NA SVATÉHO MARTINA ROZVÁŽKA KNIH ZAČÍNÁ

NA SVATÉHO MARTINA ROZVÁŽKA KNIH ZAČÍNÁ

Tisk

svaty martin statenice perexObecní knihovna J. M. Hovorky ve Statenicích je sice zavřená, ale nápadů mají místní knihovnice stále dost. Se svolením paní starostky začínají zase rozvážet knihy a hry k čtenářům domů. Rozvážka po Statenicích a Černém Volu bude probíhat vždy ve středu odpoledne. A podle nové pranostiky NA SVATÉHO MARTINA ROZVÁŽKA KNIH ZAČÍNÁ začínají 11. 11. 

 

Vybírat místní mohou z on-line katalogu Statenice-katalog.kkckl.cz a ze seznamu her na webu knihovny. Objednávky přijímají mailem či telefonicky. Knihy pro samozřejmě vybírají v rukavičkách a roušce. Půjčené knihy v současné době vracet nelze. Všechny výpůjčky byly automaticky prodlouženy do 30. 11. 2020.

svaty martin statenice

Ilustrace: Barča Talacko


CESTA ZA DAREM SVATÉHO MARTINA
Ve středu 11. listopadu 16 do 20 hodin se zde vydávají na cestu pro zlatý penízek. Jedinou podmínkou je výroba vlastního lampionu. Někdo další napeče rohlíčky, ostatní se naučí nějakou posvícenskou písničku. Důležité jsou také instrukce a vyluštění tajného kódu.

svaty martin statenice 2


Foto: Dagma Plotěná

PO STOPÁCH VÁCLAVA BŘEZINY
Pátrací rodinná hra o historii obce se odehrává ve Statenicích a má celkem 12 zastavení, trvá asi 60 minut v nenáročném terénu. Poprvé byla uvedena 9. října 2020 u příležitosti Noci s Andersenem a 100 let knihovny. Hra zůstává v terénu a můžete si ji užít kdykoli. Mapka a úkolový list jsou ke stažení na www.obyvakvesnice.cz/stolet/ Pro ty z vás, kteří pošlou vyplněný úkolový list, mají odměnu – dárkový výtisk mapy od Jakuba Zicha.

svaty martin statenice 3

Na hře spolupracovali Jakub Zich a Bohuslava Krčková, patří jim velké poděkování!

A co je jinak nového?
Úspěšně zde pokračují konverzace ve francouzštině s Camillou Passoni, seniorský klub SEN již má také své pravidelné návštěvnice. Všechny tyto aktivity jsou však nyní z důvodu nouzového stavu pozastaveny, avšak všichni se těší na jejich pokračování.

Velké obnovení čeká také FILMOVÝ KLUB založený v roce 2018. Jeho spoluzakladatelka Lýdia Rouanet se bude stěhovat. Se svým mužem pro klub udělali moc. Lýdia dokázala oslnit nejen výběrem filmů a svým šarmem, ale také perfektním občerstvením, které nechybělo na žádném promítání. Pomocí grantu u Přemyslovského měšce získala pro knihovnu kvalitní plátno a projektor. Brice, Lýdiin manžel, technicky zajistil vše potřebné včetně reproduktorů. Symbolická rozlučka a poděkování za všechny příznivce filmového klubu byla v knihovně 14. října. Jinak než v komorní sestavě to již nešlo. Lýdii provázelo přání mnoha štěstí v novém domově.

svaty martin statenice 4

Pevné zdraví, dobrou náladu a mnoho světla kolem vás nejen na svatého Martina přejí vaše knihovnice!

Zdroj (text a foto): zpravodaj knihovny


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bez knihy se mi špatně usíná, říká Bohdana Tučková

bohdana200Od malička mám rád knihy, knihkupectví a také knihovny, hlavně tu naši holešovskou Ale pravda je, že mám i jednu oblíbenou v Praze, kam rád tu a tam zajdu. Je to Knihovna na Vinohradech a líbí se mi tam z mnoha důvodů. Jednak je to velmi útulné prostř...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Obrazy Izraele na fotografiích Lenky Hatašové

obrazy izraele200Obrazy Izraele na fotografiích Lenky Hatašové můžete až do 3. února vidět v galerii Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (Senovážné náměstí 9, Praha 1). Prodejní výstava, konaná pod záštitou předsedkyně SÚJB Dany Drábové, je otevřena...


Literatura

Skrytá aneb pátrání po uneseném andělovi

skryta 200Nakladatelství Jota přináší zejména náctiletým čtenářkám první díl nové YoungAdult fantasy trilogie Avena oblíbené australské spisovatelky Marianne Curleyové nazvaný Skrytá, je...

Divadlo

Prázdninové divadelní tipy z Letní scény Musea Kampa: Víkend s Werichem, loučení s Medou a divácký hit Marta

Marta Hana Holišová a Marta Kubišová foto jakub Macháček 5967 nahledLetní scéna Musea Kampa nabízí intenzivní divadelní zážitky v idylickém prostředí na ...

Film

Film Eva Nová bodoval v piatich kategóriách

slnkoNárodné filmové ceny Slnko v sieti odovzdali 16. januára v činohre Slovenského národného divadla v Bratislave za najkvalitnejší film a tvorivý výkon rokov 2014 a 2015. Cenu Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii získali reži...