nečekaný, ale stejně vás to „dostane“. Smrt Václava Havla zasáhla nejen domácí příznivce, ale velkou část zahraničí, kde byl Havel velmi uznávanou kapacitou v oblasti demokracie a dodržování lidských práv.
Celá kniha působí velmi přátelsky. Jako bychom si vyprávěli o společném příteli a s láskou a respektem na něj vzpomínali, a tak publikaci beru a tak ji hodnotím. Strávením pár pohodových chvil s touto knihou vzpomínek určitě neprohloupíte.


Deset let s Václavem Havlem
Autor: Ladislav Špaček
Žánr: historie - osobnosti
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2012
Počet stran: 232
Hodnocení: 85 %                Zdroj foto: www.kosmas.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bydlím na vesnici v domku se zahradou. A to musí být moje hobby ať chci nebo ne, říká herečka Eva Daňková

eva dankova200Během let jsem viděl herečku Evu Daňkovou na scéně Městského divadla ve Zlíně minimálně v patnácti velkých rolích. I když hrála v české klasice a titulech světového repertoáru, obdivoval jsem její civilní projev a schopnost výstižné char...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Město hráze Magdaleny Šipky - verše plné něhy a lidského pohledu na celospolečenské problémy

Magdalena Sipka perexVe vinohradské vinárně Božská Lahvice se v pátek 6. prosince uskutečnilo autorské čtení z první básnické sbírky Magdaleny Šipky Město hráze. Jedná se o útlou knížku plnou laskavých i bolestných veršů napěchovaných něhou, ...


Literatura

Polibek kobry chutná jako několik druhů jahodové zmrzliny

polibek kobry perexKniha Polibek kobry se věnuje ženskému archetypu a jeho proměnám. Vychází z jógy a tantry, které zapojuje do našeho evropského kontextu a sleduje proměny témat jako tělesnost, menstruace, mateřství, ženská sexualita, kreati...

Divadlo

Velký bratr tě sleduje. Švandovo divadlo uvede inscenaci 1984, adaptaci slavného románu George Orwella

1984 200Jednu z nejdůležitějších knih 20. století, román 1984 George Orwella, uvede na divadelních prknech Švandovo divadlo v Praze. Adaptace a režie se ujme Dodo Gombár, který dříve u Švandů působil jako umělecký šéf. Inscenaci tak vytvořil přesně na míru smí...

Film

Delfín je nejlepší přítel

Delfin 200Film Můj přítel delfín 2 (2014) je pokračováním příběhu o delfínovi Zimě, která má useknutou ocasní ploutev, ale i tak se ji podařilo zachránit. V hlavní roli jsou zde delfíni a děti, i když dospělí se zde taky objeví, aby si vyslechli, co se po nic...