Olga Havlová – žena, která za každé situace zůstávala nohama na zemi

Olga Havlová – žena, která za každé situace zůstávala nohama na zemi

Tisk

olga perexJak je asi těžké napsat memoár o ženě, která považovala za nemístné hovořit sama o sobě? Na to by mohla odpovědět Milena Bohatová, která se do knihy vzpomínek na Olgu Havlovou pustila. A co se o Olze, upřímné až do morku kosti, dozvíte?

 

V obecném povědomí přece jenom zůstávají typické znaky manželky prvního českého prezidenta. Tak především to, že se Olga Havlová nikdy nebála naplno říci svůj názor a se všemi se bavila, aniž by někoho s nižším postavením ponižovala a naopak. Vždy jí šlo o charakter daného člověka, zda se mu dalo věřit, zda se choval k ostatním spravedlivě.
Olga Šplíchalová, původem ze Žižkova, kde vyrůstala bez otce, nedosáhla vyššího vzdělání. To ale neměnilo na faktu, že byla zvídavá a četla hromady knih, aby svůj deficit snížila. Milovala divadlo a sama zkoušela hrát a i díky tomu se s přáteli ve známé pražské kavárně Slávie seznámila s Václavem Havlem.
Především v rodině Havla byl jejich pozdější vztah trnem v oku – Václav, z dobře situované intelektuální rodiny si má vzít o tři roky starší ženu s proletářskými kořeny? Láska si stejně svou cestu našla a tak začalo dlouhé manželství, ve kterém na oba čekaly těžké zkoušky.
Především uvěznění Václava znamenalo dlouhodobé odloučení lidí, kteří byli zvyklí být neustále spolu. Na nějaké stesky ale nebyl čas. Olga ve Václavově nepřítomnosti měla na starosti domácnost a slavný Hrádeček, ale také vydávání Havlových her v zahraničí. Olga se také neustále snažila pomáhat svým přátelům, kteří se také díky svému odporu k režimu ocitli v nemilosti úřadů. Kdo by v těchto nelehkých letech čekal, že jednou bude Havel prezidentem a uznávanou osobností, více oslavovanou v zahraničí, než doma v Česku.

olga


Asi největší zkouškou bylo pro Olgu to, že neměli s Václavem děti. Olga však nezahořkla, s láskou se starala o děti svých známých a příbuzných a především zasvětila svůj pozdější život pomoci těm, kteří neměli mnoho štěstí, a za což byla obdivována. Jiné první dámy byly jen jakousi ozdobou dobročinných projektů, zatímco Olga tvrdě budovala svou nadaci a jako praktická žena chtěla vidět konkrétní výsledky.
Útlou knížečku rozdělenou do krátkých kapitol o velké dámě a skvělém člověku hodného následování stihnete přelouskat během jednoho dne. Některé informace můžete znát z filmového dokumentu jednoduše pojmenovaného Olga (http://kultura21.cz/film/11331-magic-box-olga-recenze) a spousta událostí, názorů a vzpomínek mohou být úplné novinky. Jen škoda, že o sobě Olga nechtěla mluvit více, že nepodala více rozhovorů, že sama nesepsala své paměti. Tato pozoruhodná žena bude pro mnohé z nás navždy trochu tajemstvím.


Olga Havlová
Autor: Milena Bohatová
Žánr: biografie
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2016
Počet stran: 168
Hodnocení: 85 %              

Zdroj foto: www.kosmas.cz
http://www.albatrosmedia.cz/olga-havlova.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Müller: „Jednoznačným hitom je skladba Po schodoch.“

richard mullerJak vznikla právě píseň Po schodoch? Jak to vypadá na olympiádě? To a mnohem více si můžete přečíst v tomto rozhovoru s osobitým zpěvákem Richardem Müllerem.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Život je o žití a keby som prestal pracovať, prestanem žiť. Jubilejný koncert k 85. narodeninám profesora Ladislava Holáska

85 200V historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave sa konal 15. marca koncert Speváckeho zboru mesta Bratislava pri príležitosti 85. narodenín profesora umeleckého vedúceho, zbormajstra a dirigenta Speváckeho zboru Ladislava Holáska. V rámci n...


Literatura

Pátrání po prolomení tajemné kletby pokračuje v Tanci nág

stulcova rafaelova skola tance nagNetrpělivě očekávaný druhý díl série Rafaelova škola od Renaty Štulcové je tu. Tance nág vyšly! Marina Fialková, víla po mamince, je o rok starší, zmizela jí motýl...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede poetickou komedii Happy End. Dlouholetý pár v ní ztvární Bohdana Pavlíková s Lubošem Veselým

Happy End 200Poetickou komedii Happy End zvoucí diváky na návštěvu bytu dlouholetých manželů uvede Švandovo divadlo v Praze. Režisérem a spoluautorem inscenace je Daniel Hrbek, ředitel smíchovské scény, premiéra se uskuteční 25. března ve Studiu Švandova di...

Film

Stále spolu

Stale spolu 200Stále spolu je název nového dokumentárního filmu z koprodukce České televize, který 21. května vstupuje do kin. Diváci se mohou těšit na zajímavý pohled na život jedné rodiny zaznamenaný režisérkou Evou Tomanovou, která citlivým přístupem...