„Dělat si srandu z blbců, na tom není nic špatného“

„Dělat si srandu z blbců, na tom není nic špatného“

Tisk

blbec k veceri 200Inscenace Blbec k večeři má podtitul gurmánská komedie na cizí účet a v minulé sezóně ji uvedlo Městské divadlo Zlín. Režie se ujala Hana Mikolášková a život ji vdechli především Marek Příkazký a Josef Koller.

 


Blbec k večeři je dílem francouzského scenáristy, producenta, režiséra, filmaře a divadelníka Francise Vebera. K jeho známým dílům patří například Únos, Velký blondýn s černou botou, Muž z Acapulca, Hračka nebo napříkald KOndoMEDIE nebo Drž hubu! Blbec k večeři je známý také díky stejnojmennému francouzskému filmu z roku 1998 nebo novější americké verzi z roku 2010. Jedná se o příběh vycházející ze zlomyslné kratochvíle – zvát si na večeři jako speciální hosty osoby, kteří mají kuriózní zájmy a rádi o nich hodně mluví a tím pádem jsou ostatním pro smích.

Hlavní hrdinou je Pierre Brochant (Marek Příkazký), který si pozve Francoise Pignona (Josef Koller), vášnivého stavitele Lega zaměřeného především na slavné světové stavby. Pierre se těší, že tohle je ten blbec blbců, ale sám na tom také není nejlépe… Když k němu Francois přijde, chytnou ho zrovna záda a také jej opustí žena. Francois se mu snaží pomoci a svým chováním a především telefonováním vše spíše zhoršuje a o vtipné momenty opravdu není nouze.

blbec k veceri1

Blbec k večeři je v prvé řadě výborně napsaná hra plná skvělých dialogů. Děj plynule ubíhá, vše je vtipné a také promyšlené. Díky tomu všemu jde o takové univerzální dílo, které je opravdu pro každého. Navíc si myslím, že musí bavit i herce a bylo by složité jej pokazit. O tom ve Zlíně rozhodně není řeč, všichni herci odvedli výbornou práci a nade všemi vynikal právě „blbec k večeři“ v podání Josefa Kollera. Jeho nadšení, smích a celkové pojetí bylo jedinečné a zasloužil si největší potlesk. A do paměti se zaryla také Jana Drgová díky mini roli svérázné telefonistky.

Na závěr se ještě budu opakovat a opět musím pochválit skvělou scénu. Na ní mě nejvíce zaujaly koule na pétanque, které byly jak opravdové, tak svítící a jednalo se o moc pěkný detail. Hodně se pracovalo také se světly, což dokázalo skvěle dotvořit či podtrhnout atmosféru.

Nechoďte s blbci na večeři, raději si na ně zajděte do divadla, nebudete litovat.

blbec k veceri2

Název představení: Blbec k večeři
Uvádí: Městské divadlo Zlín
Režie: Hana Mikolášková
Hrají: Marek Příkazký, Marie Vančurová, Jan Leflík, Josef Koller, Zdeněk Lambor, Romana Julinová, Zdeněk Julina, Petr Lukáš, Jana Drgová
Premiéra: 25. 2. 2017
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: Městské divadlo Zlín


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ředitel Klášterních hudebních slavností: „Již se nebojím.“

Roman Janku 200Rozhovor s Romanem Janků, ředitelem hudebního festivalu, který neúnavně pořádá v srdci Jeseníků již 15 let. Letos má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů. Vystoupí mimo jiné světová harfistka a patronka festivalu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Třeskutý duel vlašáku a mungo klíčků v Divadle Kalich

zenazapultemperexKoloniály se smíšeným zbožím nejsou jen tak obyčejné obchody. Nejen za pultem, ale také před pultem mezi regály s různorodým artiklem se denně odehrávají podivuhodné lidské i potravinové příběhy. Proto není divu, ...


Literatura

Pac a Pussy – dvě kočičky a jejich pohled na svět

 

PacPac je bílý kocourek, jehož názorem je, že nemá moc smysl se v životě snažit, protože jsme stejně všichni odsouzeni k nezdaru a zániku. Vesmír je nepřátelské místo, náboženství nikoho nezachrání, navíc je úplně mimo – vlastně jediná smysluplná věc je být k...

Divadlo

KoresponDance 2012

KoresponDance 2012V Praze a Brně se letos uskuteční již 4. ročník Mezinárodního festivalu současného tance KoresponDance 2012. Zahajovací večer se koná dnes 27. listopadu v pražském Divadle Archa a...

Film

V druhém dílu bambitky zaujmou především nové postavy

Tajemství staré bambitky 200Již podruhé mohou milovníci pohádek odhalovat Tajemství staré bambitky. Hlavní herci zůstávají, přidávají se i noví. Bude to přesto stačit na úspěch nebo populární pistoli brzy zahalí prach zapomnění?

...